Σε υδάτινο ασφυκτικό κλοιό η Λάρισα

ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΔΕΚΑΔΕΣ ΟΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ -ΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ ΜΕ ΣΑΚΙΑ ΑΠΟ ΑΜΜΟ ΣΤΙΣ ΤΑΦΡΟΥΣ -ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ – ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2023 13:05
ΝΕΑ ΛΕΥΚΗ ΝΕΑ ΛΕΥΚΗ

Του Κώστα Γκιάστα
Περικυκλωμένη από τα νερά που πλημμύρισαν όλο τον κάμπο της περιοχής βρίσκεται από χθες η πόλη της Λάρισας και η αγωνία πραγματικά χτυπάει κόκκινο για την εξέλιξη της κακοκαιρίας με το όνομα Ντάνιελ.
Δεκάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται κυρίως πάνω στην οδό Βόλου μέσα στη Λάρισα, αλλά και στην Παλιά Εθνική Οδό Λάρισας Βόλου, υπέστησαν μεγάλες ζημιές, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που εγκλωβίστηκαν. Ο Δήμος Λαρισαίων πήρε απόφαση να τοποθετηθούν αναχώματα με σακιά σε τάφρο που περνάει από ανατολικές και νοτιανατολικές συνοικίες για να αποφευχθούν τα χειρότερα.


Κρίσιμες ώρες για τον Δήμο Κιλελέρ καθώς μεγάλες ποσότητες νερού έχουν αποκλείσει ολόκληρα χωριά και οι δρόμοι πραγματικά έχουν εξαφανιστεί, κάτι που κάνει δύσκολο το έργο των συνεργείων. Τραγική φαίνεται η εικόνα όσον αφορά στις ζημιές των αγροτών. Πιο αναλυτικά:
ΠΛΗΣΙΑΖΕ ΤΟ ΝΕΡΟ
Εικόνες που δεν είναι συνηθισμένες στην πόλη της Λάρισας καταγράφηκαν χθες στην οδό Βόλου. Ο δρόμος έκλεισε από το πρωί καθώς τα νερά πλησίαζαν συνεχώς όλο και πιο πολύ τον αστικό ιστό της.
Από χθες τα ξημερώματα, οι υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων και το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας βρίσκονταν σε αυξημένη ετοιμότητα, συνεχή επικοινωνία με τις εμπλεκόμενες αρχές και υπηρεσίες όμως η ανησυχία ήταν έντονη για τις ανατολικές – νοτιοανατολικές συνοικίες της πόλης, (περιοχή οδού Βόλου, συνοικίες Αγίου Γεωργίου, Λαχανόκηπων, Τούμπας κ.λπ.).
Μηχανήματα του Δήμου και της ΔΕΥΑΛ από χθες το πρωί βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή, ενώ στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Πρασίνου, στο Φυτώριο του Δήμου, υπάλληλοι του Δήμου γέμιζαν σάκους με άμμο, για την ενίσχυση της τάφρου στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, όπου και τοποθετούνταν μέχρι χθες το βράδυ.
Στο Πολιτιστικό Κέντρο στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου, στην οδό Κάρλας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του δημάρχου Απ. Καλογιάννη, με στελέχη της δημοτικής αρχής, στην οποία αφού επιβεβαιώθηκε η κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, αποφασίστηκε ότι σήμερα, Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου και για προληπτικούς λόγους δεν θα λειτουργήσουν οι εξής Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Λαρισαίων: 4ο Παιδικός Σταθμός – οδός Πολυξένης Ζήλου, συνοικία Αγίου Γεωργίου, 8ος Παιδικός Σταθμός – οδός Αιδηψού 21, συνοικία Λαχανόκηποι.
Με δεδομένη την πρόβλεψη για συνέχιση των βροχοπτώσεων και μέχρι σήμερα Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, επανέλαβαν τη γενική σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων κατά την εκδήλωση των φαινομένων.
Προβλήματα πλημμυρικών φαινομένων παρατηρήθηκαν στον οικισμό Κάστρο, της κοινότητας Ραχούλας στη Δημοτική Ενότητα Κοιλάδας. Στο σημείο βρέθηκαν δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων.
ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
Με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης σε δηλώσεις του εξήγησε πως δύο περιοχές, Αγίου Γεωργίου και Τούμπας μπήκαν σε συναγερμό εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων νερού που ήρθε από τον γειτονικό Δήμο Κιλελέρ. Οι δύο αυτές περιοχές εξήγησε πως είναι κοντά στην τάφρο «η οποία διαμορφώνει προϋποθέσεις απορροής υδάτων».
Μάλιστα τόνισε πως «πρέπει να προσέχουμε. Να μειώσουμε τις μετακινήσεις μας και ιδιαίτερα στα σημεία που έχουν πρόβλημα».
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΒΟΛΟΥ
Επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται επί της οδού Βόλου και συγκεκριμένα στο σύμπλεγμα κτιρίων πλησίον στα ΕΛΤΑ, και εκατέρωθεν της οδού υπέστησαν μεγάλες ζημιές, καθώς πλημμύρισαν οι υπόγειοι χώροι στους οποίους έχουν υλικά.
«Πλημμύρισε το υπόγειο. Μπήκε δύο μέτρα νερό. Κοντέψαμε να πνιγούμε. Τραυματίστηκε άνθρωπος όταν το νερό μπήκε σαν χείμαρρος» δήλωσε επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο των επίπλων.
Λίγο πιο δίπλα επαγγελματίας με κατάστημα ανταλλακτικών αυτοκινήτων, είδε εκτός από το πλημμυρισμένο υπόγειο και τις τζαμαρίες του πεσμένες και σπασμένες.
«Αυτό έγινε από την πίεση του αέρα» εξήγησε «γέμισε το υπόγειο νερό και ο αέρας έπρεπε να βγει κι έτσι έσπασε η τζαμαρία». Ο ίδιος υπολογίζει τη ζημιά σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, καθώς στο υπόγειο είχε ανταλλακτικά προϊόντα.
ΕΒΓΑΖΑΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΒΑΡΚΕΣ
Πολλοί ήταν οι εγκλωβισμένοι σε επιχειρήσεις αλλά και κατοικίες τόσο κοντά στην οδό Βόλου και γύρω από την Παλιά Εθνική Οδό Λάρισας-Βόλου σε χωριά του Δήμου Κιλελέρ. Είναι χαρακτηριστικό πως πολίτες επιστράτευσαν ακόμα και φουσκωτές βάρκες για να απομακρύνουν κάποιους από πλημμυρισμένα σημεία.
Η Πυροσβεστική από την πλευρά της επενέβη σε πολλές περιπτώσεις εγκλωβισμένων. Η διευκρίνιση της Πυροσβεστικής είναι πως μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχε αγνοούμενος.
ΧΤΥΠΗΘΗΚΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ
Δύσκολη ήταν η κατάσταση στον Δήμο Κιλελέρ. Από προχθές αργά τη νύχτα αλλά και χθες από τα χωριά Αρμένιο και Χάλκη απομακρύνθηκαν ηλικιωμένοι κυρίως άνθρωποι, ενώ χθες σειρά πήραν κάτοικοι του Μελισσοχωρίου. Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση είχαν πολλά χωριά του Δήμου Κιλελέρ.
Το κύριο πρόβλημα που αντιμετώπισαν τα συνεργεία ήταν οι κλειστοί οδικοί άξονες σε ποσοστό άνω του 90%, κάτι που δείχνει το μέγεθος της καταστροφής.
«Έχουμε δει καταστροφές από πλημμύρες, αλλά όχι σ’ αυτό το μέγεθος» έλεγαν χαρακτηριστικά άνθρωποι του Δήμου.
Ο Δήμος Κιλελέρ με ανακοίνωσή απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να υπακούν στις οδηγίες των Αρχών.
Οι υπηρεσίες του Δήμου και η ΔΕΥΑΛ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα, και πάντα σε συντονισμό και συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές.
Οι πολίτες σε περιπτώσεις σοβαρής απειλής μπορούν να επικοινωνούν με την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199 και το τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης 112.
Επίσης με τα τηλέφωνα του Δήμου Κιλελέρ 2410-921214 και τα τηλέφωνα των υπευθύνων Πολιτικής Προστασίας 6946-124441 (Αντιδήμαρχος Ιωάννης Κουκούτσης) και 6930-074113 (Αναστασία Σταμάτη).
Με απόφαση του Δημάρχου Κιλελέρ δεν θα λειτουργήσουν σήμερα, οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και οι Παιδικοί Σταθμοί.
Μεγάλη ζημιά εν τω μεταξύ σημειώθηκε σε τυροκομείο στην περιοχή της Νέας Λεύκης, ενώ άσχημη είναι η κατάσταση για όλους τους αγρότες της περιοχής καθώς ο κάμπος από ψηλά θυμίζει... απέραντη λίμνη.
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Αντιπροσωπεία της Διοίκησης του ΕΚΝΛ βρέθηκε στους πλημμυρισμένους δρόμους λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Λάρισα στην οδό Βόλου σε μια περιοχή όπου υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις με εκατοντάδες εργαζόμενους μέσα στους χώρους δουλειάς. Μάλιστα με ανακοίνωση που εξέδωσε ζητά «Να παρθούν άμεσα μέτρα από τους αρμόδιους φορείς να μην κινδυνεύσει κανένας εργαζόμενος, να εκκενωθούν οι χώροι δουλειάς και κανένας εργαζόμενος να μη χάσει το μεροκάματο».
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
Σε κατάσταση έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν χθες οι Δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ, Φαρσάλων της Π.Ε. Λάρισας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός αιτήθηκε στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου, την κήρυξη και αυτών των Δήμων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για τη διαχείριση των συνεπειών του πρωτοφανούς για τη χώρα ακραίου καιρικού φαινομένου Daniel που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προκαλώντας βιβλικές καταστροφές σε υποδομές, σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες.
ΠΑΘΕ
Το μέγεθος της καταστροφής οδήγησε την ΕΛ.ΑΣ. να αποφασίσει κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας την ολική διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στον Αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας (προς Αθήνα & προς Θεσσαλονίκη), από τον Α/Κ Νίκαιας (χ.θ. 348+106) έως τη χ.θ. 321+580 (όρια Π.Ε. Λάρισας με Π.Ε. Μαγνησίας).
Μάλιστα τα οχήματα που κινούνταν επί της Π.Α.Θ.Ε. στην κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα εκτρέπονταν στον Α/Κ Νίκαιας και μέσω της περιφερειακής Οδού Τρικάλων εισέρχονταν στην Ε.Ο. Λάρισας –Τρικάλων και ακολούθως στον Αυτοκινητόδρομο Ε-65. Η κυκλοφορία επανήλθε.
ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ – ΚΛΙΝΙΚΗ ΘΩΜΑ
Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε από την κακοκαιρία στο Ψυχογηριατρικό Οικοτροφείο της ΘΕΨΥΠΑ «Τίμιος Σταυρός» αφού πλημμύρησαν όλοι οι χώροι του.
Το κτίσμα βρίσκεται δίπλα από την οδό Βόλου, στο ύψος των ΕΛΤΑ.
Οι 15 οικότροφοι, εκ των οποίων οι 3 με κινητικά προβλήματα, απομακρύνθηκαν με αυταπάρνηση των εργαζομένων και με επιχείρηση η οποία στήθηκε με ιδιωτικό λεωφορείο και ασθενοφόρο. Οι άνθρωποι της ΘΕΨΥΠΑ υποστηρίζουν πως δεν είχαν άλλη βοήθεια. Οι οικότροφοι φιλοξενούνται από χθες στο ξενοδοχείο Imperial.
Αργά χθες το βράδυ προβλήματα από την πλημμύρα σημειώθηκαν και στην κλινική του Θωμά. Η Πυροσβεστική προχώρησε σε άντληση υδάτων, ενώ για λόγους ασφαλείας οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε άλλο όροφο, ενώ κάποιοι σε άλλη κλινική.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass