Απρόθυμοι οι Λαρισαίοι για το αντιγριπικό εμβόλιο

ΧΑΜΗΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ - ΑΥΡΙΟ Η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

Δημοσίευση: 01 Νοε 2023 14:40
Τα φαρμακεία είναι έτοιμα να συνδεθούν με την ΗΔΙΚΑ  για τους εμβολιασμούς χωρίς συνταγή γιατρού Τα φαρμακεία είναι έτοιμα να συνδεθούν με την ΗΔΙΚΑ για τους εμβολιασμούς χωρίς συνταγή γιατρού

Ιδιαίτερα χαμηλό για την εποχή εμφανίζεται στη Λάρισα το ποσοστό εμβολιασμού κατά της γρίπης. Οι φαρμακοποιοί αναγνωρίζουν πως η παρατεταμένη καλοκαιρία αποτελεί αντικίνητρο για τον εμβολιασμό, ωστόσο συνδέουν την επιφυλακτικότητα των Λαρισαίων με τους χειρισμούς της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και τις ανακοινώσεις για εμβόλια στα φαρμακεία χωρίς συνταγή γιατρού από σήμερα. Ημερομηνία που δεν ήταν δυνατό να τηρηθεί, καθώς η εφαρμογή των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας προϋπέθετε νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία όμως δεν αναλήφθηκε!

Όπως ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Υγείας ακολουθώντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση και παράλληλα δρομολογεί διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή. Το συμβατικό εμβόλιο, όπως τόνιζε σε σχετική ανακοίνωση, θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή, από αρχές Νοεμβρίου. Ως τότε, συμπλήρωνε, όποιος πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να εμβολιαστεί με το συμβατικό εμβόλιο με ιατρική συνταγή. Για το νέου τύπου εμβόλιο όμως, χρειάζεται συνταγογράφηση.
Με βάση τις οδηγίες της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, από σήμερα οι φαρμακοποιοί θα μπορούσαν να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης σε ασφαλισμένους στο φαρμακείο, καθώς παρέχεται η δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να το καταχωρούν στο σύστημα χωρίς τη συνταγή γιατρού. Η δυνατότητα αυτή αφορά τα εμβόλια που κυκλοφορούσαν πέρυσι στην ελληνική αγορά και όχι τα νέου τύπου ενισχυμένα εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών -τα νέου τύπου εμβόλια κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών.
Οι οδηγίες Αγαπηδάκη προκάλεσαν σύγχυση στην αγορά που επικρατεί η ψευδαίσθηση ότι οι εμβολιασμοί ξεκινούν στις αρχές Νοεμβρίου υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΣΟΦΛΑ Πέτρος Καφανέλης και προσθέτει ότι στα φαρμακεία υπάρχουν δεκάδες ανεκτέλεστες συνταγές για ασφαλισμένους που περιμένουν τις αρχές Νοεμβρίου για να …εμβολιαστούν!
Το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας Θανάσης Κουτσούκης δηλώνοντας ότι τα φαρμακεία έχουν εφοδιαστεί με όλους τους τύπους των εμβολίων και είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στη ραγδαία αύξηση της ζήτησης που θα παρατηρηθεί εκ των πραγμάτων στη διάρκεια του Νοεμβρίου ενόψει του χειμώνα.
Πάντως τα φαρμακεία έχουν προετοιμαστεί ηλεκτρονικά για τη σύνδεσή τους με το σύστημα η οποία δεν θα είναι δυνατή σήμερα, με την πλατφόρμα να μη λειτουργεί, καθώς -όπως ενημέρωσε τα μέλη του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος- απαιτείται νέα νομοθετική διάταξη προκειμένου να υλοποιηθεί και για φέτος ό,τι ίσχυσε για την περσινή περίοδο, με την ψήφιση του αντίστοιχου άρθρου να έχει προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη.
Μόλις ψηφιστεί, προσθέτει, η ΗΔΙΚΑ θα υλοποιήσει τη διασύνδεση των προγραμμάτων φαρμακείου με την πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμού, για την καταχώριση των διενεργειών εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή και την έκδοση των σχετικών εντύπων, όπως ακριβώς προέβλεπε η περσινή διαδικασία.
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass