Πρωταγωνιστής στην καινοτομία ο Πηνειός

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 11 Νοε 2023 14:49

Περισσότεροι από 80 επιστήμονες και εκπρόσωποι των τομέων νερού, ενέργειας, αγροτικής παραγωγής και φυσικού περιβάλλοντος διαφόρων διοικητικών επιπέδων από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική συμμετείχαν στην κοινή συνάντηση εργασίας των Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Έργων Horizon 2020 REXUS και PRIMA LENSES στη Λάρισα την Τρίτη 7 και την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023. Οι ερευνητές παρουσίασαν καινοτόμα εργαλεία και λύσεις «φυσικής βάσης» που προωθούν την ασφάλεια των φυσικών πόρων για τους τομείς του νερού, της ενέργειας, της αγροτικής παραγωγής και του φυσικού περιβάλλοντος λαμβάνοντας υπόψη τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Στο πλαίσιο των δύο ευρωπαϊκών έργων, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ, 200 επιστήμονες αναπτύσσουν συγκεκριμένα εργαλεία διαχείρισης που απαντούν στις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές και οικονομικές προκλήσεις 12 επιλεγμένων πιλοτικών περιοχών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η λεκάνη του Πηνειού, η μόνη πιλοτική περιοχή που είναι κοινή και για τα δύο έργα. Ως κύρια παραγωγική περιοχή της Ελλάδας, πιλοτική λεκάνη της χώρας για την Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά και λεκάνη αναφοράς για τον σχεδιασμό νέων αγροτικών πολιτικών για περιοχές με μεγάλες ανάγκες σε νερό και ενέργεια, και με ιδιαίτερη τρωτότητα στην κλιματική αλλαγή, οι λύσεις που αναπτύσσονται για τη λεκάνη του Πηνειού κρίνονται ως «κλειδί» για πολλά επιτυχημένα μέτρα διαχείρισης τόσο σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης.
Η ομάδα του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ παρουσίασε μια σειρά από πολυχρηστικά εργαλεία και καινοτόμες μεθόδους “φυσικής βάσης” που εφαρμόζονται επιχειρησιακά στον Πηνειό με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Με τη συστηματική ενεργή συμμετοχή, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων και αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, οι πρωτοποριακές αυτές μέθοδοι έχουν σημαντικά κοινωνικο-οικονομικά οφέλη, και μπορούν να αποτελέσουν, αν υιοθετηθούν, πρότυπα για τη μελλοντική εκπόνηση στρατηγικών σχεδίων διαχείρισης των συστημάτων της Θεσσαλίας και της επικράτειας, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση ακραίων κλιματικών φαινομένων.
Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν:
* Πιλοτική εφαρμογή για τη διατήρηση της αποθήκης νερού στο έδαφος σε βέλτιστες συνθήκες μέσω της ορθολογικής άρδευσης, με δυνατότητα εξοικονόμησης αρδευτικού νερού πάνω από 20% κατά μέσο όρο. Επίσης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της κατεργασίας ζιζανίων και κλαδεμάτων με ενσωμάτωσή τους έναντι της χημικής καταπολέμησης και της καύσης, τα οποία υπέδειξαν σημαντική αύξηση της οργανικής ουσίας του εδάφους.
* Νέα εργαλεία, όπως η μέθοδος υπολογισμού των πραγματικών αναγκών των καλλιεργειών σε νερό για το σύνολο των υφιστάμενων καλλιεργειών, σε κλίμακα χωραφιού και με ημερήσιο χρονικό βήμα και ο χάρτης καταλληλόλητας χρήσης γης για το βαμβάκι και τα σιτηρά σε επίπεδο λεκάνης απορροής, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν βάση για τη διαμόρφωση στρατηγικού σχεδιασμού για το μέλλον του αγροτικού τομέα.
* Μοντέλα και σενάρια τα οποία έχουν εφαρμοστεί σε επίπεδο λεκάνης απορροής του Πηνειού, αλλά και εστιασμένα για το Δέλτα του Πηνειού και τη λεκάνη Αγιάς και αφορούν στη: α) διαχείριση των τομέων νερού, ενέργειας, αγροτικής παραγωγής και οικοσυστημάτων, με διαφορετικά σενάρια και οπτικοποίηση των επιπτώσεων στο φυσικό και κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον (μεταμοντέλο) και β) βελτίωση άρδευσης και εφαρμογή ελλειμματικής άρδευσης (υδρολογικό μοντέλο).
* Μια πρωτοποριακή συμμετοχική μέθοδος διαμόρφωσης επιστημονικά τεκμηριωμένων και ιεραρχημένων ρεαλιστικών μέτρων διαχείρισης των τομέων νερού, ενέργειας, αγροτικής παραγωγής και οικοσυστημάτων, υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών.
Στο πλαίσιο της κοινής συνάντησης των δύο ερευνητικών έργων πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Υδρολογικό Παρατηρητήριο του Πηνειού στην περιοχή της Αγιάς, όπου οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στους πιλοτικούς αγρούς και σε άλλες ερευνητικές υποδομές που έχουν εγκατασταθεί. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στη διαδικτυακή εφαρμογή συμβουλευτικής άρδευσης που είναι διαθέσιμη για περισσότερα από 2.100 αγροτεμάχια στη λεκάνη Αγιάς, καθώς και την αντίστοιχη εφαρμογή διαθεσιμότητας υδατικών πόρων και να διαπιστώσουν τη δυνατότητα παρακολούθησης της εξέλιξης έντονων μετεωρολογικών φαινομένων σε πραγματικό χρόνο και την αποτύπωση των επιπτώσεών τους στα υπόγεια ύδατα της περιοχής, όπως έγινε στην περίπτωση των δύο πρόσφατων θεομηνιών «Daniel» και «Elias» στην περιοχή της Αγιάς.
Παράλληλα, βασικός στόχος των Έργων είναι η πρόταση προς υιοθέτηση της μεθοδολογίας υπολογισμού των αναγκών των καλλιεργειών σε νερό για τη μελλοντική διαμόρφωση των σχεδίων διαχείρισης υδατικών πόρων και η υποβοήθηση-υποστήριξη του έργου διαμόρφωσης των κύριων σε ιεράρχηση μέτρων διαχείρισης στην υπό διαβούλευση β’ αναθεώρηση των ΣΔΛΑΠ, για τη λεκάνη απορροής του Πηνειού.
Έτσι ο Πηνειός, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για την ολιστική διαχείριση των φυσικών πόρων και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή για όλη την Ευρώπη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΗΝΕΙΟΥ 2024
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass