Προτάσεις για την αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής

* ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΧΘΕΣ Η «GREENPEACE» ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 15 Νοε 2023 13:50

Τέσσερις βασικές κατευθύνσεις για την επείγουσα αποκατάσταση των πληγέντων παραγωγών και 10 άξονες προτεραιότητας για την αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής στις πληγείσες περιοχές που καταλήγουν στην ανάγκη για επέκταση του νέου παραγωγικού μοντέλου σε ολόκληρη τη χώρα παρουσίασε χθες η Greenpeace σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας «Joist».

Η φιλοπεριβαλλοντική οργάνωση παρουσίασε τις προτάσεις για την αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία, μετά από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias», προτάσεις που έχουν στο επίκεντρο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ευημερία ανθρώπων και περιβάλλοντος.
Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν η υπεύθυνη της εκστρατείας για τη βιώσιμη γεωργία στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace Έλενα Δανάλη και ο γεωπόνος -έλκων την καταγωγή του από τα Φάρσαλα- και επιστημονικός συνεργάτης της Greenpeace επί δεκαετίες Ηλίας Κάνταρος.
Αναφέρθηκαν στις τέσσερις βασικές κατευθύνσεις για την επείγουσα αποκατάσταση των πληγέντων παραγωγών στη Θεσσαλία, που είναι οι: Επιτόπιος έλεγχος, καταγραφή και δημοσιοποίηση ευρημάτων. Αναλύσεις σε έδαφος και νερό, για κάθε παραγωγό. Καλλιέργεια ψυχανθών και προσθήκη οργανικής ουσίας για αύξηση της γονιμότητας του εδάφους. Και απαγόρευση της μαζικής και αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων, για προστασία του υδροφόρου ορίζοντα και των εναπομείναντων ωφέλιμων οργανισμών.
Στην ανάγκη να σχεδιαστεί η ριζική αναδιαμόρφωση του αγροδιατροφικού μοντέλου ολόκληρης της χώρας, βάσει των νέων κλιματικών δεδομένων, με έμφαση στην ανθεκτικότητα (άμεση και μακροπρόθεσμη) και τη βιοποικιλότητα αναφέρθηκαν οι δύο ομιλητές, με την κ. Δανάλη να σημειώνει χαρακτηριστικά ότι: «Ενώ εκατοντάδες συμπολίτες μας υφίστανται ακόμη τις συνέπειες των καταστροφών, απουσιάζει ηχηρά τόσο η ολοκληρωμένη καταγραφή των ζημιών και η άμεση στήριξη των πληγέντων όσο και ένας τολμηρός σχεδιασμός για την αναγέννηση της περιοχής με έμφαση στη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα στον θεσσαλικό κάμπο. Η κλιματική κρίση μπήκε στις αυλές, στα σπίτια και στα χωράφια μας. Αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία θα συνεχίσει να συμβαίνει, με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση. Έχουμε δύο επιλογές: Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Οφείλουμε να μετατρέψουμε μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έχει βιώσει η χώρα μας σε μία ευκαιρία για την οικοδόμηση ενός καλύτερου σήμερα, ώστε να υπάρχει ζωή και αύριο». Σημείωσαν δε ότι η εθνική και τοπική ηγεσία της χώρας μας έχει τη μεγάλη ευθύνη για ανακούφιση στους πληγέντες και για την αναγέννηση της περιοχής. Το κρίσιμο ζητούμενο -όπως ανέφεραν- σε αυτήν την προσπάθεια είναι η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα, με τις συστημικές αλλαγές στον αγροτικό τομέα να είναι απαραίτητες για να αντιμετωπιστεί η παρούσα κρίση και να θωρακιστούμε από μελλοντικές.
Η Greenpeace κάλεσε την Κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει άμεσα στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων για:
-Την άμεση ανακούφιση και αποκατάσταση των πληγέντων.
-Την αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία με έμφαση στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την προστασία της βιοποικιλότητας.
-Την επέκταση του νέου παραγωγικού μοντέλου σε ολόκληρη τη χώρα στο πλαίσιο ολοκληρωμένης εθνικής αγροδιατροφικής πολιτικής που στοχεύει στη στροφή της ελληνικής γεωργίας σε μοντέλο βιώσιμο, δίκαιο και ανθεκτικό στα νέα κλιματικά δεδομένα και προσκάλεσε την τοπική κοινωνία και κάθε ενδιαφερόμενο σε γόνιμο διάλογο και συμμαχία για την εφαρμογή πραγματικών και βιώσιμων λύσεων για τη γεωργία, την τροφή, το κλίμα, τη βιοποικιλότητα, την υγεία, την κοινωνία και την οικονομία, εν μέσω πολλαπλών και αλληλένδετων κρίσεων.
Οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν σε 10 άξονες προτεραιότητας για αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής στις πληγείσες περιοχές, με επίκεντρο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αγροτικών συστημάτων και την προστασία της βιοποικιλότητας, που αποτελεί κλειδί στην προσαρμογή στις κλιματικές συνθήκες, μέσα από προώθηση αγρο-οικολογικών, φιλο-περιβαλλοντικών γεωργικών πρακτικών που είναι οι:
-Προώθηση αγροοικολογικών, φιλοπεριβαλλοντικών γεωργικών πρακτικών.
-Κίνητρα και ουσιαστική στήριξη σε παραγωγούς για να εφαρμόσουν αγρο-οικολογικές πρακτικές.
-Φυσικές ροές, θέσεις νερού, μείωση σπατάλης νερού.
-Δραστική μείωση χημικών για υγιές έδαφος.
-Απεξάρτηση από λιπάσματα και προώθηση καλλιεργητικών πρακτικών για την αύξηση της γονιμότητας του εδάφους.
-Προτεραιότητα στην παραγωγή τροφής για ανθρώπους.
-Ριζική αλλαγή κτηνοτροφικού μοντέλου.
-Ενίσχυση μελισσοκομίας.
-Συνεργασία, συμμετοχή και διαφάνεια.
-Διατροφική κυριαρχία.
Η συνέντευξη Τύπου έκλεισε με τους ομιλητές να αναφέρουν ότι: «Ο θεσσαλικός κάμπος είναι πολύτιμος για τη χώρα μας. Γι’ αυτό, ο στόχος για την επόμενη μέρα στη Θεσσαλία δεν μπορεί να περιοριστεί στην αποκατάσταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων με επανάληψη και διαιώνιση γεωργικών πρακτικών που εφαρμόζονταν ως σήμερα στο προβληματικό και ευάλωτο μοντέλο εντατικής και βιομηχανικής γεωργίας. Ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας είναι κομβικής σημασίας τόσο για την τοπική κοινωνία και οικονομία της περιοχής όσο και για την πρωτογενή παραγωγή της χώρας και τους στόχους που αυτή εξυπηρετεί».
«ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ Ή ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ…»
Στη συνέντευξη Τύπου παρέστη και η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία ανέφερε ότι: «Εάν η Κυβέρνηση δεν επιδείξει αντανακλαστικά -που προς το παρόν φαίνεται να μην επιδεικνύει-, είναι αμφίβολο ότι αγρότες, κτηνοτρόφοι και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων θα επιστρέψουν στα χωράφια τους, τις κτηνοτροφικές τους μονάδες και τις επιχειρήσεις τους.
Δεν μπορούμε να κάτσουμε «με σταυρωμένα χέρια» και να βλέπουμε την περαιτέρω ερήμωση της Θεσσαλίας, τη δραματική υποχώρηση του εγχώριου αγροτικού προϊόντος και την εκτόξευση των τιμών στα ράφια».
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass