Ενα χωριό φάντασμα

-ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΗΝ ΥΠΕΡΕΙΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ -ΠΑΡ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ

Δημοσίευση: 05 Ιαν 2024 13:50
Το νερό από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου έχει ξεπεράσει τα 2 μέτρα  και παραμένει εμφανή σε τοίχο σπιτιού στην Υπέρεια Το νερό από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου έχει ξεπεράσει τα 2 μέτρα και παραμένει εμφανή σε τοίχο σπιτιού στην Υπέρεια

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιώργου ΓκαντέλουΣε χωριό-φάντασμα μοιάζει μια συνοικία του χωριού της Υπέρειας Φαρσάλων, καθώς οι κάτοικοι το έχουν εγκαταλείψει μετά και τις τελευταίες πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, εισπρακτικές ζητούν από πλημμυροπαθείς να τους καταβληθεί η φετινή οφειλή στο αγροτικό ρεύμα, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για αναστολή πληρωμών του αγροτικού ρεύματος, ως μέτρο στήριξής τους.
Συγκεκριμένα, πολλές οικογένειες από την Υπέρεια Φαρσάλων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν στέγη στα γειτονικά χωριά ή στην πόλη των Φαρσάλων, μετά και από τις πρόσφατες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Ο λόγος είναι οι επαναλαμβανόμενες πλημμύρες που έπληξαν το χωριό τους, τα τελευταία χρόνια (4 πλημμύρες τα τελευταία 3 χρόνια). Σύμφωνα με του κατοίκους, το χωριό ερημώνει και θα συνεχίσει να ερημώνει, όσο δεν πραγματοποιούνται αντιπλημμυρικά έργα. Έχουν επισκευάσει τα τελευταία χρόνια τρεις φορές τα σπίτια τους και είναι πάλι κατεστραμμένα. Δεν αντέχουν να ζουν με αυτό το άγχος και υπό τον φόβο μιας νέας πλημμύρας. Η “Ε” βρέθηκε στην Υπέρεια και διαπίστωσε ότι ένα τμήμα του χωριού με περισσότερα από 20 σπίτια, έχει εγκαταλειφθεί καθώς ζούνε σε αυτό μόνο δύο οικογένειες. Πρόκειται για τη συνοικία των προσφύγων στο δυτικό μέρος του χωριού με τα σημάδια της εγκατάλειψης να είναι εμφανή.
Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που αποτυπώνει το ύψος του νερού στον λευκό τοίχο του σπιτιού που έχει ξεπεράσει τα 2 μέτρα.
ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ
Σαν να μην έφτανε ο φόβος των πλημμυρών, την κατάσταση των κατοίκων επιδεινώνουν οι εισπρακτικές εταιρείες, που τηλεφωνούν σε αγρότες της περιοχής, για λογαριασμό παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος ζητώντας, τι άλλο… τα χρήματά τους!
Και όλα αυτά, ενώ η Κυβέρνηση είχε εξαγγείλει αρχές Νοέμβρη την αναστολή πληρωμών για το αγροτικό ρεύμα σε πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας και είχε προχωρήσει σε ένα σχέδιο ρύθμισης οφειλών του ηλεκτρικού ρεύματος. Το σχέδιο προβλέπει για καταναλώσεις από την 1η Μαΐου μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου του 2023, πλέον των ληξιπρόθεσμων οφειλών, διετή περίοδο χάριτος και σχέδιο επταετίας, όπου οι τόκοι θα καλυφθούν από το κράτος. Αυτό για τους παρόχους έμεινε στα χαρτιά.
Η “Ε” έγινε δέκτης παραπόνων (τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στην εφημερίδα) παραγωγού που έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή από την κακοκαιρία “Daniel”, τόσο στα χωράφια όσο και στο αρδευτικό συγκρότημα, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια, ήταν συνεπής στις πληρωμές, και μάλιστα στο ακέραιο!
Τώρα, όπως αναφέρει τηλεφωνούν εισπρακτικές και ζητούν το φετινό χρέος ύψους 3.000 ευρώ, να καταβληθεί εντός δεκαημέρου, παρά τις συνεχείς διευκρινίσεις του παραγωγού, ότι πρόκειται για πλημμυροπαθή δηλώνοντας αδυναμία καταβολής της οφειλής τη φετινή χρονιά.
Μάλιστα στη γεώτρηση του χωραφιού έχουν πέσει ακόμα και οι κολόνες του ηλεκτρικού. Τρακτέρ έκανε άντληση υδάτων σε γούρνα βάθους 6 μέτρων που δημιουργήθηκε από το νερό.
Όπως σημείωσε, τη φετινή χρονιά το πιθανότερο είναι να μην προχωρήσει σε κάποια σπορά, καθώς μέχρι και πριν λίγες ημέρες στο χωράφι υπήρχε νερό, με το αγροτεμάχιο να έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από το ποτάμι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass