Πλωτές αντλίες για άδειασμα της Κάρλας!

*ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΧΘΕΣ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΕΤΑΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΗ ΦΕΡΕΙ ΠΡΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ *ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 25 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ *ΑΜΕΣΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2024 13:01

Μια νέα πρόταση για την αποστράγγιση των νερών από τη λίμνη Κάρλα και την ευρύτερη περιοχή που έχει πλημμυρίσει εδώ και πέντε περίπου μήνες, έφερε στο προσκήνιο ο περιφερειάρχης κ. Δημήτρης Κουρέτας. Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε χθες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στο νέο διοικητήριο, εξήγησε πως αυτή η πρόταση βασίζεται σε ειδικά αντλητικά συγκροτήματα που τοποθετούνται επί πλωτών πλατφορμών για να πάρουν τον δρόμο του Πηνειού ποταμού μέσω του Γκουσμπασανιώτη.

Αυτό βέβαια δεν θα αντικαταστήσει τη μόνιμη λύση της διάνοιξης σήραγγας προς το Αιγαίο, αλλά θα δώσει μια μεγάλη ανάσα στην παρούσα φάση. Με αυτόν τον τρόπο όπως ανέφερε ο κ. Κουρέτας θα μπορέσουν ξανά οι αγρότες να καλλιεργήσουν άμεσα, ενώ παράλληλα θα σωθεί και η στρατιωτική βάση του Στεφανοβικείου που είναι πολύ σημαντική για όλη την περιοχή. Το κόστος της εγκατάστασης (από ελληνική εταιρεία με εμπειρία στον χώρο) είναι περίπου 25 εκατ., χωρίς να υπολογίζεται και το κόστος του υποσταθμού.
Η πρόταση αυτή αναμένεται να συζητηθεί με κυβερνητικό κλιμάκιο σήμερα όπου ο κ. Κουρέτας θα έχει συνάντηση σχετική και όπως σημείωσε στόχος είναι αυτά τα χρήματα να δοθούν από το κράτος, αφού το ποσό είναι απαγορευτικό για τα δεδομένα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
«Με την ενέργεια αυτή θεωρούμε ότι επιταχύνεται η απάντληση των υδάτων προς όφελος των αγροτών, καθόσον αποδίδονται σ’ αυτούς οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις νωρίτερα σε σχέση με τις γνωστές εκτιμήσεις και επιπλέον επιταχύνεται η απόδοση της Στρατιωτικής Βάσης του Στεφανοβικίου ταχύτερα ώστε να αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης και η επιχειρησιακή της επαναλειτουργία το ταχύτερο δυνατόν».
Παράλληλα εξήγησε πως τα πλωτά μέσα και τα αντλητικά συγκροτήματα θα αποθηκεύονται σε χώρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και θα μπορούν να ξαναχρησιμοποιούνται και σε άλλες περιοχές που εμφανίζουν πλημμυρικά φαινόμενα συχνότερα λόγω θραύσης των αναχωμάτων, φέρνοντας ως παράδειγμα και κάποιες περιοχές του νομού Καρδίτσας.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Κουρέτας αυτή τη στιγμή η παροχετευτικότητα της σήραγγας της Κάρλας είναι 8,5 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο ή 730.000 κυβικά μέτρα ημερησίως. Αυτό σημαίνει πως για την απορροή του συνολικού όγκου των υδάτων που έχουν σωρευτεί εκτός του ταμιευτήρα Κάρλας θα απαιτηθούν 22-24 μήνες περίπου. Είπε ακόμα πως η εν λόγω παροχετευτικότητα της υφιστάμενης σήραγγας είναι πολύ μικρή και πρέπει να διερευνηθούν εναλλακτικές λύσεις.
Εξήγησε πως μία εναλλακτική λύση που θα μπορούσε άμεσα να εφαρμοστεί και να βοηθήσει στην αποστράγγιση των πλημμυρισμένων περιοχών είναι η άντληση των υδάτων με ειδικά αντλητικά συγκροτήματα που τοποθετούνται επί πλωτών πλατφορμών. Με αυτόν τον τρόπο μεταφέρονται μέσω αγωγών στον υφιστάμενο συλλεκτήρα Σ1 και από εκεί δια της βαρύτητας και της κλίσης του εδάφους οδηγούνται στον ποταμό Πηνειό.
ΤΑ ΕΡΓΑ
Πιο αναλυτικά όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, τα προτεινόμενα έργα περιλαμβάνουν την τοποθέτηση, εντός των πλημμυρισμένων εκτάσεων, πλωτής πλατφόρμας επί της οποίας θα τοποθετηθούν αντλητικά συγκροτήματα συνολικής δυναμικότητας 750.000 κυβικών μέτρων ημερησίως. Για την τροφοδοσία των αντλιών θα απαιτηθεί η κατασκευή υποσταθμού συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 10MW.
Eντός της πλημμυρισμένης περιοχής θα ποντιστούν σωλήνες κατάλληλης διατομής σε μήκος 2 χλμ περίπου μέσω των οποίων τα αντλούμενα ύδατα θα οδηγούνται εκτός της πλημμυρισμένης περιοχής (2Τ) και από εκεί μέσω αγωγού συνολικού μήκους 6 χλμ και κάτω από υφιστάμενους δρόμους θα μεταφέρονται στον υφιστάμενο συλλεκτήρα Σ1.
Ο συλλεκτήρας Σ1 έχει κλίση προς τον ποταμό Πηνειό, αλλά για τη μεταφορά των αναγκαίων ποσοτήτων θα απαιτηθούν εργασίες διάνοιξης του συλλεκτήρα και κατασκευής αναχωμάτων (όπου απαιτούνται όπως ανέφερε) έως τη συμβολή του συλλεκτήρα Σ1 με τον χείμαρρο Γκουσμπασανιώτη. Ο κ. Κουρέτας τόνισε πως από τη συμβολή και μετά η κοίτη έχει ικανοποιητική διατομή η οποία μπορεί να παροχετεύσει τις απαιτούμενες ποσότητες.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Gallery άρθρου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass