Επιβαρυμένη η ψυχική υγεία των πλημμυροπαθών

*Σύμφωνα με έρευνα σε 280 κατοίκους στους Δήμους Κιλελέρ, Αγιάς και Παλαμά *Αναλύουν τα δεδομένα στην «Ε» επιστήμονες κλιμακίου της ΕΠΑΨΥ

Δημοσίευση: 11 Φεβ 2024 13:10 | Τελευταία ενημέρωση: 11 Φεβ 2024 15:57

Του Κώστα Γκιάστα

Ανασφάλεια και απόγνωση… Αυτές είναι κάποιες από τις κυριότερες λέξεις που μπορούν να περιγράψουν συνοπτικά τη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλοί από τους πλημμυροπαθείς.

Από τη στιγμή που γκρεμίστηκαν χιλιάδες ζωές και σπίτια, πέρασαν πέντε ολόκληροι μήνες. Για κάποιους ωστόσο ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει σ’ εκείνες τις ημέρες του Σεπτέμβρη, όταν ο «Ντάνιελ» και μετά ο «Ηλίας», σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Η 5η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Θεσσαλία αποφάσισαν την σύσταση κινητών κλιμακίων για την προσφορά ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους πληγέντες. Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται 6 κλιμάκια σε όλη την Θεσσαλία. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, τα  κλιμάκια με επιστήμονες καταγράφουν όλα όσα χρειάζονται για να βοηθηθούν οι άνθρωποι που έζησαν την καταστροφή και τα ευρήματά τους έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Ένα από αυτά είναι και το Κινητό Κλιμάκιο Πλημμυροπαθών της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγείας {ΕΠΑΨΥ}, το οποίο συστάθηκε κατόπιν σχετικής απόφασης του Υπουργείου Υγείας και της 5η ΥΠΕ. Από τις 11 Οκτωβρίου βρίσκεται στον Δήμο Παλαμά και στη Δημοτική Ενότητα Φύλλου, καθώς και στα χωριά του Δήμου Κιλελέρ και του Δήμου Αγίας.

«Η εκτεταμένη πλημμύρα που έπληξε πρόσφατα την περιοχή της Θεσσαλίας, έχει πολλαπλό κόστος με σοβαρές επιπτώσεις τόσο σε υλικοοικονομικό όσο και ψυχοκοινωνικό επίπεδο» εξηγεί στην «Ε» το εξειδικευμένο προσωπικό της Κινητής Μονάδας, αποτελούμενο από δύο ψυχολόγους τις κ. Θωμαή – Ραφαέλα Χουλέβα και Νεφέλη Γάτσιου Νεφέλη και μία κοινωνική λειτουργό την κ. Άννα Μαρία Γκόντα και τονίζουν πως η 5η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας επέδειξαν άμεσα αντανακλαστικά με τη σύσταση των κλιμακίων. 

«Η απώλεια της κατοικίας σε χωριά όπως το Σωτήριο, έχει υποχρεώσει τους πολίτες σε μία μορφή περιβαλλοντικής μετανάστευσης με τη μετεγκατάστασή τους σε όμορες περιοχές. Μέχρι σήμερα, κατόπιν αξιολόγησης περίπου 280 περιστατικών, παρατηρήθηκε έντονη επιβάρυνση στην ψυχική υγεία.

Ως φυσικό επακόλουθο του τραυματικού αυτού γεγονότος, επικρατούν συναισθήματα ανασφάλειας και απόγνωσης. Σε σημαντικό μέρος του πληθυσμού μάλιστα, έχουν διαπιστωθεί συμπτώματα μετατραυματικού στρες, με βασικότερα τον έντονο φόβο κατά την έκθεση των ατόμων σε ερεθίσματα που υπενθυμίζουν το γεγονός, (λ.χ. βροχή), τις διαταραχές στον ύπνο, όπως αϋπνία, συχνές αφυπνίσεις κ.α. αλλά και την αναβίωση του συμβάντος μέσα από εφιάλτες.

Αρκετά συχνά παρατηρήθηκε επίσης καταθλιπτική συμπτωματολογία, με στοιχεία πένθους καθώς και αγχώδεις διαταραχές. Ιδιαίτερα ευάλωτα φαίνεται να είναι τα άτομα με προϋπάρχουσα ψυχοπαθολογία, η κατάσταση των οποίων έχει επιδεινωθεί μετά το συμβάν».

Η Κινητή Μονάδα παρέχει υπηρεσίες ψυχολογικής αξιολόγησης και υποστήριξης , όπως διαχείριση της συναισθηματικής κατάστασης των πληγέντων, συμβουλευτική και ψυχοεκπαίδευση. Παρέχει και κοινωνικές υπηρεσίες, που είναι κυρίως η διασύνδεση των πληγέντων με τους τοπικούς και κρατικούς φορείς.

Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι όπως παρατηρούν στην «Ε» και το «υψηλό επίπεδο ψυχικής ανθεκτικότητας αρκετών περιπτώσεων ανθρώπων, οι οποίοι προσπαθούν να τηρήσουν αισιόδοξη στάση, με προσανατολισμό την ανασυγκρότηση και την επαναπροσαρμογή. Αξιοπρόσεκτη είναι η στάση των ωφελούμενων στα μέλη του κλιμακίου, καθώς έχει παρατηρηθεί υψηλή διαθεσιμότητα των ωφελούμενων να μοιραστούν το βίωμά τους».

Όπως σημειώνουν στην «Ε», οι συναντήσεις με τους ωφελούμενους πραγματοποιούνται με κατ’ οίκον επισκέψεις και οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν. Το Κινητό Κλιμάκιο Πλημμυροπαθών δρα υπό τον συντονισμό του κ. Παπαγεωργίου, υποδιοικητή της 5ηςΥΠΕ και υπό την επιστημονική καθοδήγηση του κ. Δαρδιώτη , καθηγητή Νευρολογίας και διευθυντή της Νευρολογικής Κλινικής του ΠΓΝΛ.

Το κινητό κλιμάκιο πλημμυροπαθών συστεγάζεται με το Κέντρο Ημέρας Άνοιας στην Βενιζέλου 141, που είναι μονάδα ημιμερησιας παραμονής κ θεραπευτικής φροντίδας ατόμων που ζουν με Alzheimer ή συναφείς νευροεκφυλιστικες διαταραχές. Παράλληλα, εκτός από ομάδες μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, στο Κ.Η. λαμβάνουν χώρα/πραγματοποιούνται /διεξάγονται ομάδες πρόληψης και ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης ή/και συμβουλευτικής φροντιστων ατόμων που ζουν με άνοια.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Κινητό Κλιμάκιο των Πλημμυροπαθών στο κινητό τηλέφωνο 6937-338.670.

 

 

Εκδήλωση στο Αρμένιο

Εν τω μεταξύ πριν λίγες ημέρες, το «Κινητό Κλιμάκιο Πλημμυροπαθών - ΕΠΑΨΥ» σε συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησαν με επιτυχία εκδήλωση με θέμα «Από την απώλεια, στη ζωή μετά την πλημμύρα», στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρμενίου υπό την αιγίδα του Κέντρου Κοινότητας και του «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Κιλελέρ, στη μνήμη του Δημήτρη Καραμήτρου, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Αρμενίου τα τελευταία χρόνια. Το κοινό παρακολούθησε με ενδιαφέρον τις ομιλίες του επιστημονικού προσωπικού, αναφορικά με τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πλημμύρας, όπως επίσης και τους τρόπους ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass