«Υπάρχει εναλλακτική λύση για τη χώρα»

*Τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης χθες από τη Λάρισα *Παρουσιάστηκε η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας στο 2ο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο *Θ. Μαμάκος: Στην προσπάθεια ανάταξης της Θεσσαλίας, δεν χωράνε τεχνητοί «διαχωρισμοί» *Δ. Κουρέτας: Ούτε μία αντιπλημμυρική μελέτη τα προηγούμενα 14 χρόνια *Σ. Φάμελλος: Κυβερνητική ανεπάρκεια, κολοσσιαίες ευθύνες. Έχουμε προτάσεις για τη Θεσσαλία…

Δημοσίευση: 11 Φεβ 2024 13:04

Της Νατάσας Πολυγένη
«Υπάρχει εναλλακτική λύση και για τη χώρα και για την περιφέρεια και για την κοινωνία. Με ένα κόμμα, το οποίο δεν λογοδοτεί σε κανέναν, παρά στην κοινωνία» ήταν το μήνυμα που έστειλε στην κυβέρνηση χθες από τη Λάρισα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης, χαιρετίζοντας τις εργασίες του 2ου Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου Θεσσαλίας του κόμματος.

Το Συνέδριο που διεξήχθη στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας παρουσία στελεχών του κόμματος, βουλευτών, ευρωβουλευτών, περιφερειακών και δημοτικών αρχών αλλά και πλήθους μελών του κόμματος άνοιξε τον διάλογο για όλα τα φλέγοντα ζητήματα της περιοχής αλλά και ευρύτερα, με την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, τις μεταρρυθμίσεις για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, το αγροτικό, την παιδεία και την υγεία να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης ξεκίνησε την ομιλία του αποκαλύπτοντας ότι ο λόγος που τον οδήγησε να κατέβει στην πολιτική ήταν το δυστύχημα των Τεμπών και πρόσθεσε «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αξίζουν καλύτερα. Αξίζουν μια καλύτερη μεταχείριση και ανταπόκριση από τους κυβερνώντες τους. Δεν είναι δυνατό να ξεχνάμε. Δεν είναι δυνατό να ξεχνάμε 57 ζωές, εκατοντάδες ανθρώπους με τραύματα, να ξεχνάμε τις ζωές που χάθηκαν από αντιπλημμυρικά έργα τα οποία δεν έγιναν ποτέ, ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη αυτή τη στιγμή, πέρα από πρακτική υποστήριξη στις καθημερινές υλικές τους ανάγκες. Αξίζουμε μια καλύτερη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα βαθιά λαϊκό και είναι το μόνο ανεξάρτητο κόμμα στη χώρα μας, κυβερνητικό κόμμα. Αυτή είναι η δύναμή μας. Θα μείνουμε έτσι διότι το κόμμα μας ανήκει στα μέλη του. Και τα μέλη του εξέλεξαν έναν ανεξάρτητο Πρόεδρο, όσο και να μην το θέλει αυτό η προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας. Πέντε μήνες προσπαθούν να δολοφονήσουν τον χαρακτήρα μου και πέντε μήνες το μόνο που καταφέρνουν, είναι να εκθέσουν τον εαυτό τους. Είναι καιρός να σηκώσουμε ανάστημα, όλοι μας».
Αναφερόμενος, στο πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εργάζεται σε τρία μέτωπα. Κάνοντας νομοθετικές παρεμβάσεις στην ελληνική βουλή και στο ευρωκοινοβούλιο, αναδεικνύοντας επικοινωνιακά τα θέματα και προβλήματα και τέλος με συστηματική εργασία για τη δημιουργία ισχυρής εναλλακτικής διακυβέρνησης.
«Οι καλές ιδέες βγαίνουν από την κοινωνία και πρέπει να τις αναδεικνύουμε. Και οι καλές ιδέες μετά γίνονται κυβερνητικό πρόγραμμα, μια εναλλακτική λύση και μακάρι αυτό το προσυνέδριο να παραγάγει τέτοιες ιδέες και μακάρι αυτές οι ιδέες να μπορούν να υιοθετηθούν από τους κυβερνώντες. Τουλάχιστον να ξέρει ο κόσμος ότι υπάρχει μια εναλλακτική λύση» πρόσθεσε.
Στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των αγροτών, υπογραμμίζοντας ότι έχουν καταθέσει προτάσεις δίκαιες και κοστολογημένες για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που η κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει. Ακόμη αναφέρθηκε στο θέμα του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιτρέπει και franchise πανεπιστήμια αντί να στηρίξει και να ενισχύσει τα δημόσια πανεπιστήμια.
«Παρουσιάζουμε ένα νέο μοντέλο συνεργατισμού, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο γεωργίας, συζητάμε για την επιχειρηματικότητα, την ψηφιακή νέα οικονομία, την κοινωνική οικονομία. Συζητάμε για δίκτυα και υποδομές. Το κόμμα μας όταν ήταν κυβέρνηση παρέδωσε χάρτες και πολύ υλικό, το οποίο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το έβαλε στο συρτάρι, όπως έβαλε και πάρα πολλά πράγματα.
Και φυσικά μιλάμε για τη δημόσια Υγεία. Ό,τι πάνε να κάνουν στα πανεπιστήμια τώρα, ήδη το έχουν πετύχει στην Υγεία. Ιδιωτικές κλινικές αλιεύουν ασθενείς και τους κάνουν πελάτες, αντί να επενδύσουμε στη δημόσια Υγεία και να τη στελεχώσουμε.
Υπάρχει εναλλακτική λύση και για τη χώρα και για την περιφέρεια και για την κοινωνία. Αυτή αρχίζει εδώ. Περιφέρεια – Περιφέρεια, απ’ όλη την κοινωνία με ένα κόμμα, το οποίο δεν λογοδοτεί σε κανέναν, παρά στην κοινωνία» κατέληξε.
Το Συνέδριο άνοιξε με χαιρετισμό του Βορειοελλαδίτη, πρώην υφυπουργού και πρώην βουλευτή Ημαθίας Άγγελου Τόλκα, υπεύθυνου για τα περιφερειακά συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα μέχρι και τις 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου.
Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων, «στόχος είναι μέσα από τα περιφερειακά συνέδρια να ακούσουν και να διαμορφώσουν νέες προτάσεις, να επενδύσουν στην περιφέρεια για την αναβάθμιση της χώρας».
«Η Θεσσαλία πνίγηκε εξαιτίας της ανυπαρξίας και της ανικανότητας της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Στόχος μας να αποτελέσουμε ένα οργανωμένο κόμμα με ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα» είπε χαρακτηριστικά.
Θαν. Μαμάκος
Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος κατά τον χαιρετισμό του, τόνισε την επιτακτική ανάγκη συγκρότησης ενός αναπτυξιακού πλάνου που στον πυρήνα του έχει τη βιωσιμότητα και δήλωσε ανοιχτός σε κοινές δράσεις και προσπάθειες.
«Σε αυτή την προσπάθεια ανάταξης της Θεσσαλίας, είναι προφανές ότι δεν χωράνε τεχνητοί διαχωρισμοί. Ακόμα και αν οι αναγνώσεις διαφέρουν, πιστεύω ειλικρινά ότι μπορούμε να συντονιστούμε σε κοινές δράσεις και προσπάθειες. Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε πολλά περισσότερα από αυτά που πιθανώς θα διαφωνήσουμε. Άλλωστε και η διαφωνία, δύναμη εξέλιξης είναι, που δεν πρέπει να μας φοβίζει» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος, στο σχέδιο της δημοτικής αρχής για μια υγιή ελεγχόμενη και ισόρροπη ανάπτυξη της Λάρισας, με μια σειρά τομών που θα οδηγήσουν σε έναν καλύτερο Δήμο, έναν καλύτερο νομό και μια ασφαλή, δυναμική και ευημερούσα Θεσσαλία, πρόσθεσε: «Πιστεύω ειλικρινά πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κατ’ εξοχήν χώρος συνεργασιών και συγκλίσεων. Η καθημερινότητα των πολιτών, η ανάπτυξη της περιοχής, η αντιμετώπιση των προκλήσεων που το μέλλον φέρνει μπροστά μας, απαιτούν συνέργειες, κοινούς σχεδιασμούς, αποτελεσματικές δράσεις και ρεαλιστικές παρεμβάσεις που οδηγούν σε βιώσιμα αποτελέσματα. Με αυτή τη λογική, που ασπάζομαι απόλυτα, ο Δήμαρχος, ο κάθε Δήμαρχος, οφείλει να υπερβαίνει πολιτικά στερεότυπα, να αντιλαμβάνεται τη διαφορετικότητα στην άποψη σαν δύναμη δημιουργίας, να συνθέτει και να εκπροσωπεί το σύνολο των δημοτών του».
Δ. Κουρέτας
Στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και στα δρομολογημένα έργα-παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας. Καταγγέλλοντας, ότι η προηγούμενη περιφερειακή αρχή -ακόμη και μετά τον Ιανό- δεν έκανε ούτε μία αντιπλημμυρική μελέτη τα τελευταία 14 χρόνια. «Οι δικές μας προτεραιότητες είναι διαφορετικές. Παίρνουμε τα έργα που μπορούμε να κάνουμε, που μπορούμε να διαχειριστούμε. Αναδείξαμε τις πολιτικές που έκαναν τη Θεσσαλία ανοχύρωτη. Παρομοιάζω τη Θεσσαλία σαν αυτοκίνητο που ήταν στον αυτοκινητόδρομο χωρίς φρένα, φώτα και καθρέφτες. Πρέπει να το αλλάξουμε αυτό και χρειάζεται χρόνο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο σημείο αυτό ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε στο πλάνο της περιφερειακής αρχής για την ανάταξη της Θεσσαλίας που εστιάζει στις αποκαταστάσεις των αναχωμάτων, σε 300 σημεία (έργο 80 εκατομμυρίων ευρώ που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις 15 Μαρτίου), στα αντιπλημμυρικά έργα σε συνεργασία με τους Δήμους ύψους 260 εκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα και να ολοκληρωθούν μέσα στο 2025 και τέλος η αποκατάσταση του οδικού δικτύου και των υποδομών-ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ- (γέφυρες, σχολεία). Προτεραιότητα, όπως τόνισε δίνεται στην αποκατάσταση των περίπου 60 σχολικών μονάδων με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ για το οδικό δίκτυο είναι απαραίτητη η συνδρομή του Υπουργείου Υποδομών.
Σωκρ. Φάμελλος
Το Συνέδριο ξεκίνησε με πρώτο του θέμα την ανθεκτικότητα και τις μεταρρυθμίσεις για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά την καταστροφή και βασικό εισηγητή τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλο που έκανε λόγο για «κυβερνητική ανεπάρκεια και κολοσσιαίες ευθύνες», ενώ κατέθεσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.
«Στη Θεσσαλία εκφράστηκε με τον πιο έντονο τρόπο το έλλειμμα επάρκειας και ανθεκτικότητας της χώρας μας για το οποίο ευθύνεται η κυβέρνηση. Εδώ στη Θεσσαλία αναδεικνύεται η ανάγκη της ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης αλλά και των εργαλείων που αυτή χρειάζεται», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος, κατά την ομιλία του.
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που παρουσίασε, αφορούν «την εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (στην περίπτωση των πλημμυροπαθών αυτό θα μπορούσε να είναι ακόμα και κοινωνικός μισθός στους πληγέντες μέχρι να αρχίσει η παραγωγή ξανά), τη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος στη Θεσσαλία, την ολοκλήρωση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, με συμμετοχή των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, ισχυροποίηση και ανάληψη αρμοδιοτήτων από της περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, επιτάχυνση των έργων εξοικονόμησης αρδευτικού νερού και διαχείρισης υδάτων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, πρόσβαση σε καθαρή και προσιτή ενέργεια, διασφάλιση γενναίας χρηματοδότησης για όσα απαιτεί ο πρωτογενής τομέας, συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στη λήψη αποφάσεων και πλήρης αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας».
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε το βράδυ με ομιλία του πρώην δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη με θέμα την προοδευτική αυτοδιοίκηση και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη.
Απ. Καλογιάννης
Η κατάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα, ο ρόλος της σήμερα αλλά και η ανάγκη για μια προοδευτική αυτοδιοίκηση με νέο θεσμικό πλαίσιο, περισσότερο παραγωγική και λιγότερο γραφειοκρατική με ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο πρώην δήμαρχος Λαρισαίων και επικεφαλής της «Συμπαράταξης Λαρισαίων» κ. Απόστολος Καλογιάννης.
Ο κ. Καλογιάννης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για «το αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο στην τοπική αυτοδιοίκηση, με αλληλοεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, υποστελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό, υποχρηματοδότηση και σε όλα αυτά προστίθενται η κατάργηση νομικών προσώπων, επιβολή τέλους ταφής, ανεπάρκειες σε δομές πολιτικής προστασίας, ανυπαρξία πρωτοβουλιών και η τεράστια απόσταση από την ευρύτατη τοπική αυτοδιοίκηση».
Οι δήμοι σήμερα, όπως είπε, έχουν τριπλό ρόλο. Πολιτικό, επηρεάζουν την ποιότητα της δημοκρατίας, διοικητικό, συμμετέχουν στο ενιαίο σύστημα διοίκησης της χώρας και αναπτυξιακό, αφού διαχειρίζονται πόρους και συμμετέχουν στην περιφερειακή ανάπτυξη.
«Εκσυγχρονισμός εν τέλει ή ριζοσπαστικές αλλαγές στο πλαίσιο της προοδευτικής μεταρρύθμισης του κράτους;» είναι το ερώτημα στο οποίο επιχείρησε να απαντήσει ο κ. Καλογιάννης κατά τη χθεσινή τοποθέτησή του.
«Ο εκσυγχρονισμός είναι ψευδεπίγραφος από μέρους της κυβέρνησης με αποσυγκέντρωση και όχι ουσιαστική αποκέντρωση και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση των νέων αρμοδιοτήτων (π.χ. αδέσποτα, σχολεία, συγχώνευση ΔΕΥΑ, διαχείριση αιγιαλού, νομικά πρόσωπα). Είναι αναγκαίο να γίνουν σαρωτικές αλλαγές στα πλαίσια ουσιαστικής αποκέντρωσης προς το μέρος μιας ισχυρής προοδευτικής τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού με τοπική κοινωνική πολιτική (όλες οι κοινωνικές δομές στους δήμους), τοπική περιβαλλοντική πολιτική ΣΒΑΚ και τοπικά πολεοδομικά σχέδια, διαχείριση απορριμμάτων, ενεργειακή μετάβαση, διαχείριση πόσιμου και αρδευτικού νερού, πολιτική προστασία και κλιματική κρίση ανθεκτικότητα πόλεων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass