Γνωριμία με τις αγιογραφίες του Αστεριάδη

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «ΛΑΡΙΣΑΣ Η ΠΟΛΗ ΜΟΥ» ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Δημοσίευση: 02 Απρ 2024 16:03

Τον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που βρίσκεται στην 1η Στρατιά, επέλεξαν για τον τελευταίο περίπατό τους τα μέλη της Κίνησης «Λάρισα η πόλη μου». Η επιλογή δεν ήταν τυχαία. Η συγκεκριμένη εκκλησία δεν είναι μόνο η παλαιότερη της πόλης (εγκαινιάστηκε το 1949),

αλλά έχει φιλοτεχνηθεί από τον γλύπτη Φιλόλαο Τλούπα και τον ζωγράφο – αγιογράφο Αγήνορα Αστεριάδη. Όλες οι αγιογραφίες του ναού και έξι φορητές εικόνες έχουν αγιογραφηθεί από τον πολυσχιδή καλλιτέχνη. Η ξενάγηση, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 125 χρόνων από τη γέννησή του.
Για τον Αγήνορα μίλησε ο αγιογράφος και ζωγράφος Κωνσταντίνος Θεοδώρου, που έχει αγιογραφήσει δεκάδες εκκλησίες σε όλον τον κόσμο και έχει υπηρετήσει τη θητεία του δίπλα στον ναό, όπως και ο Φιλόλαος. Ο κ. Θεοδώρου είπε ότι ο Αστεριάδης ήταν ένας καλλιτέχνης πολυσχιδής που εκφράστηκε κυρίως μέσα από τη ζωγραφική, ασχολήθηκε, όμως, παράλληλα με την αγιογραφία και τη ζωγραφική εικόνων, με τη χαρακτική, την εικονογράφηση βιβλίων, την κεραμική και σποραδικά με τη σκηνογραφία. Αναφερόμενος στον αγιογράφο Αστεριάδη, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι δεν θα ήταν υπερβολή αν τον χαρακτήριζε κανείς δεύτερο Κόντογλου, λόγω του σεβασμού στην παράδοση και της επιδραστικότητάς του. Μελέτησε επισταμένα την ορθόδοξη αγιογραφία και τη μελέτησε στο Άγιο Όρος (Ι.Μ. Καρακάλλου και Μ. Λαύρας), στις εκκλησίες του Μυστρά και στα συγγράμματα (Μελέτη Δ. Φουρνά). Επίσης, μελέτησε πολύ τα χρώματα και πρόσθεσε υλικό (καζεΐνη) για τη διατήρησή τους.
Στη συνέχεια, ο στρατιωτικός ιερέας της 1ης Στρατιάς, Αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Σαμαράς, παρουσίασε τις φορητές εικόνες του Αγήνορα που φυλάσσονται στο ιερό του Ναού.
Ακολούθησαν ερωτήσεις σχετικές με την αγιογραφία, τα χρώματα και τη συντήρηση των τοιχογραφιών του ναού.
Με το πέρας της ξενάγησης, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς/ΕU OHQ, αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος δεξιώθηκε τα μέλη της Κίνησης στο προαύλιο του Ιερού Ναού. Στην ξενάγηση ήταν παρών και ο πρώην διοικητής της 1ης Στρατιάς/ΕU OHQ και μέλος της Κίνησης, αντιστράτηγος ε.α. Δημόκριτος Ζερβάκης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass