Στα 14 ευρώ τιμή καταναλωτή τα ελληνικά εμπορεύσιμα αρνιά

Κανονικά οι έλεγχοι στα σφαγεία *Παράνομη κρίθηκε η απεργία των γεωτεχνικών

Δημοσίευση: 15 Απρ 2024 14:20

Ακριβά όπως φαίνεται θα αγοράσει τον πασχαλινό οβελία ο καταναλωτής, καθώς τα μηνύματα της αγοράς μιλούν για ελλείψεις αρνιών, οι οποίες οφείλονται σε πολλούς λόγους.

Οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι ο καταναλωτής θα δυσκολευτεί να βρει το εμπορεύσιμο αμνοερίφιο, δηλαδή στα 10- 12 κιλά, άρα θα το χρυσοπληρώσει, οι δε κρεοπώλες εκτιμούν ότι οι σφαγές θα είναι ικανοποιητικές, συμφωνούν όμως ότι ο καταναλωτής θα το αγοράσει από 13 ως 14,5€, δηλαδή 1€ πιο ακριβό από πέρυσι.

Κανονικά οι έλεγχοι στα σφαγεία
Παράνομη και καταχρηστική κηρύχθηκε η απεργία - αποχή των υπαλλήλων των κλάδων ΠΕ Γεωτεχνικών από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ύστερα από αγωγή που κατέθεσε εκπροσωπώντας το Ελληνικό Δημόσιο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης. Ο κ. Αυγενάκης δήλωσε ότι «η απόφαση αυτή δικαιώνει τις θέσεις και τα επιχειρήματα που ανάπτυξε η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για το άκαιρο και κοινωνικά επικίνδυνο της απεργίας – αποχής τους από καθήκοντα που άπτονται της προστασίας της δημοσίας υγείας». Έτσι οι κτηνίατροι σήμερα θα βρίσκονται κανονικά στις θέσεις τους και στους ελέγχους που γίνονται στα σφαγεία, όπου τις τελευταίες μέρες έχουν αυξηθεί οι σφαγές. Το πιθανότερο σήμερα η ΠΟΓΕΔΥ να αποφασίσει 3ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη, ημέρα πανελλαδικής απεργίας στη χώρα.

Κτηνοτρόφοι
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Δημήτρη Μπαλούκα «τα διαθέσιμα αμνοερίφια στην ελληνική αγορά είναι λίγα, καθώς υπήρξαν αυξημένες εξαγωγές για το Καθολικό Πάσχα. Κι αυτό γιατί η έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, τους ανάγκασε να σφάξουν νωρίς, για να εκμεταλλευτούνε και το γάλα. Κυρίως έφυγαν αρκετά (6-8 κιλά) προς Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία». Ο Ελασσονίτης κτηνοτρόφος ζητά από την Πολιτεία εντατικοποίηση των ελέγχων «για να μην φάει ο καταναλωτής αρνί από τη Ρουμανία, το οποίο εισήχθη στη χώρα μας και σφάχτηκε ή καταψυγμένο, καθώς αρκετοί έμποροι από τα Χριστούγεννα και μετά, προμηθεύτηκαν σε καλύτερες τιμές μεγάλες ποσότητες, τις οποίες και θα διαθέσουν το επόμενο διάστημα στην αγορά».
Από την πλευρά του, ο Βολιώτης κτηνοτρόφος (πρώην μέλος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων) Κώστας Τόπας αναφέρει ότι «σιγά σιγά αυξάνεται το ενδιαφέρον τον κρεοπωλών και των εμπόρων για τα αμνοερίφια, τα οποία δυστυχώς δεν είναι αρκετά, λόγω θνησιμότητας (τον χειμώνα υπήρξαν αυξημένες ασθένειες), απώλειας ζωικού κεφαλαίου από τον daniel και λόγω αυξημένων εξαγωγών για το Καθολικό Πάσχα. Οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν θέλησαν να ρισκάρουν κι εφόσον δέχτηκαν καλές προσφορές για το Καθολικό Πάσχα, πούλησαν όσα μπορούσαν». Ο κ. Τόπας επαναλαμβάνει το παράπονο του κλάδου για σωστούς ελέγχους: Ακόμη περιμένουμε το ισοζύγιο και τους ελέγχους στις αποθήκες και στους μεγάλους καταψύκτες των σούπερ μάρκετ. Κάποια στιγμή το Υπουργείο πρέπει να απαντήσει πώς το ελληνικό αρνί φεύγει από τη μάντρα στα 7 με 7,5 €, ο κρεοπώλης πουλάει με ένα πολύ μικρό τζίρο (περίπου 10%) και ο καταναλωτής το αγοράζει 13 με 14€!.

Κρεοπώλες
Από την πλευρά τους, πολλοί Λαρισαίοι κρεοπώλες όμως χαρακτηρίζουν υπερβολική την ανησυχία για έλλειψη αρνιών στην τοπική αγορά και δηλώνουν: Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στη Βαρβάκειο αγορά και στην Αττική. Στη Θεσσαλία όμως δεν θα υπάρξουν ελλείψεις, παρά τις ζημιές που υπέστησαν πολλές κτηνοτροφικές μονάδες από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Αφθονεί το ζωικό κεφάλαιο το οποίο θα τροφοδοτήσει την ελληνική πασχαλινή αγορά. Οι αυξημένες εξαγωγές για το Πάσχα των Καθολικών δεν επηρεάζουν την ελληνική αγορά. Πρώτον διότι φύγανε μικρά κιλά που δεν τα προτιμά ο Έλληνας και δεύτερον υπάρχει μεγάλη χρονική διαφορά με το Πάσχα των Ορθοδόξων και κατά συνέπεια πρόλαβαν και μεγάλωσαν αρκετά μικρά αμνοερίφια που δεν μπορούσαν να σφαχθούν πριν από ένα μήνα. Αν το Καθολικό Πάσχα προηγούνταν κατά μία εβδομάδα- 10 μέρες, ίσως να έλειπαν κάποια αρνιά από την ντόπια αγορά» σημειώνουν και καταλήγουν, συνιστώντας στον καταναλωτή «για να αποφύγει τις παγίδες του πασχαλινού οβελία, να εμπιστευτεί τον κρεοπώλη της γειτονιάς, ο οποίος δεν αποσκοπεί αυτές τις μέρες στο κέρδος αλλά στην εξυπηρέτηση του σταθερού -όλο τον χρόνο -πελάτη».

ΙΝΚΑ
Την εντατικοποίηση των ελέγχων ζητά και το Ινστιτούτο Καταναλωτών Θεσσαλίας, το οποίο κρατά μικρό καλάθι ως προς το αίτημά του, καθώς εκτιμά ότι η Πολιτεία θέλει τις αυξημένες εισαγωγές αμνοεριφίων, καθώς έτσι αυξάνεται ο ανταγωνισμός στην αγορά και οι τιμές κρατούνται σε υποφερτά νούμερα για τον καταναλωτή».

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΗΝΕΙΟΥ 2024
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass