Κάλπη, καφέδες και βουτιές

*Οι υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν τους Λαρισαίους στα παράλια, αλλά και σε δροσερά στέκια εντός της πόλης *Πανελλαδικές και ενδοσχολικές Γυμνασίων κράτησαν δεκάδες οικογένειες στην πόλη

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2024 14:05

Της Νατάσας Πολυγένη
Εκλογικά κέντρα, καφετέριες και παραλίες, ήταν τα «στέκια» των Λαρισαίων χθες Κυριακή των ευρωεκλογών.

Οι υψηλές θερμοκρασίες προμήνυαν μαζική φυγή προς τα παράλια, αλλά δε συνέβη κάτι τέτοιο, αφού στη Λάρισα η προσέλευση ήταν ικανοποιητική ξεκινώντας από πολύ νωρίς με το άνοιγμα της κάλπης, μέχρι και τη 1 το μεσημέρι, ενώ ώρες αιχμής ήταν και το απόγευμα, από τις 5 και μετά, γεγονός που μαρτυρά ότι όσοι πολίτες θέλησαν να εκδράμουν προς τα κοντινά παράλια φρόντισαν πρώτα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και ύστερα να φύγουν, ενώ όσοι διατηρούν εξοχικά και είχαν ήδη εγκαταλείψει την πόλη από το βράδυ της Παρασκευής ,παρέμειναν και επέστρεψαν χθες το απόγευμα για να ψηφίσουν.
Στο μεταξύ όμως η πόλη σε καμία περίπτωση δεν άδειασε, καθώς δεκάδες είναι οι οικογένειες που παραμένουν σε αυτή, αφού διανύουμε περίοδο πανελλαδικών εξετάσεων και ενδοσχολικών στα Γυμνάσια που ολοκληρώνονται στις 17 Ιουνίου.
Η παύση λόγω ευρωεκλογών λειτούργησε ως σύμμαχος στο διάβασμα των μαθητών.
Σήμερα Δευτέρα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας (Δημοτικά και Νηπιαγωγεία) θα παραμείνουν κλειστά και θα ανοίξουν αύριο Τρίτη. Αύριο συνεχίζονται επίσης οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των Γυμνασίων, αλλά και οι Πανελλαδικές για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ που συνεχίζουν με τα μαθήματα ειδικότητας και συγκεκριμένα, Υγιεινή, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ), Στοιχεία Μηχανών.
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ μπαίνουν και πάλι στην κούρσα των Πανελληνίων την Τετάρτη 12 Ιουνίου με τα μαθήματα Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.
ΒΟΥΤΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΦΕΣ
Προφανώς και αρκετοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να δροσιστούν στα κοντινά παράλια, αλλά η χθεσινή Κυριακή δεν ήταν σαν τις Κυριακές του καλοκαιριού που μετατρέπουν την πόλη σε φάντασμα. Η Λάρισα είχε κίνηση, ενώ πολλοί νέοι που έχουν υποχρεώσεις με διαβάσματα αλλά και την εργασία τους, επέλεξαν βουτιές στη Δημοτική Πισίνα της Νεάπολης, που όλο το Σαββατοκύριακο ήταν ψηλά στη λίστα των επιλογών διασκέδασης. Την τιμητική τους είχαν χθες το πρωί και οι καφετέριες τόσο στο κέντρο όσο και στις συνοικίες της πόλης. Πολλοί ήταν εκείνοι που αμέσως μετά το εκλογικό κέντρο απόλαυσαν τον καφέ τους, με την κίνηση να μετατοπίζεται κυρίως στα καφέ που βρίσκονται σε σκιερά πάρκα και πλατείες.
ΠΩΣ ΨΗΦΙΣΑΝ
Ο Μάριος Παπαδημητρίου που δίνει για δεύτερη φορά πανελλαδικές φέτος προσήλθε στο εκλογικό κέντρο με την παρέα του. «Η αλήθεια είναι ότι μέχρι και το Σάββατο έλεγα δεν θα πάω να ψηφίσω. Έτσι και αλλιώς δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Το βράδυ όμως που βγήκα με φίλους και είχαμε μια συζήτηση…
Κατέληξα ότι σε κάθε περίπτωση η αποχή δεν είναι λύση. Βγήκαμε παρέα να ψηφίσουμε και για ένα καφεδάκι χαλαρά και μετά επιστροφή σπίτι για διάβασμα. Έχω μπροστά μου αρκετά Σαββατοκύριακα για μπάνια» αναφέρει στην «Ε».
Διαφορετική η περίπτωση της Ειρήνης, η οποία έζησε για μια 5ετία στη Γερμανία, και πλέον ζει σήμερα με την οικογένειά της μόνιμα στη Λάρισα.
«Παρά το γεγονός ότι όλοι είμαστε κουρασμένοι από τις απανωτές εκλογικές διαδικασίες, εθνικές και δημοτικές, αλλά και απογοητευμένοι από τη δύσκολη καθημερινότητά μας, θεωρώ ότι είναι καθήκον μας να ψηφίσουμε για να έχουμε δυνατή φωνή στο Ευρωκοινοβούλιο. Εξάλλου, ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα αποφασίζεται στις Βρυξέλλες, άρα θέλω να έχω λόγο και εγώ σε αυτό. Με αφορά και εμένα και την οικογένειά μου και όλους τους πολίτες» αναφέρει.
Η αλήθεια είναι, πως όσοι έφθασαν χθες στην κάλπη, είχαν έναν στόχο στο μυαλό τους. Άλλοι δεν ήθελαν να είναι μεγάλο το ποσοστό της αποχής για να στείλουν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, άλλοι γιατί είχαν κάποιον γνωστό, άλλοι γιατί θεωρούν ότι οι εκλογές είναι το δικαίωμα έκφρασης και επιλογής και προφανώς υπάρχουν και εκείνοι που ψηφίζουν γιατί τους το υπέδειξε η οικογένεια ή άνθρωποι στους οποίους αισθάνονται υποχρέωση.
ΟΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ
Οι μεσημεριανές ώρες ήταν και οι πιο δύσκολες της εκλογικής διαδικασίας, αφού η πόλη ερήμωσε και όλοι αναζήτησαν τη δροσιά των σπιτιών τους με τα κλιματιστικά και τους ανεμιστήρες στο «φουλ». Ωστόσο για τους ανθρώπους που εκτελούσαν χρέη εφορευτικής επιτροπής δεν ήταν και ό,τι καλύτερο. Υπήρξε βέβαια και ένα μικρό ποσοστό πολιτών, που εκτίμησε πως οι μεσημεριανές ώρες ήταν οι καταλληλότερες για να ψηφίσουν, χωρίς καθυστερήσεις σε ουρές και προβλήματα στο παρκάρισμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass