Η Λάρισα «χτυπά» τα πρώτα 40άρια

* ΞΕΚΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ * ΚΛΙΜΑΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΑΡΕΧΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2024 7:05

Ο πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού κάνει σήμερα την εμφάνισή του στη Λάρισα, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου και να διατηρείται σε αυτήν τη θερμοκρασία για άλλες δύο ημέρες, μέχρι και την Πέμπτη 13 Ιουνίου.

Παράλληλα, και οι νύχτες θα είναι «τροπικές», μέσα στην πόλη, καθώς η ελάχιστη θερμοκρασία προβλέπεται, επίσης, αρκετά υψηλή και τις βραδινές ώρες.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΜΥ, Παναγιώτη Σκριμιζέα, η μέγιστη τιμή στη Θεσσαλία, το εν λόγω τριήμερο (Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη), θα αγγίξει τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου και υποχωρεί σταδιακά από την Παρασκευή 14 Ιουνίου και το  Σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιουνίου, για να ακολουθήσει μια νέα ανοδική πορεία θερμοκρασιών την επόμενη εβδομάδα.
Σημειώνει δε πως: «Το τριήμερο θα κάνει την εμφάνισή του και νοτιοδυτικός-δυτικός άνεμος, ο γνωστός λίβας, που θα εντείνει ακόμα περισσότερο τη δυσφορία στην ατμόσφαιρα…».
Ο κ. Σκριμιζέας υποστηρίζει δε ότι: «Δύσκολα θα είναι και τα βράδια. Οι νύχτες θα είναι τροπικές, αφού το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας θα διατηρεί μέσα στις πόλεις και την ελάχιστη θερμοκρασία αρκετά υψηλή.
Γενικά το καλοκαίρι προβλέπεται ζεστό, αφού, σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις των αριθμητικών μοντέλων εποχικής πρόγνωσης, η μέση απόκλιση της θερμοκρασίας για το 3μηνο Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος μπορεί να φθάσει και τους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις μέσες για την εποχή».
ΚΛΙΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ
Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων, τόσο για την προστασία των αστέγων της πόλης όσο και για τη διάθεση κλιματιζόμενου χώρου στους πολίτες.
Στο πλαίσιο αυτό, ειδικό κλιμάκιο θα πραγματοποιεί συνεχείς επιτόπιες παρεμβάσεις στους δρόμους της πόλης, για τον εντοπισμό και την ενημέρωση των αστέγων, προκειμένου να λάβουν, εφόσον το επιθυμούν, υπηρεσίες στέγασης και προστασίας τους στις δομές της Διεύθυνσης.
Επιπλέον, όσοι πολίτες διαβιούν σε επικίνδυνες συνθήκες, θα έχουν τη δυνατότητα να προστατευθούν από τις υψηλές θερμοκρασίες σε κλιματιζόμενους χώρους, ενώ θα προσφέρονται κρύα ροφήματα.
Συγκεκριμένα, από σήμερα Τρίτη 11 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 14 Ιουνίου θα είναι διαθέσιμος από τις 9.00 έως τις 21.00 κλιματιζόμενος χώρος στο Γ’ ΚΑΠΗ, στη συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και 23ης Οκτωβρίου (τηλ. 2410-286.576 και 2410-233.430).
Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι σε 24ωρη βάση λειτουργεί από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής τηλεφωνική γραμμή 6970-236.181, όπου οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι που χρειάζονται βοήθεια.
Τέλος, ο Δήμος Λαρισαίων προχωρά σε εφαρμογή των οδηγιών και εγκυκλίων του Υπουργείου Εργασίας και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την εργασία των υπαλλήλων σε εξωτερικούς χώρους.
ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Στη διάθεση των πολιτών παραμένουν από χθες Δευτέρα 10 Ιουνίου και για τις επόμενες ημέρες οι κλιματιζόμενες αίθουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλίας, σε Λάρισα (Διοικητήριο πλατείας Ρήγα Φεραίου και Νέο Διοικητήριο συνοικίας Αβέρωφ), Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα.
Οι αίθουσες της Περιφέρειας θα είναι ανοιχτές από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
«Άμεσα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα για τους εργαζόμενους» ζητά το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.
Σε σχετική ανακοίνωσή του σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Αυτές τις ημέρες η θερμοκρασία θα «χτυπήσει κόκκινο» και χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι θα βρίσκονται αντιμέτωποι με εργασιακούς χώρους-καμίνια, πραγματικά κολαστήρια.
Η δουλειά κάτω από συνθήκες καύσωνα δεν αποτελεί ζήτημα παλικαριάς.
Απαιτούμε: Να εκδοθεί άμεσα Υπουργική Απόφαση που θα δεσμεύει τους εργοδότες για τα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων με απαγόρευση εργασιών από τους 38 βαθμούς Κελσίου και πάνω, παίρνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες ανά κλάδο, όπως και τις συλλογικές συμβάσεις που προβλέπουν αντίστοιχα μέτρα.
Τα μέτρα προστασίας να είναι μόνιμα και δεσμευτικά, παίρνοντας υπόψη ότι οι καύσωνες θα συνεχιστούν και τα επόμενα καλοκαίρια, όπως αντίστοιχα και οι συνθήκες παγετού τον χειμώνα.
Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.
Τα μέτρα αυτά αποτελούν μια ελάχιστη προστασία των εργαζομένων απέναντι στις συνθήκες καύσωνα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass