Ψώνια με... SMS και με... «click away» στις γιορτές

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕΘΟΔΟΥ ΑΝΑΒΕΙ «ΦΩΤΙΕΣ» - ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΚΑΙ ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΕΜΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 26 Νοε 2020 21:15

Με την αγωνία των εμπόρων για την επανεκκίνηση της αγοράς να χτυπάει «κόκκινο» καθώς η ημερομηνία έναρξης των καταστημάτων παραμένει, τουλάχιστον για την Λάρισα, απροσδιόριστη και με δεδομένο το «κλείδωμα» της παράτασης του lockdown μέχρι τις 6

Δεκεμβρίου, οι σκέψεις και οι σχεδιασμοί για το άνοιγμα του λιανεμπορίου με την μέθοδο «click away» άναψαν «φωτιές» στον εμπορικό κόσμο. Και αυτό γιατί οι καινούργιοι τρόποι επιχειρηματικότητας που αποκαλύπτονται εν μέσω lockdown, βρίσκουν τους εμπόρους και τους επαγγελματίες αντίθετους και απροετοίμαστους.
Όπως όλα δείχνουν, στο μεταβατικό στάδιο, μετά την άρση του Lockdown και πριν την περίοδο των Χριστουγέννων, το εργαλείο που πρόκειται εναλλακτικά να χρησιμοποιηθεί στο εμπόριο και μόνο για τα καταστήματα που έχουν e-shop, σύμφωνα με τις σχετικές προαναγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Ανάπτυξης, είναι η μέθοδος του «click away». Μια πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς, κυρίως στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της εξυπηρέτησης των καταναλωτών σύμφωνα με την οποία θα γίνεται παραγγελία από τον καταναλωτή στο κατάστημα, η παραγγελία θα ετοιμάζεται, ο πελάτης θα κλείνει ραντεβού με τον καταστηματάρχη και θα πηγαίνει να την παραλαμβάνει από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος. Έτσι θα αποφεύγεται ο συνωστισμός, καθώς «δεν θα γίνεται έρευνα αγοράς εντός του καταστήματος, αλλά από το ηλεκτρονικό κατάστημα».
Η προαναγγελία όμως αυτή, όπως ήταν επόμενο, προκάλεσε προβληματισμό και ανησυχία. Γιατί, το να δουλέψει έτσι το εμπόριο και οι καταναλωτές να μπουν σε νέα «καλούπια» για τα ψώνια τους στις γιορτές των Χριστουγέννων, δεν «παίζει»...
ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΕΜΠΟΡΟΙ
«Πρόκειται για μια δύσκολη, έως αδύνατη σε κάποιες περιπτώσεις μεθοδολογία. Πρωτόγνωρη σε λειτουργίες και διαδικασία για την τοπική και ελληνική αγορά. Πρακτικώς ανεφάρμοστη επί της ουσίας, που ευνοεί κάποιους κλάδους» σχολιάζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας Χαρ. Παπαδόπουλος. «Για παράδειγμα στην ένδυση και την υπόδηση που χρειάζεται δοκιμή των προϊόντων, πως θα μπορέσει να λειτουργήσει; αναρωτιέται προσθέτοντας πως «η καθιέρωση της μεθόδου αυτής, δημιουργεί σύγχυση και ανησυχία στους χιλιάδες μικρούς και μεσαίους εμπόρους της περιοχής, μιας και η προστασία της δημόσιας υγείας δεν πρέπει να σημάνει και υποχώρηση της Πολιτείας από την προστασία του υγιούς ανταγωνισμού. Κανένα νέο «εργαλείο» πωλήσεων δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα ανοικτά εμπορικά καταστήματα, που έχουν αποδείξει ότι δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Η επαναλειτουργία της αγοράς με ασφάλεια για τους καταναλωτές και ισότιμη αντιμετώπιση όλων των επιχειρήσεων είναι σε συνθήκες πανδημίας μία μεν δύσκολη εξίσωση αλλά η λύση θα έλθει μέσα από το διάλογο».
ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ
Ανάλογη στάση τηρούν και οι επαγγελματοβιοτέχνες του ν. Λάρισας αλλά και γενικότερα της Θεσσαλίας που δηλώνουν πως αυτός ο τρόπος λειτουργίας δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί σε όλο τον εμπορικό κλάδο. Συνέπεια θα είναι η περιθωριοποίηση πλήθους εμπόρων ενώ κάποιοι κλάδοι και καταστήματα που διαθέτουν ηλεκτρονικά συστήματα θα ευνοηθούν.
Οι έμποροι και συνολικά ο επιχειρηματικός κόσμος, διανύει μια πραγματική δύσκολη χρονιά με αβέβαιο μέλλον. Ήδη η ανησυχία για τον ορισμό ημερομηνίας επαναλειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων ταλανίζει του εμπόρους, και αυτή η ανησυχία διπλασιάζεται με το ενδεχόμενο λειτουργίας με την προαναφερόμενη μέθοδο click away, ενόψει Χριστουγέννων. Ο προβληματισμός είναι ιδιαίτερα έντονος συνοδευόμενος από την αναμονή αποφάσεων, με αγωνία να μη χαθεί ο τζίρος της εορταστικής περιόδου, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ενίσχυση και ρευστότητα των επιχειρήσεων. Ο πιθανός τρόπος λειτουργίας με παραγγελία από τον πελάτη και ραντεβού με τον καταστηματάρχη για παραλαβή της παραγγελίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί για την αγορά όλων των ειδών πώλησης, όπως για παράδειγμα υποδήματα και ρούχα, κοσμήματα κ.ά.
Θα ζητούσαμε από την Κυβέρνηση πριν αποφασίσει για οποιοδήποτε μέτρο αναφορικά με την επαγγελματικότητα και την επιχειρηματικότητα, να έρχεται σε επαφή με τα Συνδικαλιστικά όργανα έτσι ώστε να εκφράζονται οι απόψεις των άμεσα ενδιαφερομένων και να καταλήγουμε σε εφικτές και εφαρμόσιμες λύσεις. Ζητάμε την επαναλειτουργία της αγοράς τηρώντας πάντα ένα αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο, για έναν υγιή και θεμιτό ανταγωνισμό ο οποίος θα δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στον καταναλωτή και στη μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση. Έτσι ώστε και αυτές να επιβιώσουν.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ


Μετά τις 6/12 η αγορά, από 19/12 η εστίαση

Πάντως με όλα τα σενάρια πάνω στο τραπέζι το υπουργείο Ανάπτυξης και η ΓΓ Εμπορίου προετοιμάζονται για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου. Όπως δήλωσε χθες ο γ.γ. Εμπορίου Παν. Σταμπουλίδης «να το θεωρείτε δεδομένο μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου» και ξεκαθάρισε πως περιοριστικά μέτρα, μάσκες και SMS θα παραμείνουν και μετά. Νωρίτερα είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. «Κλιμακωτά θα γίνει το άνοιγμα των καταστημάτων -από τα μικρότερα προς τα μεγαλύτερα» υπογραμμίζοντας πως θα υπάρχουν αυστηροί κανόνες, όπως η χρήση μάσκας παντού. Για την εστίαση, ο κ. Γεωργιάδης είπε «πως θα συζητήσουμε σε επόμενη φάση» αλλά το βασικότερο σενάριο θέλει το άνοιγμά της στις 19 Δεκεμβρίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass