«Αέρας» επιχειρηματικότητας στο νομό Λάρισας

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΑ ΟΙ ΕΝΑΡΞΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΙΣ 200 ΣΤΟ Α’ ΤΡΙΜΗΝΟ - ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ

Δημοσίευση: 08 Απρ 2021 21:49

Ενθαρρυντικά, εν μέσω lockdown, είναι τα μηνύματα από το «μέτωπο» των ιδρύσεων νέων επιχειρήσεων το πρώτο τρίμηνο του έτους στην τοπική αγορά της Λάρισας. Το θετικό αποτύπωμα στην επιχειρηματικότητα της Λάρισας, παρά την υγειονομική κρίση,

έρχεται ως συνέχεια από το 2020, όπου καταγράφηκε «έκρηξη» συστάσεων με 882 νέες επιχειρήσεις, έναντι 237 διαγραφών.
Τα στατιστικά στοιχεία εγγραφών-διαγραφών, του πρώτου τριμήνου στο Επιμελητήριο Λάρισας, που εν μέρει αποδίδουν το οικονομικό κλίμα και τις προοπτικές επιχειρηματικότητας, είναι ιδιαίτερα θετικά καθώς οι ενάρξεις λειτουργίας ανήλθαν φέτος σε 207, ενώ οι λήξεις περιορίστηκαν στις 22.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη βάση δεδομένων του ΓΕΜΗ του Επιμελητηρίου Λάρισας από την 1/1/2021 έως τις 31/3/2021, γνωστοποίησαν την έναρξη εργασιών τους 207 επιχειρήσεις. Ωστόσο αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εντοπίζει τους τομείς δραστηριότητας στους οποίους επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της επιχειρηματικής δράσης είναι οι αυξημένες συστάσεις κεφαλαιουχικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, στο συγκεκριμένο διάστημα ιδρύθηκαν 4 ανώνυμες εταιρείες, 81 Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ), 35 ομόρρυθμες και 18 ετερόρρυθμες. Οι ατομικές επιχειρήσεις κατέχουν αριθμητικά την πρώτη θέση καθώς ανήλθαν σε 58.
Ο αριθμός των διαγραφών είναι αρκετά μικρός καθώς μόνο 15 επιχειρήσεις ανέστειλαν τη δραστηριότητα τους, πράγμα που σημαίνει ότι για κάθε εννιά επιχειρήσεις που άνοιγε μόνο μία κατέβαζε «ρολά». Την πλειοψηφία των διαγραφών έχουν οι ατομικές με 15 και ακολουθούν με 5 οι ετερόρρυθμες και με 2 οι ομόρρυθμες.
ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΧΑΣΕ 10 ΔΙΣ.
Στο μεταξύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την εικόνα του λιανεμπορίου το 2020 εμπεριέχει η ετήσια έκθεση Ελληνικού Εμπορίου. Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε προχθές η ΕΣΕΕ ο κλάδος δέχεται ισχυρές πιέσεις από το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά διατηρεί τη σημαίνουσα συμμετοχή του στην οικονομική δραστηριότητα (12% του ΑΕΠ), παραμένοντας παράλληλα ο κυριότερος εργοδότης της χώρας (18,3% στη συνολική απασχόληση). Ωστόσο, η πανδημία συνιστά ιδιαίτερη απειλή για τις εμπορικές επιχειρήσεις καθώς το 88% αυτών θεωρεί πως ο Covid-19 θα επηρεάσει αρνητικά τον κύκλο εργασιών, ενώ το 56% των επιχειρήσεων εκτιμά πως η πτώση του κύκλου εργασιών θα υπερβεί το 40%. Αυτό που επιβεβαιώθηκε επίσης είναι ότι οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης ήταν ασύμμετρες, δηλαδή ο αντίκτυπός της διαφοροποιείται αναλόγως του κλάδου, του μεγέθους της επιχείρησης κ.ά. Ειδικότερα, αξίζει να σημειωθεί πως στο χονδρικό και στο λιανικό εμπόριο τα μερίδια των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στον κύκλο εργασιών όχι μόνο διατηρήθηκαν αλλά και αυξήθηκαν εν μέσω πανδημίας.
Πάντως το νέο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον που επέφερε η πανδημία οδήγησε τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου να στραφούν προς τους εγχώριους προμηθευτές εξαιτίας των αναταράξεων στις διεθνείς αλυσίδες, με αποτέλεσμα το 72% των επιχειρήσεων λιανικής να εμπιστεύεται Έλληνες προμηθευτές. Αυτό συνεπάγεται τη διατήρηση παγιωμένων συνεργασιών αλλά και την τήρηση στάσης αναμονής εν μέσω πρωτοφανούς διεθνούς αβεβαιότητας.
Παράλληλα, καταγράφηκε στασιμότητα οφειλών σε εφορία και ταμεία λόγω του μέτρου των αναστολών, γεγονός που αναδεικνύει την αγωνία των επιχειρήσεων, ενώ η προσφυγή σε παρεμβάσεις όπως η επιστρεπτέα και η αποζημίωση ειδικού σκοπού διογκώνουν την ανησυχία για την επόμενη ημέρα, όταν θα αποσυρθεί η «τεχνική υποστήριξη» της οικονομίας. Η αβεβαιότητα επιτείνεται περαιτέρω αν αναλογιστεί κανείς τόσο τον χρόνο σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα (τo 53% των επιχειρήσεων υποστηρίζουν ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο χρόνια) όσο και το γεγονός ότι ο κλάδος απώλεσε 10,1 δισ. ευρώ (8,2% του κύκλου εργασιών) μέσα σε έναν μόλις χρόνο εξαιτίας της πανδημίας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass