ΕΚΛΕΙΣΑΝ 1.200 ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ – ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ «ΛΟΥΚΕΤΑ» ΓΙΑ ΤΟ 30% ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

«Υπό διωγμό» 46.000 περιπτερούχοι – καπνοπώλες στη χώρα

Δημοσίευση: 27 Μαϊ 2010 3:28 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:55
Σε προσωρινή «ανακωχή» με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχώρησαν οι περιπτερούχοι-καπνοπώλες, περιμένοντας το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης με τον υφυπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, στην Αθήνα. Χθες το πρωί, στη συμβολή των οδών Δευκαλίωνος και Παπακυριαζή, ο πρόεδρος της ΟΠΚΕ, Κωνσταντίνος Κόγιας, αρχίζοντας την απεργία πείνας, έστησε το αντίσκηνο στο οποίο δηλώνει αποφασισμένος να περάσει όλες τις μέρες και νύχτες που θα χρειαστούν, μέχρις ότου ικανοποιηθεί το αίτημα των επαγγελματιών του κλάδου να αυξηθεί το έσοδο που έχουν από την πώληση προϊόντων καπνού. Λίγο αργότερα, και μετά από συνάντηση που έγινε στο Επιμελητήριο Λάρισας με μέλη της διοίκησης του ΕΣΛ και της ΟΕΒΕ Ν.Λάρισας, προγραμματίστηκε συνάντηση μελών της διοίκησης των περιπτερούχων της ΟΠΚΕ -και ο κ. Κόγιας θα δώσει το «παρών»- με τον υφυπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη.
 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου είναι αυτή τη στιγμή η δραστική συρρίκνωση του εισοδήματός τους από τη μείωση του περιθωρίου κέρδους στις πωλήσεις τσιγάρων-προϊόντων καπνού και καρτών τηλεφωνίας-επικοινωνίας. Με την ανακοίνωση των νέων φορολογικών μέτρων, μέσα σε ελάχιστους μήνες, είδαν το κέρδος τους από τις πωλήσεις τσιγάρων να μειώνεται δραματικά, από 30 λεπτά ανά πακέτο (όταν η τιμή βρέθηκε στα 3,2 ευρώ) σε 16 λεπτά ανά πακέτο, με τις διαδοχικές αυξήσεις του ΕΦΚ. Όπως λένε, το κράτος αύξησε το έσοδο, καθιστώντας, ουσιαστικά τους περιπτερούχους «φορο-εισπράκτορες», οι καπνοβιομηχανίες και οι αντιπρόσωποι μετακύλισαν όλο το βάρος των αυξήσεων στη λιανική, χωρίς, όμως, να περιορίσουν το δικό τους περιθώριο κέρδους και επιβάλλοντας, στην πράξη, στους περιπτερούχους μια de facto ελαχιστοποίηση κερδών, χωρίς οι ίδιοι να έχουν επιλογή. Αυτό, ουσιαστικά, όπως ισχυρίζονται σημαίνει ότι ένας ολόκληρος κλάδος 46.000 επαγγελματιών βρίσκεται «υπό διωγμόν».
ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Σύμφωνα με τους περιπτερούχους, το 80%-90% του τζίρου σε ένα περίπτερο προέρχεται από την πώληση των προϊόντων καπνού. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι ίδιοι, το 60% των περιπτέρων κάνει ετήσιους τζίρους της τάξης των 150.000 ευρώ, σε ποσοστό 30% κάνουν τζίρους κάτω από 100.000 και υπάρχει και ένα ποσοστό της τάξης του 10% που κάνει τζίρους μέχρι 500.000 ευρώ. Ωστόσο, όπως τονίζουν τα λειτουργικά έξοδα μπορεί να φτάσουν μέχρι και 2.500 – 3.000 ευρώ το μήνα, ενώ τα ενοίκια –σε κατόχους αδειών περιπτέρου- μπορούν να κυμανθούν από περίπου 500 ευρώ μέχρι και 2.500 ευρώ στα πιο κεντρικά σημεία στις μεγάλες πόλεις. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε στην «Ε» επαγγελματίας του κλάδου, το περίπτερο είναι ίσως η μοναδική μικρή εμπορική επιχείρηση που πληρώνει 2.000 – 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (!) για ενοίκιο. Σύμφωνα με τον κ. Κόγια, ήδη έχουν κλείσει 1.200 σημεία πώλησης (περίπτερα και καπνοπωλεία) πανελλαδικά, εκ των οποίων 180 στη Θεσσαλία, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι εάν δεν αλλάξει η κατάσταση, μέχρι το φθινόπωρο θα κλείσει άλλο ένα 30%.
ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Σήμερα το πρωί, στην Αθήνα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μελών της διοίκησης της ΟΠΚΕ με τον υφυπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία οι επαγγελματίες του κλάδου να παραθέσουν τα αιτήματά τους. Σύμφωνα με τον κ. Κόγια, οι προτάσεις είναι τρεις: πρώτον, να υπάρξει νομοθετική επαναφορά για καθορισμό κατώτατου ποσοστού κέρδους των περιπτερούχων, στο 8,2% στα τσιγάρα, δεύτερον να υπάρξει επαναπροσδιορισμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο 60% στα προϊόντα καπνού, διότι αυτός είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε. Η τρίτη εναλλακτική –για την οποία υπάρχουν έντονες επιφυλάξεις- είναι να υπάρξει απελευθέρωση της αναγραφόμενης τιμής, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι περιπτερούχοι να διαμορφώνουν ο καθένας το περιθώριο κέρδους που θέλει από την πώληση κάθε πακέτου.
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
Χθες το πρωί, συγκεντρώθηκαν στη Λάρισα περιπτερούχοι-μέλη της ΟΠΚΕ από Θεσσαλονίκη, Μαγνησία, Τρίκαλα, Πειραιά, ενώ πολλοί ήταν οι περιπτερούχοι της Λάρισας που έδωσαν το «παρών» στην κινητοποίηση, στον πεζόδρομο κάτω από το πολιτικό γραφείο του κ. Σαχινίδη. Οι συγκεντρωθέντες ανάρτησαν πανό με συνθήματα, ενώ έστησαν και το αντίσκηνο στο οποίο ο πρόεδρος της ΟΠΚΕ, Κωνσταντίνος Κόγιας άρχισε την απεργία πείνας. Ο ίδιος δηλώνει αποφασισμένος να μην σταματήσει επ’ ουδενί, στην περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια συμφωνία με το οικονομικό επιτελείο.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass