ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Αρχαία Σκοτούσσα - Τέσσερα χρόνια αρχαιολογικής έρευνας

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2017 22:17

Ο απολογισμός του αρχαιολογικού έργου που εκπονείται τα τέσσερα τελευταία χρόνια στην αρχαία Σκοτούσσα, πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων, παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου.

Το αρχαιολογικό πρόγραμμα της Σκοτούσσας είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Πανεπιστημίου της Messina της Ιταλίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και υλοποιείται υπό την αιγίδα και τη στήριξη του Δήμου Φαρσάλων. Συμμετέχουν συνολικά 35 άτομα εκ των οποίων 30 είναι Ιταλοί από το Πανεπιστήμιο της Messina και 5 Έλληνες αρχαιολόγοι.

Η διεύθυνση του προγράμματος ανήκει από κοινού στον καθηγητή Francesco La Torre και στην αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σοφία Καραπάνου.

Η κ. Βάσω Κων. Νούλα, ειδική συνεργάτις του δημάρχου Φαρσάλων, αρχαιολόγος και μέλος του αρχαιολογικού προγράμματος της Σκοτούσσας κατά την εναρκτήρια ομιλία της ανέφερε τα εξής:

"Σκοπός της σημερινής, ετήσιας θεσμοθετημένης συνάντησης είναι να παρακολουθήσουμε τα εντυπωσιακά επιστημονικά αποτελέσματα της αρχαιολογικής σκαπάνης στη Σκοτούσσα, που είναι καρπός μιας πολύ γόνιμης και παραγωγικής επιστημονικής συνεργασίας Ιταλών και Ελλήνων αρχαιολόγων. Στο Δήμο Φαρσάλων νιώθουμε υπερήφανοι, διότι δίχως την ουσιαστική συμβολή μας, με υλικό και έμψυχο δυναμικό τούτο το επιστημονικό εγχείρημα δεν θα θεμελιωνόταν, ούτε θα ευδοκιμούσε τόσο σύντομα και αποτελεσματικά. Ο Δήμος Φαρσάλων καλύπτει ακόμη τη στέγαση των μελών της ιταλικής αποστολής και τα έξοδα σίτισής της, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αντίληψή του για την έννοια της υπεύθυνης και οραματικής πολιτιστικής πολιτικής. Η ιστορική διαδρομή της Σκοτούσσας είναι καθόλα σημαντική και έως πρόσφατα δεν γνωρίζαμε παρά ένα πολύ μικρό κομμάτι της. Τέσσερις ανασκαφικές περίοδοι υπήρξαν αρκετές για να αντιληφθούμε ότι η διάρκεια της ύπαρξης αυτής της πόλης στον χρόνο δεν ήταν μονάχα 3-4 αιώνες, όπως έως τώρα πιστεύαμε, αλλά ξεκινά στα νεολιθικά χρόνια και την 5η π.Χ. χιλιετία και φθάνει έως τα βυζαντινά χρόνια και τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη συνολική αποτίμηση του έως τώρα εκπονηθέντος έργου από τους διευθυντές του προγράμματος. Ακόμη, ευχαριστώ όλους όσοι βοήθησαν στην υλοποίηση του αρχαιολογικού προγράμματος της Σκοτούσσας".

Κατόπιν ο καθηγητής Francesco La Torre και η αρχαιολόγος κ. Σοφία Καραπάνου έδωσαν την ευκαιρία στο κοινό που παρευρέθηκε στην εκδήλωση να παρακολουθήσει τη συνολική αποτίμηση του έως τώρα εκπονηθέντος έργου και τη μεθοδολογία αυτού, ενώ σε σλάιτς έγινε παρουσίαση του ευρεθέντος αρχαιολογικού υλικού.

Παράλληλα η κ. Βάσω Νούλα ευχαρίστησε και τους υπόλοιπους Ιταλούς καθηγητές Lorenzo Campagna, Eugenio Donato, Alessio Toscano Raffa, Fabrizio Mollo, Mariangela Pugeisi αλλά και όλα τα μέλη της ιταλικής αποστολής.

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν η κ. Σταυρούλα Σδρόλια, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας που αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του επιστημονικού έργου που γίνεται στη Σκοτούσσα επαινώντας τους συντελεστές του, ενώ ο κ. Νίκος Φιλίππου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκοτούσσας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη τους στους αρχαιολόγους για το έργο που επιτελούν, ενώ συγχάρηκε τον δήμαρχο Φαρσάλων κ. Άρη Καραχάλιο για τη συμβολή του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Χαιρετισμό απηύθυναν ο βουλευτής κ. Κώστας Μπαργιώτας και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απ. Μπέμπης, που συνεχάρησαν τους επιστήμονες και τον Δήμο Φαρσάλων για το έργο που επιτελούν ώστε να αναδειχθεί η ιστορία και ο πολιτισμός της περιοχής Φαρσάλων.

Ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος ευχαρίστησε τους αρχαιολόγους για το έργο που επιτελείται στην περιοχή της Σκοτούσσας, μίλησε για τις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των κατοίκων της περιοχής και των Ιταλών επιστημόνων, ενώ επισήμανε ότι ο Δήμος Φαρσάλων θα συνεχίσει να στηρίζει το πρόγραμμα της αρχαιολογικής έρευνας στη Σκοτούσσα. Ακόμη, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία του αρχαιολογικού προγράμματος της Σκοτούσσας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ακόμη εκπρόσωποι της εκκλησίας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Οργανισμών του Δήμου Φαρσάλων, πρόεδροι τοπικών Κοινοτήτων, αρχαιολόγοι, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, κάτοικοι της περιοχής Σκοτούσσας, τα μέλη της Ελληνοϊταλικής αποστολής του αρχαιολογικού προγράμματος Σκοτούσσας, ο Σύλλογος "Φίλοι του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας" και πολύς κόσμος.

Η εκδήλωση έκλεισε με μικρή δεξίωση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων και το ραντεβού ανανεώθηκε για του χρόνου.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")

Του Αχ. Μπακαλέξη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass