ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΕΩΣ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Η εικαστική κληρονομιά του Λουκά Βενετούλια

Δημοσίευση: 10 Ιαν 2018 17:15

Παρατείνεται έως την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, μετά το αυξημένο ενδιαφέρον του κοινού, η έκθεση «Λουκάς Βενετούλιας (1930-1984): 33 χρόνια σιωπηλής παρουσίας» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Η έκθεση, παρουσιάζει για πρώτη φορά στη Λάρισα το έργο ενός από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της Νεοελληνικής Τέχνης, οι οποίοι επηρέασαν όχι μόνον το εικαστικό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης αλλά και γενικότερα την ελληνική εικαστική σκηνή. Τα έργα της έκθεσης προέρχονται από τη Συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας «Τέχνη», τη Συλλογή Προσωπογραφιών Καθηγητών του Α.Π.Θ. και Ιδιωτικές Συλλογές.

Σημειώνεται ότι, με αφορμή την έκθεση με έργα του Λουκά Βενετούλια, μία σπουδαία δωρεά πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο προς το Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, από τον διακεκριμένο ποινικολόγο κ. Γιάννη Διαμαντή. Το έργο «Μεσαριά και Αντάρτης» του Βενετούλια κατοχής του κ. Γ. Διαμαντή κοσμεί πλέον τις αίθουσες της Πινακοθήκης. Αντίστοιχα, έργο με τίτλο «Μεσαριά» με θέμα το ίδιο τοπίο αλλά με διαφορετικό παρένθετο στοιχείο, ανήκει στις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης στην Αθήνα.

Με την παράταση παρουσίασης της έκθεσης, ανοιχτές ξεναγήσεις για το κοινό θα υλοποιηθούν από την επιμελήτρια Δρ. Στέλλα Μουζακιώτου, ιστορικό της Τέχνης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ Αθήνας, ενώ εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Βιώνοντας την ‘παρουσία’» υλοποιείται για οργανωμένες επισκέψεις σχολείων.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Δρ Στέλλα Μουζακιώτου αναφέρει μεταξύ άλλων σχετικά με τον ζωγράφο και το έργο του:

 «Η ζωγραφική του Λουκά Βενετούλια (1930-1984), είναι μια ζωγραφική απαλλαγμένη από ανούσιες επιτηδεύσεις και πομπώδεις προσεγγίσεις που στόχο έχουν να εντυπωσιάσουν στιγμιαία το θεατή, όπως το φως μιας φωτοβολίδας. Αντίθετα, τα έργα του κρύβουν διαχρονικές αλήθειες που διαπερνούν το σώμα μας βαθιά, ταράζοντας τα λιμνάζοντα νερά της ρουτίνας μας. Μας καλούν να μην εθελοτυφλούμε μπροστά στις βίαιες αλλαγές που συντελούνται γύρω μας. Σκοπός του είναι να βυθίσει το δάχτυλο στην πληγή κάνοντάς μας να «ματώσουμε» και να σκεφτούμε… Μας υποδεικνύει το χρέος μας ως άνθρωποι και ενεργοί πολίτες αυτού του τόπου.

Η δημιουργική του φαντασία και η ανήσυχη ιδιοσυγκρασία του, μέσα από συνεχείς αισθητικούς πειραματισμούς με τα υλικά και τις τεχνικές, τον οδήγησαν στη δημιουργία έργων μεγάλης αξίας, αναζητώντας με τρόπο απλό και κατανοητό την ουσία του θέματος που απαθανατίζει. Ο τόπος του δημιουργού, η Θεσσαλονίκη, σε συνδυασμό με το φως που λούζει το αστικό της τοπίο, παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των ερεθισμάτων του. Έτσι, η παρατήρηση του χώρου και των ανθρώπων κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο του. Έχοντας ως «πρωταγωνίστρια» και πάλι την αγαπημένη του Θεσσαλονίκη και κυρίως την πλατεία Βαρδαρίου, την οδό Δωδεκανήσου και την αρχή της Εγνατίας, με τις χαρακτηριστικές επιγραφές των καταστημάτων, επανέρχεται, μέσα από μια εύστοχη εικαστική γλώσσα «κριτικά ρεαλιστική», να αποδώσει την κυριαρχία των διαφημίσεων στο αστικό τοπίο της πόλης, όπου ο άνθρωπος, μια ασήμαντη μικρότητα πια, έχει αφομοιωθεί ολοκληρωτικά.

Ο Λουκάς Βενετούλιας πέθανε αναπάντεχα, στις 26 Αυγούστου 1984 στη Θεσσαλονίκη. Η εικαστική του «κληρονομιά» αποκαλύπτει την εικόνα ενός δημιουργού που καταφέρνει να συνδυάσει την «κραυγή αγωνίας» του απομονωμένου ανθρώπου μιας σύγχρονης μεγαλούπολης με την απόλυτη ομορφιά της ζωγραφικής.». Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 10π.μ.-2μ.μ., 6-9μ.μ., Σάββατο-Κυριακή: 10π.μ.-2μ.μ. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες: τηλ. 2410-671176

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass