Περιήγηση με τη Μύρτιδα σε ένα εικονικό μουσείο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Δημοσίευση: 15 Απρ 2021 11:04

Το Ψηφιακό Μουσείο της Μύρτιδος στον εικονικό κόσμο SecondLife θα παρουσιαστεί

σήμερα Πέμπτη 15 Απριλίου 2021, στις 17.00, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ). Η παρουσίαση θα γίνει διαδικτυακά στο Τμήμα Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης, στο μάθημα της Μουσειολογίας του καθηγητή Μιχάλη Δουλγερίδη, από τον Jean Francois Reveillard, ειδικό Πολυμέσων και Εφαρμογών Μεικτής Πραγματικότητας.
«Το Ψηφιακό Μουσείο δημιουργήθηκε από τον Jean-François Réveillard στον εικονικό κόσμο SecondLife. Παρουσιάζει μία πρόταση για το πώς θα μπορούσε να παρουσιαστεί η ερευνητική προσπάθεια που κρύβεται πίσω από τη δημιουργία της Μύρτιδος στο ευρύ κοινό. Είναι το ταξίδι της μικρής Αθηναίας στο πέρασμα των αιώνων και η αποτύπωση της πορείας της και της ιστορίας της, μετά την παρουσίασή της, το 2010, στο Μουσείο της Ακρόπολης», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλης Παπαγρηγοράκης, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του ανάπλασε το πρόσωπο της 11χρονης που έχασε τη ζωή της από τυφοειδή πυρετό στον λοιμό του 5ου αι. πΧ. Και προσθέτει: «Ο εικονικός κόσμος μάς δίνει τη δυνατότητα να πειραματιζόμαστε και να τροποποιούμε τον εκθεσιακό χώρο όπως θέλουμε και εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες τις παρουσίασης. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να σχεδιάσουμε το πραγματικό μουσείο ώστε να καλύπτει τόσο τις ανάγκες της ανάδειξης του έργου αλλά και τα ενδιαφέροντα των επισκεπτών».
Τι είναι, όμως, το SecondLife; «Είναι ο διαδικτυακός εικονικός κόσμος που αναπτύχθηκε και ανήκει στην εταιρεία LindenLab, η οποία εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο και ξεκίνησε να λειτουργεί στις 23 Ιουνίου 2003. Στον εικονικό κόσμο μπορεί να υπάρξει δωρεάν πρόσβαση. Οι χρήστες του SecondLife (επίσης αποκαλούμενοι ως “ κάτοικοι”) δημιουργούν εικονικές αναπαραστάσεις των ίδιων, που ονομάζονται άβαταρ και μπορούν να αλληλεπιδρούν με μέρη, αντικείμενα και άλλα άβαταρ. Μπορούν να εξερευνήσουν τον κόσμο, να συναντήσουν άλλους «κατοίκους», να κοινωνικοποιηθούν, να συμμετάσχουν τόσο σε ατομικές όσο και σε ομαδικές δραστηριότητες, να χτίσουν, να δημιουργήσουν, να ψωνίσουν και να εμπορευθούν εικονικές ιδιοκτησίες και υπηρεσίες μεταξύ τους», σημειώνει ο καθηγητής.
Το Ψηφιακό Μουσείο επιχειρεί να αναδείξει το ερευνητικό έργο γύρω από τη Μύρτιδα αλλά και τις μοναδικές ευκαιρίες που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία. Οι φοιτητές της ΑΣΚΤ θα έχουν μία πρώτη ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Ψηφιακό Μουσείο λίγο πριν ανοίξει τις «πύλες» του για το διαδικτυακό κοινό. Η παρουσίαση είναι μια συνεργασία της Μύρτιδος με το σχολείο της Ελληνογερμανικής Αγωγής που «υποστηρίζει και συμβάλλει στον σχεδιασμό δραστηριοτήτων για την εισαγωγή της Μύρτιδος στο σχολικό πρόγραμμα σαν ένα διαθεματικό project με μοναδική προστιθέμενη αξία. Διερευνά επίσης πώς οι σύγχρονες τεχνολογίες μπορούν να δώσουν «ζωή» στη μικρή Αθηναία ώστε να αλληλοεπιδρά με τους σημερινούς μαθητές. Με τον τρόπο αυτό παρουσιάζουμε έναν καινοτόμο τρόπο διδασκαλίας της ελληνικής ιστορίας όπου σημαντικά πρόσωπα γίνονται αφηγητές γεγονότων του παρελθόντος και τα παρουσιάζουν στους σημερινούς μαθητές», συμπληρώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαγρηγοράκης. Η παρακολούθηση της εκδήλωσης είναι ελεύθερη στην πλατφόρμα του YouTube στο κανάλι της «Ελληνογερμανικής Αγωγής» στην ακόλουθη διεύθυνση:
www.youtube.com/user/ellinogermaniki. Θα υπάρχει αυτόματη μετάφραση από τα γαλλικά στα ελληνικά. Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος 5G TOURS.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
epimelitirio pyrkagies
Μείνε μαζί μας
VOLTERRA

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1