Ο ΙΦΕΤ «ξέχασε» τα ληγμένα φάρμακα

* Οι πολίτες ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στο σχέδιο συλλογής τους σε ειδικούς κάδους στα φαρμακεία, αλλά η μεταφορά και η καταστροφή τους επιβαρύνει φαρμακοποιούς και φαρμακαποθήκες

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2018 22:06

Επτά χρόνια μετά την τοποθέτηση των ειδικών κάδων συλλογής ληγμένων φαρμάκων, σε αριθμό φαρμακείων της Λάρισας, όπου ξεκίνησε οργανωμένη δράση με σκοπό την καταστροφή τους, εκτιμάται ότι έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, ωστόσο το όλο εγχείρημα πάσχει οργανωτικά.

Συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Νίκος Γκανάκης, δηλώνει στην «ΕτΔ», πως: «όσο πανηγυρικά ξεκίνησε, με μεγάλη καμπάνια από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, τόσο το εγκατέλειψαν στην πορεία, με αποτέλεσμα σήμερα να «σηκώνουν» οι ιδιώτες τα βάρος του κόστους του.

Έτσι στη Λάρισα, την περισυλλογή των ληγμένων φαρμάκων από τους κάδους των φαρμακείων και τη μεταφορά τους στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) στην Αττική πραγματοποιούν οι δύο προμηθευτικοί συνεταιρισμοί –φαρμακαποθήκες- με δικά τους έξοδα, ενώ σύμφωνα με όσα προβλεπόταν θα έπρεπε να αναλάβει αυτόν τον ρόλο ο ΙΦΕΤ.

Ο ΙΦΕΤ, ενεργοποιήθηκε και ανέλαβε να περισυλλέξει τα φάρμακα από τους κάδους των φαρμακείων και να τα μεταφέρει στις αποθήκες τους, μόνο κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής αυτής της δράσης. Έκτοτε, δεν ξαναεμφανίστηκε…».

 Ο κ. Γκανάκης επισημαίνει ότι η φιλόδοξη δράση καταστροφής των ληγμένων φαρμάκων, στηρίζεται μόνο στους φαρμακοποιούς που συνεχίζουν να τη διατηρούν και στις φαρμακαποθήκες που αναλαμβάνουν το οικονομικό κόστος.

Αντίθετα, οι καταναλωτές όχι μόνο δεν το εγκατέλειψαν, αλλά το στηρίζουν συνεχώς, καθώς σε πολλά φαρμακεία είναι σχεδόν καθημερινή η ανταπόκρισή τους, να πετάξουν το περιεχόμενο των φαρμάκων που δεν χρησιμοποιήθηκε ή αυτά τα φάρμακα που έληξαν, στους ειδικούς κάδους.

«Ένας, με δύο πελάτες την ημέρα, είναι κατά μέσο όρο ο αριθμός των πολιτών που πετούν στον κάδο φάρμακα, τουλάχιστον στο φαρμακείο μου…» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γκανάκης, παρουσιάζοντας την ανταπόκριση του κόσμου.

Να σημειωθεί ότι το 2012 το ΙΦΕΤ, με τη συνεργασία του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΠΦΣ και της ΟΣΦΕ, τοποθέτησε στα φαρμακεία όλης της χώρας περιέκτες ειδικών προδιαγραφών (μονής εισόδου). Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες αντί να πετάνε στα σκουπίδια τα ληγμένα φάρμακα και να καταλήγουν στις χωματερές επιβαρύνοντας το περιβάλλον, να τα αποθέτουν στους περιέκτες. Η συλλογή γίνεται στις εγκαταστάσεις του ΙΦΕΤ, και από εκεί με ευθύνη του ΙΦΕΤ καταστρέφονται ορθολογικά, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της νομοθεσίας, από πιστοποιημένη εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων.

Η τοποθέτηση των κάδων ήταν ένα χρόνιο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φαρμακοποιών, το οποίο υιοθέτησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) και το Υπουργείο Υγείας, καταφέρνοντας να υλοποιηθεί.

Το 2012 είχαν τοποθετηθεί 12.000 κάδοι σε όλη τη χώρα εκ των οποίων 310 στα φαρμακεία του νομού Λάρισας και 195 στην πόλη μας.

Οι κάδοι έχουν δύο υποδοχές, μία για να ρίχνονται τα στερεά και υγρά φάρμακα και μία τα αντικαρκινικά.

Προβλέπεται να ανοίγονται και μόνο από άτομα του ΕΟΦ, με ειδικό κλειδί.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass