Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 01 Αυγ 2023 14:30

Διαχωρίζεται η 5η ΥΠΕ;
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι τοπικές υγειονομικές αρχές τις εξελίξεις στο Υπουργείο Υγείας, δεδομένης της πρόθεσης του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να δρομολογήσει αλλαγές στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως ο υπουργός Υγείας έχει ήδη έτοιμο το σχέδιο για τις ΥΠΕ, τις τροποποιήσεις, τη διεύρυνσή τους, αλλά και τις συγχωνεύσεις που θα προωθήσει.
Κεντρικό στοιχείο των αλλαγών φέρεται να είναι η επαναχάραξη των σημερινών δομών με περισσότερες Υγειονομικές Περιφέρειες, διαφορετική κατανομή και συγχωνεύσεις, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για αύξηση του αριθμού των ΥΠΕ από 7 σε 13, όσες περιφέρειες διαθέτει η χώρα, με στόχο να γίνουν πιο αποδοτικές στο συντονιστικό έργο που εκτελούν ανά περιοχή.
Εάν τελικώς γίνει αποδεκτό το σχέδιο της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, τότε η 5η Υγειονομική Περιφέρεια θα διαχωριστεί σε δύο περιφέρειες που θα αφορούν τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.


* * *
Δεν αποχωρεί -τουλάχιστον ακόμη- ο διευθυντής Καρδιολογίας Βασίλειος Δημόπουλος από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.
Θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Καρδιολογική Κλινική παρέχοντας τις πολύτιμες υπηρεσίες του στους ασθενείς της περιφέρειας.
* * *
Η ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων και θεραπειών κατά της Covid-19 εντός ενός έτους από την πρώτη αναγνώριση του SARS-CoV-2 αποτελεί μία από τις μεγάλες επιτυχίες της σύγχρονης επιστήμης. Ωστόσο, η εμφάνιση νέων παραλλαγών είναι δύσκολο να προβλεφθεί και συνεχίζει να απειλεί την ικανότητα των προληπτικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων, όπως συνέβη με τα μονοκλωνικά αντισώματα για την προστασία ευάλωτων ασθενών. Σε αυτό το πλαίσιο, τα εμβόλια και οι θεραπείες επόμενης γενιάς είναι απαραίτητα, ώστε να βελτιώσουμε την ικανότητα του οργανισμού μας να ανταποκρίνεται στις λοιμώξεις, να μειωθεί η μετάδοση του ιού, να δημιουργείται ανοσία μεγαλύτερης διάρκειας, η οποία να στοχεύει σε τμήματα του ιού που είναι λιγότερο πιθανό να εξελιχθούν.
Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συνοψίζουν την πρόσφατη δημοσίευση των Xavier Becerra και Ashish Jha στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine σχετικά με το πρόγραμμα NextGen στις ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε το Πρόγραμμα NextGen, το οποίο θα συντονίσει μια ολόκληρη κυβερνητική προσπάθεια για την προώθηση καινοτομιών μέσω κλινικών δοκιμών και την ασφαλή παράδοσή τους στο κοινό. Στόχος του είναι να διαθέσει στην αγορά νέα εμβόλια και θεραπείες, επενδύοντας στην έρευνα και ανάπτυξη, επεκτείνοντας τις δυνατότητες παραγωγής και την καινοτομία και παρέχοντας ενημερωμένη και εκσυγχρονισμένη ρυθμιστική καθοδήγηση. Αυτή η επένδυση των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα επικεντρωθεί σε τρεις κύριους τομείς:
1) εμβόλια που παρέχουν ευρύτερη ανοσία τόσο έναντι νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2 όσο και σε ολόκληρη την οικογένεια των σαρβηκοϊών που μπορεί να προκαλέσουν επιδημίες,
2) εμβόλια που παράγουν αποτελεσματική ανοσία στους βλεννογόνους για να εμποδίσουν τη μόλυνση και τη μετάδοση, και
3) μονοκλωνικά αντισώματα που μπορούν να παραμείνουν αποτελεσματικά παρά την εξέλιξη του ιού και να χρησιμεύσουν ως βάση για τη θεραπευτική φαρέτρα έναντι των βήτα-κορονοϊών.
Οι κυβερνητικές επενδύσεις παραμένουν σημαντικές για ποικίλους λόγους. Το μειωμένο ενδιαφέρον για τα παραδοσιακά εμβόλια έχει περιορισμένες επενδύσεις. Επιπλέον, η επιστημονική προσπάθεια τόσο σε προκλινικό όσο και σε κλινικό επίπεδο είναι ιδιαίτερα επίπονη και απαιτεί έργο που δεν είναι εγγυημένο ότι θα αποδώσει σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που επιθυμούν οι ιδιώτες επενδυτές. Υπάρχουν επίσης σημαντικές επιστημονικές και ρυθμιστικές προκλήσεις, όπως ο προσδιορισμός του βέλτιστου τρόπου μέτρησης της αποτελεσματικότητας ενός νέου εμβολίου. Επιπρόσθετα, τα χρονοδιαγράμματα απόδοσης του νέου προϊόντος στην αγορά μπορεί τελικά να αφήνουν το κοινό ευάλωτο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η επένδυση σε παρόμοιες πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο και η δημιουργία διαύλων επικοινωνίας θα συνεισφέρει στο σχεδιασμό και στη βελτιστοποίηση κοινών στρατηγικών για την ταχεία και ευρεία πρόσβαση στα νέα προϊόντα.
Η επένδυση στο πρόγραμμα NextGen δείχνει ότι το τέλος της πανδημίας Covid-19 δεν τερμάτισε τη στήριξη των Κυβερνήσεων στη δημόσια υγεία και στην προετοιμασία έναντι νέων πανδημιών. Οι τεχνολογικές καινοτομίες που οδηγούν σε νέα εμβόλια και θεραπείες θα έχουν άμεσο όφελος σε μελλοντικές πανδημίες που προκαλούνται από παθογόνα του αναπνευστικού συστήματος, επιτρέποντας την ταχύτερη ανάπτυξη καλύτερων εμβολίων τόσο έναντι των κορονοϊών όσο και έναντι της εποχικής γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού.
* * *

solarium.jpg
Έχει αποδειχθεί ότι μία συνεδρία σολάριουμ, αν γίνει σε ηλικία μικρότερη των 25 ετών, αυξάνει τον κίνδυνο για δερματικό καρκίνο κατά 60%. Και ο κίνδυνος είναι ανεξάρτητος από το χρώμα του δέρματος, δηλώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) Γιάννης Μπάρκης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι σε πάρα πολλές πολιτισμένες χώρες, το σολάριουμ έχει καταργηθεί.
Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι γιατί κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και στην Ελλάδα. «Εμείς επανειλημμένως έχουμε πάρει τέτοιες πρωτοβουλίες. Είναι πάρα πολλά τα συμφέροντα, όπως γνωρίζετε. Δυστυχώς πολλά ινστιτούτα στηρίζονται και στο σολάριουμ. Εμείς ως Δερματολογική Εταιρεία, κάνουμε καμπάνιες κάθε χρόνο και η φετινή μας καμπάνια έχει αναδείξει το θέμα. Το λέμε με κάθε τρόπο προς πάσα κατεύθυνση κι ελπίζουμε σιγά-σιγά να τα καταφέρουμε και όλοι να συνειδητοποιήσουν σύντομα πόσο καταστροφικό είναι».
Καταλήγοντας ο κ. Μπάρκης τονίζει ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε τον ήλιο όταν είναι κοντά στη γη, δηλαδή τις ώρες 12:00-16:00. «Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη, να το ανανεώνουμε κάθε δύο ώρες και επειδή δεν δρα αμέσως, να κάνουμε επάλειψη μισή ώρα πριν εκτεθούμε, ενώ από καπέλα να προτιμάμε αυτά με γείσο και όχι τα τζόκεϊ. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται για τα βρέφη έως έξι μηνών, που δεν κάνει να εκτεθούν καθόλου στον ήλιο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass