Ο Ιπποκράτης στο Χάρβαρντ και τη Βοστώνη

Δημοσίευση: 25 Ιουλ 2023 15:02

Ο Αριστοτέλης Φιλιππίδης, όπως αναφερόταν σε σχετικό ρεπορτάζ της «Ε»

το προηγούμενο Σάββατο, είναι ο πρώτος απόφοιτος διεθνώς του ειδικού προγράμματος ειδίκευσης στη Νευροχειρουργική Ογκολογία, που οργάνωσαν 4 Κλινικές των Πανεπιστημίων του Χάρβαρντ και της Βοστώνης. Ο κ. Φιλιππίδης κατάγεται από την Ιπποκρατική πόλη της Λάρισας και για τον λόγο αυτόν σκέφτηκε να προσφέρει στους διευθυντές των κλινικών που διοργάνωσαν το πρόγραμμα ειδίκευσης ένα αναμνηστικό δώρο που να συνδέεται με τον Ιπποκράτη. Για τον σκοπό αυτόν o κ. Φιλιππίδης επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα», κ. Ρίζο Χαλιαμπάλια, ο οποίος ανέλαβε την επιμέλεια στην επιλογή του θέματος και του περιεχομένου του αναμνηστικού δώρου. Επέλεξε το θέμα με κριτήριο τη συνάφειά του με τη συγκεκριμένη εκδήλωση (νευροχειρουργικό περιστατικό), τη σύνδεσή του με τον Ιπποκράτη και την πόλη μας - αναφέρεται σε ασθενή του Ιπποκράτη στη Λάρισα. Με την πρωτοβουλία αυτήν του Λαρισαίου γιατρού και τη συμβολή του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» προβάλλονται στα πιο γνωστά επιστημονικά ιδρύματα του κόσμου ο Ιπποκράτης και η σχέση του με τη Λάρισα.

 

Μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από τη διακίνηση επικίνδυνων προϊόντων μέσω της πλατφόρμας του Facebook ζητά από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο βουλευτής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.
Στην ερώτηση, υπό τον τίτλο «Έλλειψη εποπτείας στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για τη διακίνηση φαρμακευτικών προϊόντων χωρίς την έγκριση του ΕΟΦ», ο βουλευτής της ΝΔ υπογραμμίζει ότι «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση φαινομένων απάτης μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Ιδιαίτερα έντονο είναι το φαινόμενο εγκληματικές οργανώσεις να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα του Facebook προκειμένου να διακινήσουν φαρμακευτικά σκευάσματα στη χώρα μας που δεν έχουν λάβει έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και επομένως είναι άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία».
«Τις περισσότερες φορές τα προφίλ από τα οποία διαφημίζονται αυτά τα προϊόντα δημιουργούνται σε χώρες τρίτες, όπως Ινδονησία και η Ουκρανία, όπου η δικαστική συνδρομή είναι δύσκολο να φέρει αποτελέσματα. Οι εταιρείες αυτές δεν έχουν νομικό αντιπρόσωπο στη χώρα μας και ως εκ τούτου και η νομική διαδικασία από τον εθνικό οργανισμό φαρμάκων είναι ιδιαίτερα δυσχερής» επισημαίνει και καλεί τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης να ενημερώσει τη Βουλή τι προτίθεται να κάνει, ώστε να προστατευτούν οι Έλληνες πολίτες από τη διακίνηση επικίνδυνων προϊόντων από την πλατφόρμα του Facebook και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε άμεσα να κατεβαίνουν τα προφίλ που διαφημίζουν και πωλούν αυτά τα προϊόντα.
* * *
Σε θάλαμο Covid πρόκειται να μετατρέψει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας τον χώρο διημέρευσης μητέρων της Α’ πτέρυγας Παιδιατρικής Κλινικής. Οι διαδικασίες του διαγωνισμού για το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 32.240,00 ευρώ, βρίσκονται σε εξέλιξη, οι προσφορές κατατίθενται μέχρι την Τρίτη 1 Οκτωβρίου στη Γραμματεία Πρωτοκόλλου του Νοσοκομείου, με τον διαγωνισμό να έχει προγραμματιστεί να διενεργηθεί την Πέμπτη 3 Αυγούστου.

* * *

Σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας αποτελεί ο πνιγμός και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που συμμετέχει και φέτος στον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Πρόληψης Πνιγμού, υπενθυμίζει σε όλους ότι ο καθένας μπορεί να πνιγεί, αλλά κανείς δεν πρέπει.
Παγκοσμίως, o πνιγμός αποτελεί την τρίτη κύρια αιτία ακούσιου τραυματισμού και αντιπροσωπεύει το 7% όλων των θανάτων που σχετίζονται με τραυματισμούς.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι κάθε έτος παγκοσμίως σημειώνονται περίπου 236.000 θάνατοι από πνιγμό, αλλά πιθανώς αυτός ο αριθμός να υποτιμά το πραγματικό πρόβλημα δημόσιας υγείας που σχετίζεται με τον πνιγμό.
Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο περίπου 350 άτομα χάνουν τη ζωή τους στο υδάτινο περιβάλλον συμμετέχοντας σε δραστηριότητες αναψυχής. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στις θάλασσές μας είναι άτομα άνω των 60 ετών (80%). Σύμφωνα με τα δεδομένα του 2022, ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το 62% των θανάτων στη θάλασσα λαμβάνει χώρα σε παραλίες χωρίς ναυαγοσώστη. Αυτό το γεγονός καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία της επαρκούς ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών, προκειμένου να μειωθούν οι πνιγμοί, καθώς, επίσης, και τη σημασία της τήρησης των κανόνων ασφαλείας.
Ο πνιγμός συχνά είναι αθόρυβος και μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά σε οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή. Παγκοσμίως, οι κυριότερες αιτίες πνιγμού είναι:
- Άγνοια κολύμβησης: Πολλά άτομα, κυρίως παιδιά, δεν γνωρίζουν κολύμβηση. Η συμμετοχή σε οργανωμένα μαθήματα κολύμβησης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο πνιγμού σε όλους, κυρίως στα παιδιά από ενός έως τεσσάρων ετών.
- Έλλειψη περίφραξης: Η περίφραξη της πισίνας, για παράδειγμα, εμποδίζει τα μικρά παιδιά να μπουν σε αυτή χωρίς επιτήρηση.
- Έλλειψη στενής εποπτείας/επιτήρησης: Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί γρήγορα και αθόρυβα οπουδήποτε υπάρχει νερό (μπανιέρες, πισίνες, κουβάδες), ακόμη και όταν υπάρχει παρουσία ναυαγοσώστη.
- Αποτυχία ορθής χρήσης σωσιβίων και προστατευτικού εξοπλισμού σε θαλάσσιες δραστηριότητες.
- Κατανάλωση αλκοόλ: Το αλκοόλ επηρεάζει την ορθή κρίση, την ισορροπία και τον συντονισμό των κινήσεων. Αυτός ο κίνδυνος επιδεινώνεται από την έκθεση στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες.
- Ιστορικό επιληψίας: Άνθρωποι με ιστορικό επιληψίας μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων στο νερό.
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Safe Water Sports, παροτρύνει όλα τα άτομα, ειδικά τα άτομα τρίτης ηλικίας, να απολαμβάνουν τη θάλασσα, αλλά πάντα με ασφάλεια μέσα από την ενημερωτική καμπάνια που συνεχίζεται και φέτος το καλοκαίρι.
Η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού μάς παρακινεί να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους που σχετίζονται με το νερό και να προωθήσουμε την πρόληψη και την ενημέρωση για την ασφαλή συμπεριφορά κοντά σε υδάτινο περιβάλλον. Με ευαισθησία και σωστή ενημέρωση, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τους πνιγμούς και να διασφαλίσουμε ασφαλέστερες και ευχάριστες δραστηριότητες στο νερό για όλους, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass