Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2023 15:06
Παραδόθηκαν στον ΟΔΔΥ για εκποίηση δύο ασθενοφόρα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας παρουσία της διαχειρίστριας του νοσοκομείου και εκπροσώπου του Τελωνείου Λάρισας. Χθες το διοικητικό συμβούλιο όρισε νέα επιτροπή για την απόσυρση άλλων δύο παλαιών οχημάτων μεταφοράς προσωπικού με την ίδια διαδικασία. Παραδόθηκαν στον ΟΔΔΥ για εκποίηση δύο ασθενοφόρα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας παρουσία της διαχειρίστριας του νοσοκομείου και εκπροσώπου του Τελωνείου Λάρισας. Χθες το διοικητικό συμβούλιο όρισε νέα επιτροπή για την απόσυρση άλλων δύο παλαιών οχημάτων μεταφοράς προσωπικού με την ίδια διαδικασία.

Αποχωρεί από το ΓΝΛ ο Γρ. Βλαχάκης

Την τελευταία του ημέρα στη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας διανύει αύριο ο διοικητής

Γρηγόρης Βλαχάκης, η θητεία του οποίου λήγει σύμφωνα με το ΦΕΚ διορισμού αύριο και δεν έχει ακόμα ανανεωθεί, όπως συνέβη με τους υπόλοιπους διοικητές των νοσοκομείων στις αρχές του χρόνου και ενόψει των εθνικών εκλογών. Παρεμβάσεις από πολιτικούς και υγειονομικούς παράγοντες για ανανέωση έχουν γίνει όπως είναι φυσικό, καθώς η διαδικασία επιλογής νέων διοικητών δεν έχει ξεκινήσει, αλλά εάν τελικώς η θητεία του δεν ανανεωθεί θα αποχωρήσει και τη θέση του στη διοίκηση θα αναλάβει προσωρινά ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας παθολόγος Κώστας Καρακούσης. Στην περίπτωση αυτή θα είναι ο δεύτερος διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας που θα αναλάβει τη διοίκηση του νοσοκομείου -είχε προηγηθεί ο διευθυντής της ΜΕΘ Απόστολος Κομνός, που ανέλαβε μετά την παραίτηση του Χαρ. Μπαλή για να παραδώσει στον σημερινό διοικητή Γρηγόρη Βλαχάκη.
* * *
Μπορεί οι υπόλοιποι διοικητές να ανανέωσαν τη θητεία τους, αλλά κανείς δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρος καθώς η ανανέωση αφορά μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής διοικητών, για την οποία πάντως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά της.
Οι πληροφορίες πάντως θέλουν τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να παρακολουθεί συγκεκριμένες παραμέτρους στη λειτουργία των νοσοκομείων, με τους γνωρίζοντες να θεωρούν ότι σε πέντε κρίσιμα πεδία θα αξιολογούνται οι νυν και οι επόμενοι διοικητές του ΕΣΥ. Ράντζα, ΤΕΠ, Γραφεία Παραπόνων, Νοσοκομειακές λοιμώξεις και Οικονομικά των νοσοκομείων θα κρίνουν και την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και την παραμονή των διοικητών στις θέσεις τους.
* * *
Παράμετροι υπό παρακολούθηση από το γραφείο χωρίς να αποκλείει κανείς και τη δια ζώσης ενημέρωση με (προγραμματισμένες) επισκέψεις αλλά και εφόδους του νέου υπουργού.
Και επειδή ο υπουργός κατάγεται ως γνωστό από την Ημαθία, πόσο δύσκολη μπορεί να είναι μια έφοδος σε κάποιο νοσοκομείο της Λάρισας καθοδόν για τη γενέτειρα; Τέλος Ιουλίου, αρχές Αυγούστου, περίοδος διακοπών είναι, ποιος μπορεί να το αποκλείσει;
* * *
Με την ευκαιρία λίγο πριν τη λήξη της θητείας του ο Γρηγόρης Βλαχάκης πρόλαβε να ορίσει προσωρινούς διευθυντές -για την ακρίβεια επιστημονικά υπεύθυνους- σε δύο κλινικές, που είχαν μείνει ακέφαλες: Τον εντατικολόγο Δημήτρη Παπαδόπουλο στη θέση του Απόστολου Κομνού στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και την οφθαλμίατρο Τζορτζέτα Αδριανή Δασκάλου στη θέση της Βασιλικής Δημερά, που επίσης αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης.
* * *
Χθες πάντως ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους υπέγραψε την έγκριση της μελέτης εφαρμογής (Αρχιτεκτονική και Η/Μ εγκαταστάσεων) του έργου «Αναδιαρρύθμιση υφιστάμενου χώρου και μετατροπή σε ΜΕΘ Παίδων στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του ΠΓΝΛ», δωρεά της εταιρείας COSMOS ALUMINIUM. Μια έγκριση που περίμεναν με αγωνία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για να εγκατασταθεί ο εργολάβος και να ξεκινήσει η αναδιαρρύθμιση του χώρου.
* * *
Συνολικά 119 επαγγελματίες που εργάζονται σε οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, σε οργανώσεις νεολαίας, σε δομές ψυχικής υγείας, καθώς και στον χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών έλαβαν μέρος σε διαδικτυακά εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργάνωσε το ΚΜΟΠ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, με θέμα την ευαισθητοποίηση για την ψυχική υγεία των νέων στη μετα-covid εποχή.
Πρόσφατα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έφερε ξανά στο προσκήνιο τον αρνητικό αντίκτυπο που είχε η πανδημία Covid-19 σε παιδιά και εφήβους, ιδιαίτερα σε εκείνα/ους που προέρχονται από χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο. Σύμφωνα με νέα έρευνα του ΠΟΥ, το 30% των νέων αναφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία, ενώ το 16% των εφήβων αναφέρουν χαμηλή ικανοποίηση από τη ζωή τους, με τα κορίτσια να πλήττονται περισσότερο. Το ποσοστό της χαμηλής ικανοποίησης από τη ζωή αυξάνεται με την ηλικία και για τα δύο φύλα, με τη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων περίπου να διπλασιάζεται στις ηλικίες 13-15 ετών.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΜΟΠ εκπαίδευσε επαγγελματίες σε μια σειρά εργαλείων ευαισθητοποίησης σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας σε νέους/ες με αναπτυσσόμενες ή προϋπάρχουσες ψυχολογικές δυσκολίες. Στα σεμινάρια παρουσιάστηκαν επίσης τα ευρήματα έρευνας που υλοποιήθηκε την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2023, με σκοπό τη χαρτογράφηση της ψυχικής υγείας των νέων στην εποχή μετά την πανδημία, καθώς και δημιουργικά εργαλεία και πόροι για την έναρξη της συζήτησης σχετικά με την ψυχική υγεία των νέων.
* * *
Η ΕΣΑμεΑ ενώνει τη φωνή της με την Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΕΟΘΑ) απευθύνοντας έκκληση σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες να δώσουν αίμα, μιας και διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, όπως κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η ΕΣΑμεΑ μαζί με την ΕΟΘΑ καλούν τους πολίτες να γίνουν άμεσα αιμοδότες. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι η κορυφαία πράξη αλληλεγγύης! Είναι βέβαιο όμως ότι ταυτόχρονα χρειάζεται υποδομή, χρειάζονται μέτρα, χρειάζεται προγραμματισμός για να εξασφαλιστεί η επάρκεια αίματος στη χώρα μας.

 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass