Τεστ μνήμης για διάγνωση της άνοιας στην Κεντρική πλατεία

* ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΥΘ. ΔΑΡΔΙΩΤΗΣ * Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2024 13:01
Η ομάδα του Κέντρου Ημέρας Άνοιας στην υπηρεσία των επισκεπτών του περιπτέρου Η ομάδα του Κέντρου Ημέρας Άνοιας στην υπηρεσία των επισκεπτών του περιπτέρου

Με ένα ηχηρό κοινωνικό μήνυμα για τη διαχείριση της άνοιας, που δίκαια έχει χαρακτηριστεί νόσος της εποχής στον δυτικό κόσμο, ο οποίος συνεχίζει να γηράσκει, η Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας συμμετέχει στις δράσεις «Μαζί μια αγκαλιά», στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Ειδική ομάδα επιστημόνων της κλινικής και του Κέντρου Ημέρας Άνοιας της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας προσφέρουν σε κάθε ενδιαφερόμενο Λαρισαίο τη δυνατότητα μιας εξέτασης για την κατάσταση της μνήμης του, με τους επισκέπτες της δράσης να ανταποκρίνονται εκπλήσσοντας ευχάριστα τα μέλη της ομάδας.
Δεκάδες τεστ μνήμης έχουν γίνει από τους 4 εξειδικευμένους νευροψυχολόγους το πρώτο τριήμερο της δράσης, με τους ανθρώπους του περιπτέρου να συμφωνούν ότι, συγκριτικά με την περσινή διοργάνωση, φέτος οι επισκέπτες είναι πιο ενημερωμένοι και εκδηλώνουν την ανησυχία τους ακόμη και σε μικρότερες ηλικίες για τα πρώτα συμπτώματα της νόσου.
Η παρουσία μας με το περίπτερο στην Κεντρική πλατεία υποδηλώνει την πρόθεσή μας να ενημερώσουμε για τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης μιας νόσου, που δίκαια χαρακτηρίζεται ασθένεια της σύγχρονης εποχής, δηλώνει ο καθηγητής Νευρολογίας και διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής Ευθύμιος Δαρδιώτης, για να προσθέσει ότι όλες οι πρωτοβουλίες και οι δραστηριότητες κινούνται στην κατεύθυνση της πρόληψης της νόσου ή της καθυστέρησης ανάπτυξής της εφόσον εκδηλωθεί.
Αναφερόμενος στα τεστ μνήμης, που διαρκούν μόλις 10-15 λεπτά, ο κ. Δαρδιώτης επισημαίνει τη σημασία τους, καθώς μπορούν να δώσουν «σήματα» της νόσου, για να ακολουθήσει λεπτομερειακός νευροψυχολογικός έλεγχος σε συνδυασμό με αιματολογικούς και άλλους εργαστηριακούς ελέγχους και τελικά μαγνητική τομογραφία, που ολοκληρώνει το «πακέτο» της αξιολόγησης της εγκεφαλικής κατάστασης. Στο μέλλον, μάλιστα, με τη χρήση του pet scan θα είναι δυνατή και η ανίχνευση της νόσου πριν την εκδήλωσή της, καθώς οι εκφυλιστικές διεργασίες του εγκεφάλου ξεκινούν, όπως σημειώνει, 10-15 χρόνια πριν την εκδήλωσή της.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Νευρολογίας, η άνοια συνιστά ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, μια υφέρπουσα, όπως τη χαρακτηρίζει, πανδημία. Στη χώρα μας οι διαπιστωμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 160 χιλιάδες, ενώ άλλοι 280 χιλιάδες είναι διαγνωσμένοι με ήπια συμπτώματα διαταραχών, με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες, καθώς οι ειδικοί προβλέπουν πως το 2050 ο πληθυσμός των ασθενών με άνοια, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού, θα αυξηθεί 2,5 φορές από τον σημερινό πληθυσμό.
Κοντά στον μέσο όρο της χώρας βρίσκεται η εικόνα της νόσου στη Λάρισα. Η μελέτη HELIAD είναι η πρώτη, μεγάλης κλίμακας, επιδημιολογική μελέτη που στοχεύει στην εκτίμηση επιδημιολογικών δεδομένων για την άνοια, την ήπια νοητική εξασθένηση και άλλες νευροψυχιατρικές διαταραχές σχετιζόμενες με την τρίτη ηλικία στην Ελλάδα. Παράλληλα, διερευνώνται πιθανοί νευροπροστατευτικοί παράγοντες, αλλά και παράγοντες κινδύνου για τις ανωτέρω διαταραχές, μεταξύ των οποίων και οι διατροφικές συνήθειες. H μελέτη ξεκίνησε στη Λάρισα, όπου συμμετείχαν περισσότερα από 1.500 άτομα άνω των 65 ετών, ενώ περίπου 500 άτομα συμμετείχαν από τον Δήμο Αμαρουσίου. Η επιλογή των συμμετεχόντων έγινε τυχαιοποιημένα. Οι συμμετέχοντες/-ουσες επαναξιολογούνταν σχεδόν κάθε 3 έτη.
Από την αρχική αξιολόγηση προέκυψε ότι περίπου το 82% των συμμετεχόντων/-ουσών ήταν γνωστικά υγιείς, το 12-13% έλαβε διάγνωση Ήπιας Νοητικής Διαταραχής και το 5% διάγνωση άνοιας (εξαιτίας της νόσου Alzheimer στη συντριπτική πλειοψηφία των σχετικών διαγνώσεων).
Όσον αφορά την αντιμετώπιση -για την ακρίβεια η καθυστέρηση στην εξέλιξη- της νόσου στη διάθεση των επιστημόνων υπάρχει η φαρμακευτική αγωγή μέτριας αποτελεσματικότητας, αλλά και η μη φαρμακευτική αγωγή, που περιλαμβάνει γνωστική άσκηση με βάση το προφίλ του ασθενή, την ομαδική σωματική άσκηση και την κοινωνική δικτύωση.
Στις περισσότερες περιπτώσεις στο Κέντρο Ημέρας Άνοιας της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας προσφέρουμε στους ασθενείς μας μια καινούρια ζωή, καταλήγει ο κ. Δαρδιώτης, για να καλέσει τους Λαρισαίους και τις Λαρισαίες να έρθουν σε επαφή με την ομάδα των ειδικών στο περίπτερο της Κεντρικής πλατείας, να αναζητήσουν απαντήσεις σε κάθε ερώτημα και να ενημερωθούν για τη νόσο, που αν δεν προληφθεί, η επιστημονική κοινότητα διαθέτει αρκετά όπλα για την εξασφάλιση ποιότητας ζωής για τους ασθενείς.
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass