ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΟΠΟΥ ΚΑΤΑΚΛΥΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΓΕΜΙΣΑΝ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΕ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΨΗΣΤΑΡΙΕΣ

Απ’ το Αναστάσιμο Φως στα γλέντια του οβελία

Δημοσίευση: 03 Μαϊ 2016 1:10

 

«Πανήγυρις πανηγύρεων» το Πάσχα σε όλη τη χώρα, και οι Ελληνες τήρησαν κατά γράμμα τα έθιμα και τις παραδόσεις.

Η Ανάσταση του Χριστού ανέστησε ελπίδα στις μέρες της κρίσης, με την ψυχολογική ανάταση των Λαρισαίων να είναι εμφανής σε κάθε γωνιά της πόλης, όπου κατέκλυσαν δρόμους και πεζοδρόμια, στήνοντας τις σούβλες με τα αρνιά και συνοδεύοντας τη γιορτή, ως είθισται, με ελληνική παραδοσιακή δημοτική μουσική στα πιο υψηλά της ντεσιμπέλ.

Η Λάρισα, την Κυριακή του Πάσχα, θύμιζε ένα μεγάλο πανηγύρι, αφού απ’ άκρη σε άκρη της, σε όλες στις γειτονιές της, αναδυόταν η οσμή των ψημένων αρνιών και περίσσευε η καλή διάθεση μέσα σε μεγάλες παρέες συγγενών και φίλων, που συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν μαζί, …ξορκίζοντας με τραγούδια και χορούς, έστω για μια μέρα, τα οικονομικά βάσανα και τις δυσκολίες.

Αλλωστε και ο συμβολισμός του αρνιού του Πάσχα, αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή, μέσω της Ανάστασης του Χριστού, και το αρνί (αμνός) που θυσιάζεται συμβολίζει τον Ιησού Χριστό, σύμφωνα με την αναφορά του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

Φυσικά ο καλός καιρός βοήθησε φέτος να απολαύσουν το Πάσχα στην ύπαιθρο, όσοι επέλεξαν τους τόπους καταγωγής τους στα χωριά και η επιστροφή στις ρίζες, σε επαφή με την ανοιξιάτικη φύση,αποτέλεσε μια ανάπαυλα στην καθημερινότητά τους. Μια ανάπαυλα που φέτος είναι γενικά …διευρυμένη, με την ευκαιρία της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς, σήμερα!

ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Στο πλαίσιο των γιορτινών ημερών, το Σάββατο, προς ξημερώματα Κυριακής, η πόλη σείστηκε από τα βεγγαλικά και οι ναοί είχαν γεμίσει ασφυκτικά από τους πιστούς, που πήγαν να παρακολουθήσουν τη λειτουργία της Αναστάσεως και να πάρουν το Αγιο Φως. Κατανυκτική και παράλληλα χαρμόσυνη ατμόσφαιρα δημιουργήθηκε στις εκκλησίες, για να ακολουθήσει για τους περισσότερους η μετάβαση στο σπίτι για το έθιμο της μαγειρίτσας.

Σύμφωνα με τους λαογράφους οι θόρυβοι (βεγγαλικά, κροτίδες, μπαλωθιές) και το φως είναι τα δύο χαρακτηριστικά στοιχεία της Ανάστασης. Το στοιχείο των θορύβων συσχετίζεται με τη διαδεδομένη στους λαούς δοξασία ότι τα βλαβερά και δαιμονικά πνεύματα διώχνονται με τους εκφοβιστικούς κρότους, ενώ στο φως της Αναστάσεως «αποδίδεται δύναμις, όχι μόνο αποτρεπτική των κακών, αλλά και γονιμοποιός» Μετά τη λειτουργία, οι πιστοί μεταφέρουν το Άγιο Φως στο σπίτι τους και στην εξώθυρα κάνουν το σημάδι του σταυρού, με τον καπνό του κεριού, στο πάνω μέρος της πόρτας, ανάβουν το καντήλι που έχουν στα εικονίσματα του σπιτιού και φροντίζουν να το κρατούν αναμμένο όλο τον χρόνο για να το ανανεώσουν και πάλι την επόμενη Ανάσταση.

Λ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass