Αργεντίνα: Ένα σπάνιο βαφτιστικό των Θεσσαλών (16ος/17ος αι.- 1816)

Δημοσίευση: 23 Ιαν 2020 16:16

Το βαφτιστικό Αργεντίνα είναι ένα από τα σπάνια ονόματα, τα οποία έχω συναντήσει στις προθέσεις των θεσσαλικών μοναστηριών. Με την πρώτη ματιά φαίνεται παράξενο, αλλά δεν είναι, διότι πρόκειται για τη νεολατινική απόδοση του ελληνικού Αργυρή-Αργυρώ, προερχόμενο από τη λατινική λέξη argenteus (αργυρός).

Επειδή η αρχαιότερη αναφορά τού βαφτιστικού Αργεντίνα εντοπίζεται στη Μαγνησία, στα παράλια της οποίας μέχρι το 1470 οι Βενετοί είχαν κτήσεις (Πτελεός), προκύπτει ότι η προέλευση του ονόματος οφείλεται σ’ αυτούς. Η χρήση, όμως, του ονόματος αυτού στην πεδινή Δυτική Θεσσαλία και στην περιοχή του Ολύμπου, με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το προτιμούσαν βλαχόφωνοι κτηνοτρόφοι του ηπειρωτικού χώρου, οι οποίοι παραχείμαζαν στη θεσσαλική πεδιάδα, ή εγκαταστάθηκαν μόνιμα (στην περιοχή του Ολύμπου).

Είναι γνωστό ότι στα παράλια της Ηπείρου οι Βενετοί, από πολύ νωρίς, είχαν κάποιες κτήσεις τους και προφανώς επηρέασαν τους Έλληνες της περιοχής με τα ονοματοδοτικά έθιμά τους. Η άποψή μου αυτή ενισχύεται από τη διαπίστωση ότι το βαφτιστικό Αργυρή (Αργύρω, Αργυρώ), το οποίο χρησιμοποιείται και σήμερα, ήταν ευρύτατα διαδεδομένο στη Θεσσαλία και ότι η χρήση του λατινικής προέλευσης, τουλάχιστο στη Δυτική Θεσσαλία, γινόταν από παραχειμάζοντες βλαχόφωνους κτηνοτρόφους.

Στον θεσσαλικό χώρο αναφέρονται 1 Αργεντίνα στα Λεχώνια του Βόλου το 1592/1593, 1 στον Σπαρμό της Ελασσόνας τον 17ο αι. και 4 στον Όλυμπο την περίοδο 17ος -18ος αι.. Εκτός, όμως, από τη λόγια μορφή του ονόματος, αναφέρονται και λαϊκές μορφές του: Αργιαντίνα, Αργιατίνα, Αργιτίνα, Αργιάντω και Αργέντω.

Στην Ελασσόνα αναφέρονται 4 Αργιαντίνες: μία τον 16ο/17ο αι. και 3 το 1633-1674, 2 στον Όλυμπο τον 17ο -18ο αι. και άλλη 1 το 1798 και 1 στον Ευαγγελισμό τον 18ο αι.

Στην Ελασσόνα τον 16ο -17ο αι. ζούσε 1 Αργιατίνα, στον Τύρναβο τον 18ο αι. 1 Αργιτίνα, στον Πέτρινο της Καρδίτσας τον 16ο -17ο αι. 1 Αργιάντω, από 1 Αργέντω στην Καλαμπάκα, στην Κρανιά της Καρδίτσας και στον Παλαμά τον 16ο -17ο αι., 1 στην Καρδίτσα τον 17ο αι., 1 στον Αλμυρό το 1774 και 2 στα Τρίκαλα τον 17ο -18ο αι. Τέλος, στη Σκιάθο το 1816 ζούσε μία Αργεντού.

Στα Νεοελληνικά Κύρια Ονόματα του Αθανασίου Μπούτουρα (1912) δεν περιλαμβάνεται η Αργεντίνα ούτε κάποια από τις λαϊκές μορφές της. Επομένως η αναφορά του στη Θεσσαλία είναι η μοναδική, χωρίς να αποκλείεται η χρήση του στα νησιά, στα οποία είχαν εγκατασταθεί για μερικούς αιώνες οι Βενετοί.

www.thessaliko.gr

Του Κώστα Σπανού, εκδότη του «Θεσσαλικού Ημερολογίου»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass