Τα νερά μάς λείπουν κα Δούρου και όχι η κοινή λογική…

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2020 16:32

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι κάθε είδους παρεμβάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τον Αχελώο !

Τη σκυτάλη από τον κ. Φάμελλο παρέλαβε τώρα η τομεάρχης Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Ρένα Δούρου, η οποία επισκέφθηκε τα Τρίκαλα και τη Λάρισα (16/2), τοποθετώντας το θέμα Αχελώου πολύ υψηλά στην πολιτική ατζέντα της.

Μια προφανής αντίφαση στο σκηνικό που διαμορφώνεται για τα υδατικά της Θεσσαλίας και ειδικά τα έργα Αχελώου είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «σαρώνει» τα ΜΜΕ, ενώ η Κυβέρνηση (και το κόμμα της ΝΔ) δείχνουν επιφυλακτικοί, «ξοδεύουν» τον πολιτικό τους χρόνο χωρίς συγκεκριμένες ενέργειες, χωρίς συντονισμό και με εξόφθαλμη δυστοκία στη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων.

Οι παλαιότερες δηλώσεις του κ. Κυρ. Μητσοτάκη σχετικά με την πρόθεση της Κυβέρνησής του να ολοκληρώσει τα έργα Αχελώου και να φέρει σε λογαριασμό τα υδατικά ελλείμματα στη Θεσσαλία φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετές για να κινηθεί αναλόγως το κυβερνητικό επιτελείο, ειδικά τα Υπουργεία Υποδομών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Ακριβώς αυτή τη διστακτικότητα εκμεταλλεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκει έδαφος για παραπληροφόρηση και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα πραγματικά επίδικα περιβαλλοντικά, υδατικά και ενεργειακά ζητήματα της Θεσσαλίας.

Η κα Δούρου, σχετικά με την κάλυψη των τεράστιων ελλειμμάτων της Θεσσαλίας, «υπέδειξε» και πάλι «λιμνοδεξαμενές» και «μικροφράγματα», όμως, παρότι αρμόδια του κόμματός της για το περιβάλλον, δεν ανέφερε ούτε μία κουβέντα για την εξελισσόμενη οικολογική καταστροφή στους υπόγειους υδροφορείς, στα επιφανειακά οικοσυστήματα και στη διάβρωση των εδαφών της Θεσσαλίας.

Δεν αναφέρθηκε επίσης καθόλου στο τεράστιο «χρέος» των 3 δις. κ.μ νερού που έχει δημιουργηθεί από υπεραντλήσεις μη ανανεώσιμων αποθεμάτων, που συνεχώς αυξάνεται (και επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ προφανώς) και που πρέπει επειγόντως να επιστραφεί στη θεσσαλική γη (προφανώς «ξέχασε» να την ενημερώσει για το θέμα αυτό ο κ. Φάμελλος).

Φυσικά δεν ξέχασε να «προτείνει» τη δημιουργία νέων ταμιευτήρων, όπως Πύλης, Σκοπιάς Φαρσάλων κ.ά, οπότε προκύπτει το ερώτημα γιατί η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν έκανε το παραμικρό βήμα δρομολόγησης των «ώριμων» αυτών έργων; Εξάλλου τα έργα προβλέπονταν και από τοΣχέδιο Διαχείρισης Υδάτων (ΣΔΥ) του 2014 και ήταν τα ίδια περίπου και στην αναθεώρησή τους το 2017.

Η κα Δούρου απέφυγε να πει κάτι για όλα αυτά και «κατά τα ειωθότα» περιορίστηκε στην καταδίκη των έργων Αχελώου.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι, αφού επί δεκαετίες σκόρπισαν το μίσος κατά των φραγμάτων και των τεχνητών λιμνών επί του Αχελώου, τελικά υποχρεώθηκαν να αδειοδοτήσουν το ένα από αυτά, το «Φαραωνικό» όπως το ονομάζουν, υδροηλεκτρικό έργο Μεσοχώρας.

Τώρα περιόρισαν τους καταστροφικούς στόχους τους στα υπόλοιπα «Φαραωνικά» έργα, δηλαδή στο ημιτελές υδροηλεκτρικό έργο της Συκιάς και στη σήραγγα Πευκόφυτου (που διανοίχθηκε για να μεταφέρει τα νερά του Αχελώου στη λεκάνη Πηνειού),αμφισβητώντας γενικόλογα την αναγκαιότητα ενίσχυσης του κάμπου με πρόσθετες ποσότητες νερού.

Εφόσον στον ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούν από παλιά αυτήν την αναγκαιότητα, γιατί επί τόσα χρόνια στην Κυβέρνηση (2015-2019) δεν εκπόνησαν μια αντίστοιχη οικονομοτεχνική μελέτη και γιατί δεν την έφεραν προς έγκριση στη Βουλή, αλλά αντίθετα, με αυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο (κ. Φάμελλος) και χωρίς εξηγήσεις απέκλεισαν από το πεδίο μελέτης των Σχεδίων διαχείρισης την ενίσχυση της θεσσαλικής λεκάνης από νερά του Αχελώου;

Επιπλέον, αφού με κάθε τρόπο απέφυγαν ουσιαστική δημόσια συζήτηση και μελέτες, γιατί δεν προχώρησαν στην κατεδάφιση των «άχρηστων» (κατ’ αυτούς) έργων;

Η κα Ρένα Δούρου, απολύτως παραπλανητικά, προτείνει συζήτηση του θέματος στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (!) για να βρεθεί (υποτίθεται) «κοινός τόπος» ανάμεσα σε Θεσσαλούς και Αιτωλοακαρνάνες και άλλους αντιδρώντες, εκφράζοντας μάλιστα και την «αγωνία» της για τη Θεσσαλία. Μα καλά, τόσα χρόνια που συμμετείχε στην ΕΝΠΕ -ως περιφερειάρχης Αττικής- γιατί δεν το είχε προτείνει; Γιατί κανείς βουλευτής ή υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάλεσε ποτέ τους Θεσσαλούς και Αιτωλοακαρνάνες σε διάλογο στη Βουλή, ή έστω σε κάποια επιτροπή της (π.χ. Περιβάλλοντος) για να εντοπιστούν οι «διαφορές» αυτές;

Ξεκάθαρα λοιπόν, όλα αυτά αποτελούν «προφάσεις εν αμαρτίαις». Οι εναλλακτικές λύσεις είναι ΜΟΝΟ ΔΥΟ: Ή τα έργα Συκιάς και σήραγγας ολοκληρώνονται και παραδίδονται σε χρήση ή αλλιώς κατεδαφίζονται (κάτι βεβαίως που η ελληνική κοινωνία και οι Θεσσαλοί σύσσωμοι θα αποτρέψουν).

Η ιδιότυπη ομηρία της «εγκατάλειψής» τους εκεί πάνω στα βουνά την οποία λόγω πολιτικής ατολμίας επέλεξε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η αοριστολογία ότι «είμαστε κατά της εκτροπής» ΔΕΝ «ΠΑΙΖΟΥΝ» άλλο. Κάθε υπεύθυνη Κυβέρνηση, αλλά και αντιπολίτευση, οφείλει να επιλέξει μία από τις δύο εναλλακτικές, είτε για να αξιοποιήσει την επένδυση εκατοντάδων εκατ. ευρώ που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, είτε να προχωρήσει σε καθαίρεση των ημιτελών έργων, ώστε να αποφύγει τους κινδύνους πλημμυρών.

Και ειδικά η κα Ρένα Δούρου, η οποία κατά τη θητεία της βίωσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και ανυπολόγιστες καταστροφές στη Μάνδρα και το Μάτι, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική απέναντι στο θέμα των κινδύνων κατάρρευσης. Και ναι μεν τότε κρύφθηκε πίσω από προηγούμενες Κυβερνήσεις που δεν είχαν κάνει έργα, που έκλειναν τα ρέματα κ.λπ., όμως εάν τώρα συμβεί κάτι αντίστοιχο με τα ορμητικά νερά του Αχελώου που μονίμως απειλούν, τότε ας θυμάται ότι η «προηγούμενη» Κυβέρνηση της αδράνειας και της εγκατάλειψης των έργων ήταν η Κυβέρνηση του κόμματος που εκπροσωπεί.

Προτρέπουμε λοιπόν, στην κα Ρένα Δούρου και τον ΣΥΡΙΖΑ να προσδιορίσουν με καθαρό και έντιμο τρόπο τι προτείνουν για τα έργα Αχελώου (κατεδάφιση ή ολοκλήρωση;) και να μην θεωρούν ότι στη Θεσσαλία τρώμε κουτόχορτο (το οποίο παρεμπιπτόντως, αν και δεν απαιτεί πολλά νερά, δεν ευδοκιμεί ιδιαίτερα στην περιοχή).

Αρχοντής Δημήτρης, πρ. δήμαρχος Καρδίτσας

Γέμτος Φάνης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Γκούμας Κώστας, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ

Μπαρμπούτης Τάσος, μέλος ΔΣ ΕΘΕΜ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass