Για τον διάλογο σχετικά με τα αρδευτικά νερά στη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2021 19:00

Ως συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Λάρισας, γνωστοποιώ στους πολίτες της Θεσσαλίας ότι προσήλθαμε στον διάλογο για τα αρδευτικά νερά στη Θεσσαλία με θέσεις, εκτιμήσεις και προτάσεις.

Συνειδητά αποφύγαμε χαρακτηρισμούς σε βάρος των υποστηρικτών της ολοκλήρωσης των έργων εκτροπής υδάτων του Αχελώου στον θεσσαλικό κάμπο. Παρότι δεν έγινε το ίδιο από την άλλη πλευρά, αντιπαρερχόμαστε τη «γλωσσική εκτροπή» του τελευταίου άρθρου τους («λαθροχειρία», «φαρισαϊσμός», «προσπάθεια εξαπάτησης», κ.λπ.) γιατί πιστεύουμε ότι ο διάλογος ήταν χρήσιμος. Κλείνοντας αυτήν τη φάση διαλόγου, έχω να παρατηρήσω τα ακόλουθα:
Α. Η Κυβέρνησή μας το 2017, στην αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) στη Θεσσαλία, δεν συμπεριέλαβε έργα εκτροπής υδάτων από τον Αχελώο. Η αναθεώρηση έγινε νόμος του κράτους και τα έργα που συμπεριλήφθηκαν χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από αίτημα της χώρας μας. Θεωρούμε καλοδεχούμενη την κριτική στην επιλογή μας αυτή, με την έννοια ότι όταν παίρνει μια κυβέρνηση αποφάσεις είναι υποχρεωμένη να ακούσει τις αντιδράσεις των διαφωνούντων, γιατί αυτό προάγει τη Δημοκρατία. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δεχτούμε ότι η επιλογή της Κυβέρνησής μας ήταν λάθος. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς, καλούνταν, από την επoμένη της έγκρισης του νόμου από την Ε.Ε., να ξεκινήσουν την υλοποίησή του. Καλοδεχούμενη και σ' αυτό το σημείο η κριτική για τις ολιγωρίες των αρμοδίων (και της Κυβέρνησής μας για το διάστημα μετά την έγκριση του νόμου από την Ε.Ε.) στην υλοποίηση των έργων αυτών.
Β. Σ' ό,τι αφορά την ολοκλήρωση των έργων του άνω ρου του Αχελώου, την οποία πρότειναν πολιτικοί της ΝΔ, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και άλλοι τοπικοί παράγοντες μετά την ψήφιση των αναθεωρημένων ΣΔΛΑΠ, την αντιμετωπίζουμε σ' αυτήν τη φάση με περισσότερο σκεπτικισμό. Ο σκεπτικισμός εδράζεται στο γεγονός ότι απαιτούνται πόροι εθνικοί που δεν μπορούν να διατεθούν και κατά δεύτερο λόγο ελέγχεται η οικονομική σκοπιμότητα της επένδυσης ως προς την ορθότητά της. Αυτός ήταν και ο λόγος της διατύπωσης «... ένα έργο ημιτελές, χωρίς να διαφαίνεται πιθανότητα να ολοκληρωθεί».
Γ. Η θέση αυτή επιβεβαιώθηκε λίγες μέρες μετά στη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Στο θέμα αναφέρθηκα σε προηγούμενη παρέμβασή μου. Στο σημείο αυτό θέλω να κλείσω λέγοντας ότι ως κόμμα εξετάσαμε και την ολοκλήρωση της εκτροπής υδάτων του Αχελώου από την άποψη της χρησιμότητάς της (δηλαδή και της αποδοτικότητάς της και της προστιθέμενης αξίας που θα επιφέρει στον πρωτογενή τομέα και στην περιοχή). Η πρόσκληση των θιασωτών της εκτροπής να ετεροκαθορισθούμε επειδή αφήνουμε έργα ημιτελή εκτός χρηματοδότησης, δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Δεν μας αφήνει αδιάφορους, αλλά είναι άλλης τάξης ζήτημα.

Από τον Βασίλη Ζωγράφο,
συντονιστή της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
PROCREDIT BANK
αυτοκινητοδρομος αιγαιου

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1