ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥ, ΑΜΑΡΤΙΑ ΜΟΥ. VIII

Δημοσίευση: 05 Απρ 2022 19:00

Σήμερα θα γυρίσω λίγο πίσω, για να θυμίσω την εκκρεμότητα δύο ακόμα επεξηγήσεων του έκτου (VI) άρθρου αυτής της ενότητας. Εκεί είχα αναφέρει την αίτηση ακύρωσης Ακαρνάνων κ.ά. εναντίον της νομοθετικής (ν. 3481/2006) έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για τη συνέχιση των έργων στη Μεσοχώρα και τη Συκιά.

Ο Γιώργος Σουφλιάς γνωρίζοντας τη στάση του ΣτΕ εναντίον των έργων διά μέσου των διαδοχικών ακυρώσεων των υπουργικών αποφάσεων έγκρισης των περιβ. όρων (ΑΕΠΟ) που ενέπιπταν στην αρμοδιότητά του, έθεσε τις περιβ. μελέτες της συνέχισης των έργων υπόψη της Βουλής, και έγιναν απρόσβλητο άρθρο ενώπιον του ΣτΕ νόμου (3481/2006 - άρθρο 13 παρ. 1, 2, 3), ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εργολαβίες. (Λίγο πριν είχαν πάλι καθηλωθεί με την 1186/06 απόφαση του ΣτΕ, που είχε ακυρώσει την 375/ΚΕ 1905/18.3.2005 απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, για την προκήρυξη δημοπρασίας προς αποπεράτωση των έργων. Από τότε «είχε φτάσει ο κόμπος στο χτένι»). Εκδόθηκε λοιπόν ο Νόμος. Συνέβη όμως το εξής τραγελαφικό. Όταν μετά τη δημοσίευσή του, η Υπηρεσία ΕΥΔΕ Καρδίτσας έδωσε εντολή στην εργολήπτρια εταιρεία να συνεχίσει τα έργα, οι ίδιοι πάντα προστάτες του περιβάλλοντος προσέβαλαν στο ΣτΕ το έγγραφο αυτό με αριθμό 567/30.9.2006. Αμ’ έπος αμ’ έργον η Επιτροπή Αναστολών με την κατάθεση της αίτησης και εισήγηση Σακελλαροπούλου καθήλωσε τα έργα και έστειλε την εκδίκαση της κύριας υπόθεσης να δικαστεί δύο χρόνια αργότερα με τα γνωστά αποτελέσματα. Αντίθετα στα έργα των Καναδών στην Κασσάνδρα αμέσως με την εκδίκαση της αίτησης αναστολής η ίδια κ. Σ. εισηγούνταν στην Επιτροπή Αναστολών τη συνέχιση των εργασιών, την απόρριψη των αιτήσεων, και ο Πρόεδρος του ΣτΕ φρόντιζε για τη γρήγορη εκδίκαση των κύριας υπόθεσης με επίσης τα γνωστά υπέρ των Καναδών αποτελέσματα. Στις υποθέσεις εναντίον των έργων του Αχελώου και υπέρ της Εldorado δικαιώθηκε -αν το συγκρατώ σωστά- το ίδιο νομικό γραφείο. Στη μία περίπτωση εναντίον των έργων του Δημοσίου και στην άλλη υπέρ των έργων των Καναδών επενδυτών.
Έχει απομείνει μια τελευταία επεξήγηση της αναφοράς μου του 6ου άρθρου για την εξαιτίας της ανυδρίας προϊούσα ερημοποίηση της θεσσαλικής πεδιάδας, κυρίως της κεντρικής και ανατολικής Θεσσαλίας, την οποία το ΣτΕ παρέκαμψε με υιοθέτηση του αφηγήματος πως η Θεσσαλία μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα της ύδρευσης και άρδευσης χωρίς τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο. Θα παραθέσω το πλέον πρόσφατο στοιχείο τεκμηρίωσης (από τα πολλά) της κατάστασης της θεσσαλικής γεωργικής γης. Το έχω αντλήσει από τα πρακτικά του πρόσφατου συνεδρίου Agribusiness Thessaly Zammit 2021 και την εκεί παρέμβαση του Π.Θ. με θέμα «Το μέλλον του θεσσαλικού κάμπου στην ψηφιακή εποχή». Στην εργασία αυτή διάβασα, ότι μεταξύ 2000 και 2008 εγκαταλείφθηκαν στη Θεσσαλία ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες (1.200.000) στρέμματα ετήσιων καλλιεργειών λόγω συνεχιζόμενης υποβάθμισης των αποδόσεων κάτω του ορίου οικονομικής ωφελιμότητας. Αυτήν τη διαπίστωση αφιερώνω στους Συμβούλους Επικρατείας. Εκείνους που αποφάσισαν την κατάργηση της εκτροπής (τρεις αποφ. Επιτρ. Αναστολών, 3053/2009,και 26/2014 Ολ. ΣτΕ) για να διαφυλάξουν... «ένα ενδιαφέρον ορεινό τοπίο», ανύπαρκτο όμως εξαιτίας της ερήμωσής του από τους ίδιους. Ταυτόχρονα η μνήμη ανασύρει την ολοκληρωτική μεταστροφή του ΣτΕ στην υπόθεση της Εldorado Gold (με την κολακευτική ονομασία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.») όπου η κ. Σ. δέχτηκε τη μελέτη της καταστροφής 4.000 στρ. πανέμορφου δάσους στην Κασσάνδρα (217, 228/2016 1531,1532,1533/17 Ολ. ΣτΕ), επειδή η Ελλάδα έχει εθνικό συμφέρον από την επένδυση των Καναδών. Είναι ενδιαφέρουσα η κατά περίπτωση ερμηνεία του εθνικού συμφέροντος. Αυτού που κατά το ΣτΕ δεν υπάρχει στα ΥΗΕ και ΥΕ του Αχελώου, αλλά υπάρχει στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής. Και είναι εξίσου ενδιαφέρουσα η επιλεκτική ερμηνεία του φυσικού περιβάλλοντος, εκεί που δεν υπάρχει λόγω καθήλωσης των έργων από το ίδιο του ΣτΕ, αλλά δεν υπάρχει θέμα καταστροφής υπαρκτού δάσους πεύκης 4.000 στρεμμάτων στη Χαλκιδική, επειδή εκεί προέχει το... εθνικό συμφέρον.
Σχετικά με τις περιβαλλοντικές και τεχνικές μελέτες των έργων του Αχελώου και της Eldorado αντίστοιχα που έκρινε η ίδια εισηγήτρια προκύπτει ένα ερώτημα: Υπήρξαν «στούρνοι» οι μηχανικοί και νομικοί του Περιβάλλοντος, που συνέταξαν όλες τις μελέτες για τον Αχελώο, που δίκην χαλάζης ακύρωσε το ΣτΕ; Και ήταν «επαΐοντες» εκείνοι της Eldorado, τις τεχνικές μελέτες των οποίων για τα υποέργα Σκουριών και Ολυμπιάδας των Καναδών όχι μόνον επικύρωσε η κ. Σ. και το ΣτΕ απορρίπτοντας όλες τις προσφυγές εναντίον τους; Και μια απορία: Σε πλήρη αντίθεση με ό,τι συνέβαινε με τα έργα του Αχελώου, που τα καθήλωνε ακαριαία η Επιτροπή Αναστολών, τα έργα της Eldorado συνεχίζονταν απρόσκοπτα, καθώς απορρίπτονταν εκεί οι αιτήσεις αναστολών. Επιπλέον, πώς να σχολιαστεί το γεγονός, ότι οι κύριες δίκες των Καναδών προσδιορίζονταν ταχύτατα και αφού στο μεταξύ είχαν δημιουργηθεί από την Eldorado και υπέρ της οι επιθυμητές συνθήκες (βλ. 217, 218/2016 και 1531, 1532, 1533/2017 αποφάσεις της Ολομ. του ΣτΕ), παρά τις εκεί αποδασώσεις 4.000 στρεμμάτων, ενώ στις υποθέσεις του Αχελώου τα έργα σταματούσαν ακαριαία με την κατάθεση των αιτήσεων ακύρωσης των ΑΕΠΟ και η κύρια υπόθεση προσδιοριζόταν μετά διετίας.
Λίγες ακόμα παρατηρήσεις: Στις υποθέσεις Αχελώου σε βάρος του Δημοσίου και της ΔΕΗ ανετράπη από την 26/14 απόφαση της Ολομέλειας το προηγούμενο δεδικασμένο, που παρήγαγε η 3478/2000 απόφαση της ίδιας. Αυτής που επέτρεπε την εκτροπή 600 εκ. m3/έτος προς τη Θεσσαλία. Στη Χαλκιδική αντίθετα και υπέρ των Καναδών το ίδιο Δικαστήριο με την αυτή Εισηγήτρια δέχτηκε (217 και 218/16 αποφ. Ολομέλειας) το δεδικασμένο, που παρήγαγε η 3119/ 2015 προηγούμενη απόφασή του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass