Ο Αχελώος, η Ν.Δ., ο κ. Αγοραστός και η Ε.Δ.Υ.ΘΕ.

Δημοσίευση: 17 Δεκ 2022 14:00

Όσο πλησιάζουν οι εκλογές - εθνικές και αυτοδιοικητικές- επανέρχεται στο προσκήνιο η εκτροπή του Αχελώου, με τη συνέχιση των έργων κεφαλής του άνω ρου. Παράλληλα συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως υπαίτιου για την όξυνση του υδατικού προβλήματος στη Θεσσαλία.

Ξανά μαύρη προπαγάνδα, ξανά παρουσιάζεται το άσπρο μαύρο για να δικαιολογηθούν οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη και του κ. Αγοραστού. Πρόβλημά τους είναι να καλύψουν τη μη συμμετοχή τους, στη λύση των προβλημάτων των αγροτών και η εμμονή στις ιδεοληψίες της παράταξής τους.
Σαράντα και πάνω χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μεταφέρουν το νερό του Αχελώου, ιδιαίτερα προεκλογικά. Όμως οι υποσχέσεις και οι διακηρύξεις τους από τα προεκλογικά μπαλκόνια έμειναν στα χαρτιά. Ήμουν νιος και γέρασα. Ο ΣΥΡΙΖΑ τους εμπόδισε να ολοκληρωθούν τα έργα και η εκτροπή του Αχελώου;
Δώδεκα χρόνια είναι Περιφερειάρχης ο κ. Αγοραστός, πέρα από υποσχέσεις, τίποτα το ιδιαίτερο στο ζήτημα του υδατικού προβλήματος. Η ανασύσταση της Κάρλας ωστόσο είναι θετικό έργο. Ο ΣΥΡΙΖΑ το αγκάλιασε και περατώθηκε επί διακυβέρνησής του. Κέρδισε εκλογές με «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα». Από διακηρύξεις και βαρύγδουπες δηλώσεις οι αγρότες χόρτασαν, νερό να ποτίσουν τα χωράφια τους δεν βλέπουν. Κανένας καλοπροαίρετος αγρότης δεν πιστεύει πως φταίει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που κυβέρνησε από το 2015-2019 το καλοκαίρι.
Τελευταία συνδέουν και την ερημοποίηση των εδαφών της Θεσσαλίας με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για το υδατικό πρόβλημα της Περιφέρειας!
Ο κ. Αγοραστός, η κυβέρνηση της ΝΔ, η Επιτροπή Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ε.Δ.Υ.ΘΕ.), διεξάγουν τον αγώνα της εκτροπής του Αχελώου, με όρους προπαγάνδας, καλούνται να αφήσουν τις αοριστίες και να μιλήσουν συγκεκριμένα. Είμαστε ανοιχτοί στην κριτική, χωρίς αγκυλώσεις, αρκεί να λέμε την αλήθεια στους αγρότες.
1. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην περίοδο της διακυβέρνησής του οραματίστηκε την επίλυση του υδατικού προβλήματος να πραγματώνεται με τα νέα αναθεωρημένα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (Σ.Δ.Λ.Α.Π.).
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε το 2018 με την ψήφισή τους από το ελληνικό κοινοβούλιο και εγκρίθηκαν από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έγκριση αυτή εξασφάλισε και τη χρηματοδότησή τους, με την προϋπόθεση να υπάρξει εθνική συμμετοχή της τάξης 20% του προϋπολογισμού των έργων.
Περιττεύει η όποια αναφορά στα έργα γιατί δεν εξετάζουμε το τεχνοκρατικό μέρος του ζητήματος. Ενδιαφέρει το πολιτικό σχέδιο το οποίο λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αρχή της αναλογικότητας εξασφαλίζει κάλυψη αναγκών σ’ όλους τους Νομούς της Θεσσαλίας. Θέτει τις τοπικές κοινωνίες με τους φορείς τους, συμμέτοχους και εγγυητές, με τις διεκδικήσεις τους να «ωριμάζουν» τα έργα με στόχο την περάτωσή τους.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με ευθύνη του Περιφερειάρχη κ. Αγοραστού και την ανοχή της ΝΔ, επιδόθηκε σε δικαστικό αγώνα εναντίον του νόμου που απένταξε τα έργα του Αχελώου παγώνοντας τη διαδικασία υλοποίησης του νόμου.
Αυτό είναι άρνηση να ασκηθεί ο ρόλος της Περιφέρειας, όπως αρμόζει σύμφωνα με τους κανόνες του κράτους δικαίου. Τα εκτελεστικά όργανα κ. Αγοραστέ εκτελούν και όταν διαφωνούν. Ούτε τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενέργειας ανέλαβαν πρωτοβουλίες, ένα μεγάλο διάστημα περιμένοντας τη δικαστική απόφαση.
Επικοινωνιακά, Περιφέρεια Θεσσαλίας και Κυβέρνηση της ΝΔ, προσπαθούν να ξεχαστεί ο νόμος Φάμελλου.
Αλλά και ο κ. Σκρέκας επί της ουσίας δεν προχώρησε στην άσκηση του δικαιώματος να προτείνει τροποποιήσεις στα αναθεωρημένα σχέδια Φάμελλου, με την παρέλευση τριών χρόνων από την ψήφισή τους.
Απευθυνόμαστε στον κ. Αγοραστό και στον κ. Σκρέκα να τολμήσουν. Ιδού η ρόδος ιδού και το πήδημα. Ας αφήσουν στην άκρη τα ψέματα, τις δικαιολογίες, τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, επιτέλους ας βρουν το θάρρος να κοιτάξουν τους αγρότες στα μάτια. Διαφορετικά κάνουν απλώς επικοινωνιακό παιχνίδι!
Κύριοι της Ε. Δ.Υ.ΘΕ. έχετε κάτι να πείτε γι’ αυτό; Με το όνομά του όμως. Οι αγρότες δεν αντέχουν άλλο την κοροϊδία και τον εμπαιγμό που υφίστανται. Ο κ. Αγοραστός και η ΝΔ ωστόσο, χρωστούν μια απάντηση στους αγρότες της περιοχής. Γιατί δεν υλοποίησαν τον νόμο, ενώ με κάθε καθυστέρηση εκτέλεσης έργων ταμίευσης χειμέριων υδάτων, η κατανάλωση των υπόγειων αποθεμάτων εντείνει την ερημοποίηση στον κάμπο; Επιπλέον αν η πρόταση συνέχισης των έργων του Αχελώου προσφέρει ριζική λύση του υδατικού προβλήματος, γιατί δεν γίνεται κριτική στις αδυναμίες της λύσης Φάμελλου;
2. Σχετικά με τα έργα του Αχελώου, αυτά έχουν σταματήσει προ πολλού. Όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της χώρας το 2015 ήταν αραχνιασμένα. Επειδή δεν μπορούσαν να πάρουν έγκριση από την Ε.Ε., απλώς εγγράφονταν στα σχέδια (ΣΔΛΑΠ) και επισήμως αυτά δεν επιχορηγούνταν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε το θάρρος να σταθεί απέναντι στον μύθο του Αχελώου. Εκτιμήσαμε αλλιώς τα πράγματα. Άνοιξε έτσι «παράθυρο « να εκτελεστούν μικρότερα έργα (ταμιευτήρες, φράγματα, λιμνοδεξαμενές) και να ανασταλεί η ερημοποίηση των εδαφών της Θεσσαλίας στον βαθμό που αναλογεί στο μέγεθος του έργου. Αυτό συνιστά σεβασμό στο περιβάλλον, πρόταξη των συμφερόντων του λαού και εκσυγχρονιστική προσέγγιση χωρίς ιδεοληψίες.
Απεντάξαμε τα έργα του Αχελώου γιατί δεν μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε κοινοτική χρηματοδότηση. Σ’ αυτό συνέβαλε και το ΣτΕ το οποίο διαφωνεί στην τελευταία γνωμοδότηση με την οικονομική σκοπιμότητα του έργου.
Σ’ ό,τι αφορά τον ισχυρισμό ότι « θυσιάζουμε» ό,τι έχει εκτελεστεί από τα έργα κεφαλής, θυμίζουμε ότι καμία πολιτική δύναμη δεν αναλαμβάνει το κόστος της συνέχισης των έργων. Άλλωστε η ευθύνη αναλογεί σ’ αυτούς που τα σταμάτησαν.
Στην ημερίδα για τον Αχελώο με θέμα την ερημοποίηση του κάμπου, ο κ. Αγοραστός με περίσσιο θράσος είπε «να προτάξουμε τον άνθρωπο κόντρα σε αναχρονιστικές ιδεολογίες». Τόνισε για άλλη μια φορά, την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των έργων για τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη θεσσαλικη πεδιάδα. Πόσα χρόνια δεν ακούμε τα ίδια λόγια για τον Αχελώο από τον κ. Αγοραστό και τη ΝΔ;
Αναχρονιστική είναι η ιδεολογία του καπιταλισμού ο οποίος δίνει λύσεις στο υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας με όρους αγοράς, αντί της κάλυψης των αναγκών των αγροτών. Είναι οι νεοφιλελεύθερες και αντιαγροτικές πολιτικές που συρρικνώνουν και ξεκληρίζουν χρόνια τώρα τη μικρομεσαία αγροτιά.
Αναχρονιστικές είναι οι πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ που αναγκάζουν τους αγρότες να βγουν στους δρόμους.
Η δική μας άποψη είναι ότι αν συνεχίζαμε τα έργα του άνω ρου του Αχελώου θα συμβάλαμε για πολλά χρόνια στην ερημοποίηση των εδαφών της Θεσσαλίας, παρατείνοντας την άντληση των υπόγειων αποθεμάτων όσο χρόνο θα περιμέναμε να ξεδιψάσει ο κάμπος με νεράκι του Αχελώου. Ξεχνάει ο κ. Αγοραστός πως υπολείπεται η κατασκευή δικτύου μεταφοράς των υδάτων σε όλο τον κάμπο της Θεσσαλίας. Αυτό φυσικά δεν είναι μικρό ζήτημα.
3. Η λύση που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας στηρίζεται στην αρχή της συνεχούς ταμίευσης χειμέριων υδάτων με πολλούς τρόπους σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας. Πιστεύουμε στην αποτελεσματικότητα των έργων που περιλαμβάνονται στα Σ.Δ.Λ.Α.Π. Αυτό μένει να φανεί φυσικά όταν θα έχουν ωριμάσει τα περισσότερα έργα.
Οι αντίπαλοι αυτής της λογικής ισχυρίζονται ότι δεν αρκούν τα νερά της Θεσσαλίας για να καλύψουν τις αρδευτικές ανάγκες. Ως εκ τούτου κατά τη γνώμη τους, πρέπει να δανειστούμε νερά από άλλη λεκάνη απορροής, όμορης Περιφέρειας. Αυτή η παράμετρος δεν απαντιέται στο σημερινό άρθρο. Από τον διάλογο θα φανεί αν από κοινού θα βαθύνουμε στη διερεύνηση συμπληρωματικών λύσεων, αν χρειαστεί. Εφόσον γίνουν μια σειρά έργων (φραγμάτων, ταμιευτήρων, λιμνοδεξαμενών). Απαιτείται η ειλικρινής κατάθεση των απόψεων και των δύο μερών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν δίνει ανέξοδες υποσχέσεις όπως έκαναν τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Αγοραστός. Ούτε θυμάται τους αγρότες κάθε τέσσερα χρόνια για ψηφοθηρικούς λόγους.

Από τον κ. Βασίλη Ζωγράφο,
συντονιστή ΝΕ Λάρισας και μέλος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass