Τα υπό αναθεώρηση ΣΔΛΑΠ 2023

Δημοσίευση: 01 Ιαν 2024 9:49

Από τον Βασίλη Ζωγράφο

Η Κυβέρνηση της ΝΔ στο παραένα της λήξης της προθεσμίας για την Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (Σ.Δ.Λ.Α.Π.) ξεκινά διαβούλευση για την αναθεώρησή τους, ενώ έδωσε την εντύπωση πως δεν θα ασκούσε αυτό το δικαίωμα και μάλιστα την τελευταία στιγμή.

Η έκπληξη γίνεται μεγαλύτερη αφού προτείνεται η ολοκλήρωση των έργων μεταφοράς νερού από τον Άνω ρου του Αχελώου προς το υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας.
Η πρόταση αυτή φαντάζει απραγματοποίητο όνειρο, γιατί η πραγμάτωσή της συναντά πολλά εμπόδια. Απαιτείται ένταση χρηματοδότησης, η οποία δεν προσφέρεται από τον ετήσιο προϋπολογισμό της Ε.Ε. για το υδατικό πρόβλημα.
Τρεις τετραετίες ο κ. Αγοραστός εξαπατά τους αγρότες της Θεσσαλίας, πως η μεταφορά νερού από τον Αχελώο μπορεί να ενσωματωθεί στη λύση της άρδευσης στη Θεσσαλία. Έτσι, θυσιάζεται η κατασκευή των φραγμάτων του Μουζακίου, της Πύλης κ.ά. Την ίδια εξαπάτηση έχουν δεχθεί οι αγρότες από τον κ. Μητσοτάκη με τις ανέξοδες υποσχέσεις και βαρύγδουπες δηλώσεις του, ιδιαίτερα παραμονές βουλευτικών εκλογών.
Υπενθυμίζω ότι για τη Θεσσαλία ο Αχελώος είναι πονεμένη ιστορία. Εκείνοι που πληρώνουν τις ανέξοδες υποσχέσεις είναι οι αγρότες, ο θεσσαλικός κάμπος, η Αγροτική Οικονομία, γενικότερα η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.
Για να μην ξεχνάμε, τα πρώτα ΣΔΛΑΠ το 2014, επί Κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου απορρίφθηκαν από την Ε.Ε., γιατί δεν επιθυμούσε να χρηματοδοτήσει τη συνέχιση των έργων εκτροπής.
Η ζημιά ήταν μεγάλη για τους αγρότες και το περιβάλλον. Η απόρριψη των ΣΔΛΑΠ του 2014 από την Ε.Ε. έγινε λόγω συμπερίληψης των έργων εκτροπής.
Τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του 2014 θα μπορούσαν να λύσουν βασικά προβλήματα της γεωργίας (διάρθρωση καλλιεργειών, κόστος άρδευσης, απόδοση κατά στρέμμα κ.λπ.), πράγμα που δεν έγινε, γιατί δεν χρηματοδοτούνταν από το ταμείο της Ε.Ε.
Εκτίμησή μου είναι ότι η εμμονή στα έργα του Αχελώου μπορεί να τινάξει στον αέρα το σύνολο των σχεδίων λόγω διαφωνίας της Ε.Ε. να χρηματοδοτήσει έργα εκτροπής υδάτων από τον Αχελώο.
Μπορεί να θεωρηθεί πρόοδος η μη χρηματοδότηση των φραγμάτων (Μουζακίου, Πύλης κ.ά.), περιμένοντας για μία ακόμα φορά την εκτροπή του Αχελώου;
Το 2017 η αναθεώρηση των ΣΔΛΑΠ εγκρίθηκε από την Ε.Ε. για τους εξής λόγους:
* Ήταν στο πνεύμα της οδηγίας για το νερό ως κοινό αγαθό.
* Ικανοποιούσε την ανάγκη αυτή με έργα για εξοικονόμηση νερού.
* Περιελάμβανε έργα παλιά και νέα για ταμίευση χειμέριων υδάτων, σπαρμένα σε όλη την επικράτεια της Θεσσαλίας, σε πολλές λεκάνες απορροής. Είναι μικρά κατά βάση έργα, που κάλυπταν πάνω κάτω τις ανάγκες ύδρευσης που θα είχε η εκτροπή του Αχελώου, που δεν ήθελε με τίποτα η Ε.Ε.
Από πολλούς, κυρίως από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τη ΝΔ, υποτιμήθηκαν τα αναθεωρημένα ΣΔΛΑΠ του 2017, παρά την έγκρισή τους από την Ε.Ε. και τη συνακόλουθη χρηματοδότησή τους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο. Δυστυχώς, στη σοβαρή και ωφέλιμη για τους αγρότες πρόταση της τότε Κυβέρνησης της Αριστεράς, επικράτησε ο λαϊκισμός και η μαύρη προπαγάνδα της ΝΔ. Οι αγρότες για μία ακόμα φορά έπεσαν στην παγίδα και του κ. Αγοραστού, ο οποίος επιδεικτικά αγνοούσε την Ε.Ε. λαϊκίζοντας.
Η Κυβέρνηση Τσίπρα ήταν ειλικρινής με τους Θεσσαλούς αγρότες και είχε ρεαλισμό στην επιλογή των αρδευτικών έργων.
Όλοι οι επίσημοι φορείς έχουν υπόψη τους την απόφαση του ΣτΕ, ότι δεν κρίνει οικονομικά σκόπιμη την ολοκλήρωση των έργων κεφαλής (κυρίως του φράγματος στη Συκιά και των συνοδών έργων).
Επίσης, όλοι γνωρίζουν πως η πολιτική απόφαση της Ε.Ε. δεν επηρεάζεται ούτε από τα λεγόμενα των μελετητών, ούτε καν της Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΝ.
Αυτό που λαμβάνεται υπόψη είναι αν νέα στοιχεία συνηγορούν υπέρ της αναθεώρησης της θέσης τους.
Οι αγρότες της Θεσσαλίας πρέπει να αντιμετωπίζουν κριτικά τις όποιες προτάσεις. Ιδιαίτερα σήμερα που οι καταστροφές από τα πλημμυρικά φαινόμενα βγάζουν βιαίως εκτός παραγωγής πάρα πολλούς. Χιλιάδες στρέμματα θα μείνουν για κάποια χρόνια ακατάλληλα για να καλλιεργηθούν.
Αποτέλεσμα η εγκατάλειψη του αγροτικού επαγγέλματος και η βίαιη ερήμωση της υπαίθρου.
Τέλος, τα προτεινόμενα έργα στα σχέδια διαχείρισης με τον Νόμο Φάμελλου είναι υπέρ αρκετά.
Αυτό που απουσιάζει είναι η υλοποίησή τους. Υποχρέωση της Κυβέρνησης είναι να τα προγραμματίσει και να εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass