Να προχωρήσει τον Αχελώο η κυβέρνηση όπως με το Ελληνικό

Ο ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΟΥΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΔΕΘ: ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ Η ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2019 22:00
Ο γεωτεχνικός κ. Κ. Γκούμας Ο γεωτεχνικός κ. Κ. Γκούμας

Υπέρ της μερικής εκτροπής του Αχελώου και υπέρ της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού σταθμού στη Μεσοχώρα, τάχθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου από το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο Θεσσαλονίκης, ανοίγοντας ουσιαστικά ξανά τη συζήτηση για τη ρεαλιστικότητα του σχεδίου.

Όπως είναι γνωστό, η μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη θεσσαλική πεδιάδα είχε αποκλειστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τη ΝΔ να επικαιροποιεί τη θετική της στάση με το πλέον επίσημο τρόπο, από τα χείλη του πρωθυπουργού, προχθές στη ΔΕΘ.

Βεβαίως οι περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι για να κυλήσει το νερό στο αυλάκι (μεταφορικώς και κυριολεκτικώς) απαιτείται πολύς χρόνος. Κάποιοι δε εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς και στο παρελθόν, από το βήμα της ΔΕΘ το έργο ή οι καλές προθέσεις των κυβερνώντων έμειναν στα λόγια.

Όπως επισημαίνουν γεωτεχνικοί, φίλα προσκείμενοι στο κυβερνών κόμμα «δύο μήνες μετά τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, η νέα κυβέρνηση εκπέμπει καθημερινά προς την κοινή γνώμη μηνύματα για αλλαγές και για μια νέα πορεία της χώρας. Στη συνέντευξή του στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, με σαφείς δηλώσεις κατέδειξε την πλήρη γνώση του θέματος για το υδατικό της Θεσσαλίας και τα ημιτελή έργα του Αχελώου και εξέφρασε την ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησής του. Η συνολική τοποθέτησή του ανέδειξε την ανάγκη να ολοκληρωθούν και να αξιοποιηθούν οι υφιστάμενες υποδομές στον Αχελώο, να ενισχυθεί η Θεσσαλία με νερό και ταυτόχρονα να προστατευθεί το περιβάλλον στις δύο γειτονικές λεκάνες του Αχελώου και του Πηνειού».

Κ. ΓΚΟΥΜΑΣ: ΚΑΝΤΟ ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Ένας από τους λίγους τεχνοκράτες που γνωρίζουν άριστα το θέμα του Αχελώου και σε κάθε ευκαιρία τονίζει την αναγκαιότητα μεταφοράς νερού στη Θεσσαλία, είναι ο γεωπόνος, πρ. δ/ντής Εγγείων Βελτιώσεων Κώστας Γκούμας, ο οποίος με δηλώσεις του στην «Ε» αναφέρεται «στις συγκεκριμένες ενέργειες, στις οποίες οφείλει να προβεί η κυβέρνηση της ΝΔ αν πραγματικά επιθυμεί να υλοποιήσει το έργο». Σχολιάζοντας εμμέσως πλην σαφώς την πρόταση του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού να αναλάβει η Περιφέρεια την υλοποίηση του έργου, στα πρότυπα της λίμνης Κάρλας, τονίζει πως «στην παρούσα φάση, τα άμεσα επόμενα βήματα πρέπει να πραγματοποιηθούν από την κεντρική διοίκηση».

Αναλυτικότερα η δήλωση του Κ. Γκούμα: «Η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να κερδίσει τον χαμένο χρόνο από την αδράνεια της απελθούσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που όχι μόνο δεν έκανε κάτι για τα έργα αυτά αλλά φρόντισε με τις ενέργειές της να υπονομεύσει και το μέλλον τους (Αναθεώρηση Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων με αποκλεισμό μεταφοράς υδάτων από Αχελώο, Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας όπου ρητά αποκλείονται νέα ΥΗ έργα, Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο με ρητή πρόβλεψη ακύρωσης των έργων Αχελώου). Και δείχνουν τουλάχιστον θράσος τα όσα δήλωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος λοιδορεί τα έργα του Αχελώου και τα θεωρεί «ανάπτυξη για λίγους ενάντια στο περιβάλλον».

Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει το ταχύτερο να επικαιροποιήσει το σχέδιο δράσης και τους στόχους της για παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, αντιμετώπιση του υδατικού ελλείμματος στη Θεσσαλία και ταυτόχρονη σταδιακή εγκατάλειψη των αλόγιστων υπεραντλήσεων από τους ταλαιπωρημένους υπόγειους υδροφορείς.

Το πρώτο μεγάλο βήμα για να «ξεκολλήσουν» τα έργα Αχελώου (Συκιά και σήραγγα) είναι η εκ νέου περιβαλλοντική τους αδειοδότηση (όπως έγινε και με τη Μεσοχώρα). Όλα τα άλλα (χρηματοδότηση, διαγωνισμοί, κατασκευή) έπονται παρόλο που τα έργα χρειάζονται άμεσα συντήρηση. Είναι προφανές ότι τα άμεσα επόμενα βήματα πρέπει να πραγματοποιηθούν από την κεντρική διοίκηση (συναρμόδια Υπουργεία Ενέργειας – Περιβάλλοντος και Υποδομών) και όχι από την Περιφέρεια Θεσσαλίας (η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να εμπλακεί σε μεταγενέστερο χρόνο μετά την αδειοδότησή τους). Για να φθάσουμε ως εκεί η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει με θάρρος και με αποφασιστικότητα (όπως στην περίπτωση του Ελληνικού) να ξεπεράσει γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια (ΣτΕ, κ.ά.). Στην περίπτωση αυτή θα βρει όλους τους φορείς και τον λαό της περιοχής στο πλευρό της, γιατί ο παράγοντας «νερό» στον πρωτογενή τομέα έχει καθοριστική επίδραση στην παραγωγή προϊόντων και τις καλλιέργειες αλλά και στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων, στην απόδοση των καλλιεργειών, στο εισόδημα των αγροτών, στην παραμονή των νέων ανθρώπων στον τόπο τους».

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass