ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ-ΕΚΔΟΤΗΣ ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗΝ "Ε"

Χειρότερη η τηλεόραση μετά τη δημοπρασία

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2016 12:21

Συνέντευξη στη Λένα Κισσάβου

Φτωχότερο θα είναι το τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα μας υποστηρίζει ο δημοσιογράφος –εκδότης κ. Νίκος Χατζηνικολάου, μιλώντας στην «Ε», ενώ προβλέπει ότι ακόμη κι έτσι «δεν θα αντέξουν και οι τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί στην πορεία του χρόνου», λόγω του ότι δεν θα μπορέσουν να ξεχρεώσουν τα τεράστια ποσά που κατέθεσαν για να πάρουν τις άδειές τους.

Ο κ. Χατζηνικολάου βρέθηκε στη Λάρισα για να παραστεί και να συντονίσει την τελετή εγκαινίων του ΙΕΚ «ΑΚΜΗ» που άνοιξε τις πύλες του σε σύγχρονες εγκαταστάσεις στη Λάρισα και μας μιλά τόσο για το πώς διαμορφώνεται πλέον το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα μετά τη δημοπρασία των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών όσο και για την αναπτυξιακή πορεία που διαγράφει στη χώρα μας η ιδιωτική μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, επεκτείνοντας τις δομές της.

* Κύριε Χατζηνικολάου, η ιδιωτική μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, παρατηρείται να εξαπλώνεται τελευταία στη χώρα μας και μεγάλοι οργανισμοί επενδύουν με δημιουργία δομών, σε όλο και περισσότερες πόλεις της Ελλάδας. Εν μέσω κρίσης, δεν είναι αντιφατική αυτή η ανάπτυξη της ιδιωτικής εκπαίδευσης; Πώς το ερμηνεύετε αυτό;

-«Εξαιτίας της μείωσης των κονδυλίων για τη δημόσια παιδεία. Τα ελληνικά πανεπιστήμια έπεσαν κι άλλο στη διεθνή κατάταξη αξιολόγησης (σύμφωνα με τη λίστα Quacquarelli Symonds), ακριβώς γιατί δεν έχουν τους πόρους και τις δυνάμεις και για ερευνητικό έργο, αλλά και για να μπορέσουν να διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο σπουδών.

Νομίζω λοιπόν ότι αυτό το κενό που δημιουργείται, έρχεται να καλύψει η ιδιωτική εκπαίδευση.

Είμαι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, το έχω διατυπώσει πολλές φορές. Πιστεύω ότι στην Αναθεώρηση του Συντάγματος θα έπρεπε η χώρα μας να αποκτήσει και ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Είναι πολύ κρίμα να φεύγουν κεφάλαια και «κεφάλια», από την Ελλάδα.

Φεύγουν νέοι, πολύ αξιόλογοι, για να σπουδάσουν στο εξωτερικό και δεν επιστρέφουν!

Αυτή είναι μια πολύ σημαντική και μεγάλη απώλεια, για την εθνική μας οικονομία και νομίζω ότι είναι καιρός να σκεφτούμε γιατί τα παιδιά μας να πηγαίνουν να σπουδάσουν στη Βουλγαρία ή στη Ρουμανία, ή ακόμη και στη δική μας Λευκωσία και να μην μένουν να σπουδάσουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια στη Ελλάδα;»

* Ο Έλληνας όμως, με τη σημερινή οικονομική του κατάσταση, μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις, ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, κέντρων κατάρτισης ή ιδιωτικών πανεπιστημίων;

- «Ξέρουμε ότι ο Έλληνας, όταν πρόκειται για το παιδί του, κάνει προσπάθεια πάντα για το καλύτερο. Επίσης υπάρχουν ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί οργανισμοί, όπως είναι η «ΑΚΜΗ», που προσφέρουν υποτροφίες, εκπτώσεις σε ανθρώπους οικονομικά αδύναμους, για να έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν.

Δηλαδή, ο ιδιωτικός τομέας φαίνεται ότι επειδή λειτουργεί με διαχείριση συνετή και σοβαρή, είναι μακριά από τα λάθη του ελληνικού δημοσίου, που αποτυπώνονται και στον χώρο της δημόσιας παιδείας, δυστυχώς με δραματικό τρόπο, τον τελευταίο καιρό».

* Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στη χώρα, μετά τη δημοπρασία των τεσσάρων αδειών; Θα έχουμε καλύτερη ή χειρότερη τηλεόραση;

- «Πιστεύω ότι θα έχουμε χειρότερη τηλεόραση. Κατ’ αρχήν όταν μειώνεται ο ανταγωνισμός, μειώνεται η πολυφωνία, μειώνεται ο πλουραλισμός.

Δεύτερον, το πολύ ακριβό τίμημα της άδειας, οδηγεί σε επιχειρήσεις που θα ξεκινήσουν με μεγάλα οικονομικά βάρη στην πλάτη τους. Επομένως θα έχουν λιγότερα να ξοδέψουν για το πρόγραμμά τους και αυτό τα λέει όλα. Θα είναι αναγκασμένοι να κάνουν οικονομία κλίμακος για να μπορέσουν να πάρουν πίσω τα τεράστια ποσά που ξόδεψαν, για τις άδειές τους και τα οποία κατά τη γνώμη μου δεν πρόκειται να «βγουν», ούτε και μετά από πολλά χρόνια δραστηριότητας των νέων τηλεοπτικών σταθμών».

* Τι προβλέπετε ότι θα γίνει;

- «Προβλέπω ένα τηλεοπτικό τοπίο πιο φτωχό και προβλέπω ότι δεν θα αντέξουν και οι τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί στην πορεία του χρόνου, καθώς τα χρηματικά ποσά που ήδη δαπανήθηκαν είναι τεράστια.

Η Νέα Δημοκρατία βέβαια λέει ότι θα δώσει νέες άδειες. Αλλά έτσι μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο, γιατί αν δώσει νέες τηλεοπτικές άδειες, ερχόμενη η Νέα Δημοκρατία, θα απαξιώσει τις επενδύσεις που έκαναν αυτοί οι τέσσερις στον διαγωνισμό.

Απ’ την άλλη μεριά, το φάσμα των συχνοτήτων επιτρέπει πολύ περισσότερα κανάλια, οχτώ με δέκα και δεν βρίσκω τον λόγο να μην αφεθεί ελεύθερη η αγορά να διαμορφώσει εκείνη το τοπίο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass