ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Συνεχίζουμε τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2016 9:28

Συνέντευξη στον Μενέλαο Κατσαμπέλα

Δεδομένες θεωρεί τις αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και τομεάρχης Παιδείας, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ενώ τονίζει ότι οι πολίτες θεωρούν πλέον δεδομένα τα ψέματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και δεν ξεγελιούνται.

Με αποκλειστική του συνέντευξη στην «Ε», ο κ. Κωνσταντόπουλος, αναφερόμενος στα ζητήματα παιδείας με αφορμή την αυριανή έναρξη του σχολικού έτους, δηλώνει ότι είναι προφανής η αδυναμία σοβαρού προγραμματισμού από την κυβέρνηση.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης χαρακτηρίζει παρωδία το σκηνικό που διαμορφώνεται μετά τη διαδικασία χορήγησης τηλεοπτικών αδειών, ενώ εκφράζει την πίστη του για αίσια έκβαση των διαδικασιών συγκρότησης πόλου της κεντροαριστεράς, παρά την … οπισθοχώρηση του Ποταμιού.

Μιλώντας τέλος για την εκτροπή του Αχελώου, επισημαίνει ότι δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα, αλλά τάσσεται υπέρ της προώθησης του υδροηλεκτρικού φράγματος στη Μεσοχώρα και κάνει λόγο για την ανάγκη στήριξης του θεσσαλικού κάμπου, ο οποίος αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας.

Αναλυτικά, το κείμενο της συνέντευξης του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου έχει ως εξής :

* Κύριε Κωνσταντόπουλε, ξεκινά αύριο και επίσημα η νέα σχολική χρονιά, με το υπουργείο Παιδείας να επιχαίρει αναφορικά με την κατάσταση στα σχολεία, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πώς εκτιμά η Δημοκρατική Συμπαράταξη την κατάσταση και πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα;

- Η σχολική χρονιά φέτος ξεκίνησε με τον αιφνιδιασμό που έκανε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το νομοσχέδιο που έφερε για την ελληνόγλωσση και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση στο οποίο ενέταξε ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση και την ειδική αγωγή που απαιτούσαν διάλογο και συζήτηση σε βάθος. Αναμενόμενο ήταν ότι ο κ. Φίλης για ακόμη μια φορά θα μετέτρεπε τον Εθνικό και Κοινωνικό Διάλογο για την Παιδεία σε έναν αδιέξοδο μονόλογο. Καταθέσαμε τις προτάσεις μας, του ζητήσαμε να έρθει στο τραπέζι του διαλόγου και της συναίνεσης. Δυστυχώς, φαίνεται ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν κατανοεί ότι η παιδεία δεν προσφέρεται για αιφνιδιασμούς, αλλά ξεπερνάει και οφείλει να ξεπερνάει κόμματα και στείρες αντιπαραθέσεις. Αλλαγές χωρίς συναίνεση, έχουμε και στο Γυμνάσιο με το νέο Προεδρικό Διάταγμα αναφορικά με τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία οι μαθητές/τριες θα εξετάζονται γραπτώς στο τέλους του έτους. Χάος και με τις αναθέσεις των εκπαιδευτικών για τα μαθήματα που θα διδάσκουν.

Όσο δε αφορά στην προσχολική εκπαίδευση, για το 2016-2017 στο πρόγραμμα βρεφονηπιακών- παιδικών σταθμών απορρίφθηκε το 30% των αιτήσεων. Αυτό σημαίνει ότι γύρω στα 36.769 παιδιά μένουν εκτός των παραπάνω δομών. Πρόκειται για ένα ποσοστό εξαιρετικά μεγάλο σε σχέση με το 2014 που ήταν στο 17,7% και το 2013 που ήταν στο 16,4%. Πέρα, όμως, από τους αριθμούς, έγινε ένα αλαλούμ με τα vouchers και σε πολλές περιοχές δόθηκαν περισσότερα από τις διαθέσιμες θέσεις, αλλά και με τα κριτήρια επιλογής για την τοποθέτηση των παιδιών που ήταν ετερόκλιτα και αδιαφανή. Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το κλίμα δημοκρατίας που ευαγγελίζεται ότι επανέφερε στον χώρο ο υπουργός Παιδείας. Η αδυναμία σοβαρού προγραμματισμού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι προφανής. Στο φόντο όμως αυτής της αδυναμίας είναι εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί και άλλοι φορείς εκπαίδευσης που χρειάζονται ένα σταθερό και δημιουργικό περιβάλλον, που περιμένουν ακόμη μια ολοκληρωμένη πρόταση για την εκπαιδευτική πολιτική της χώρας.

* Με πολλά εμπόδια, παλινωδίες και αλληλοσυγκρουόμενες ανακοινώσεις προχωράει η διαδικασία για τη συγκρότηση πόλου της κεντροαριστεράς, ικανού να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Με δεδομένο ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές δεν θα καθυστερήσουν πολύ, είστε αισιόδοξος ότι μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχημένα και με συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων αυτή η διαδικασία;

- Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ήταν ο καρπός της αναγκαιότητας έκφρασης ενός ευρύτερου πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος δυνάμεων που ανήκουν στον χώρο της κεντροαριστεράς, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού προοδευτικού κέντρου, της ανανεωτικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας. Πιστέψαμε εξαρχής ότι χρειάζονται να υποχωρήσουν οι κομματικοί εγωισμοί, οι προσωπικοί σχεδιασμοί και οι ματαιοδοξίες και να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός φορέα που θα είναι ικανός να προβάλλει μια αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα.

Πρώτη η κ. Γεννηματά από τον Ιανουάριο του 2016 κάλεσε όλες αυτές τις δυνάμεις να δημιουργήσουν μια Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου για τη συγκρότηση ενός Προγραμματικού Πλαισίου. Επιτροπή έγινε, Προγραμματικό Πλαίσιο συγκροτήθηκε, υλοποιούσαμε τη συμφωνία που προέβλεπε ότι μέσα στο 2016 θα οδηγούμασταν στην εκλογή του επικεφαλής και στις αρχές του 2017 στο Συνέδριο του νέου ενιαίου φορέα, συναντήσεις και συζητήσεις έγιναν, αλλά δυστυχώς η ηγεσία του Ποταμιού παρέπεμψε το εγχείρημα στις Ελληνικές καλένδες.

Η Κεντροαριστερά, όμως, δεν είναι ζήτημα ηγεσίας αλλά βάσης. Η κοινωνία χρειάζεται έναν πολιτικό φορέα ιδεολογικά και πολιτικά οριοθετημένο από τη συντηρητική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και τον εθνολαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, που θα αποτελέσει πόλο προοδευτικής διακυβέρνησης. Εμείς δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε αυτόν τον στόχο. Ξεκινάμε τον διάλογο με την κοινωνία και το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση των Περιφερειακών Οργάνων της Συμπαράταξης, προκειμένου αυτά να αναλάβουν πρωτοβουλίες μαζί με τα τοπικά κοινωνικά κινήματα. Πιστεύω ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα, γιατί το εγχείρημα αυτό αποτελεί κυρίως απαίτηση των πολιτών.

* Τις τελευταίες εβδομάδες την πολιτική ατζέντα έχει σχεδόν μονοπωλήσει το ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών, ένα θέμα που έχει προκαλέσει ήδη πολλές αντιπαραθέσεις και το οποίο αναμένεται να έχει ακόμα πολλά επεισόδια. Το ΠΑΣΟΚ έχει κατηγορηθεί από την κυβέρνηση ότι όχι μόνο δεν προχώρησε την αδειοδότηση το διάστημα που κυβερνούσε αλλά και ότι συνέβαλε στη δημιουργία καθεστώτος διαπλοκής με τους καναλάρχες. Πώς σχολιάζετε το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται πλέον;

- Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι βάζει "σε τάξη" το τηλεοπτικό τοπίο με όρους καθεστώτος με πρόφαση ότι τα προηγούμενα χρόνια τα κανάλια δεν πλήρωναν. Αυτό είναι ψέμα. Όλα αυτά τα χρόνια πλήρωναν ένα μικρό ποσό για την ενοικίαση της συχνότητας και τεράστια ποσά για τον ειδικό φόρο τηλεόρασης. Είναι περισσότερο πιθανό ότι η Κυβέρνηση με τους χειρισμούς της τακτοποίησε την αριστερή διαπλοκή, αντιγράφοντας εκείνες τις εποχές με τους γαλάζιους κουμπάρους.

Φτάσαμε να μας λοιδορούν τα ξένα ΜΜΕ και να συγκρίνουν τους χειρισμούς της Κυβέρνησης με αυτούς του κ. Ερντογάν στην Τουρκία. Δόθηκαν 4 άδειες σε μια ύποπτη διαγωνιστική διαδικασία που είχε μεγάλα προβλήματα τόσο όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο αποφασίστηκε ο αριθμός τους, όσο και σε επίπεδο διαφάνειας, νομιμότητας και αξιοπιστίας. Παρακάμφθηκε το ΕΣΡ που μέχρι τώρα με νομολογία του ΣτΕ ήταν η Ανεξάρτητη Αρχή αρμόδια για τη χορήγησή τους. Εμφανίστηκαν λαγοί με πετραχήλια που εκτόξευσαν το κόστος των αδειών σε μια καθημαγμένη αγορά, κάνοντας ένα καλό δώρο στην Κυβέρνηση ενόψει της ΔΕΘ.

Κύριος στόχος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ο έλεγχος των καναλιών. Το μείζον πρόβλημα, ωστόσο, είναι τι θα γίνουν όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι που οδηγούνται εν μια νυκτί στην ανεργία. Όπως διαμορφώνεται, λοιπόν, το σκηνικό, μόνο ως παρωδία μπορεί να χαρακτηριστεί. Αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ.

* Διανύοντας ήδη το δεύτερο μισό της χρονιάς που για το σύνολο των πολιτών σημαίνει συνεχείς και βαρύτατες φορολογικές υποχρεώσεις – δόσεις εφορίας, ΕΝΦΙΑ, τέλη αυτοκινήτων κλπ. – ξεκινάει η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης που ενδέχεται να προκαλέσει νέα μέτρα ή την ενεργοποίηση του περιβόητου «κόφτη». Θα αντέξει η κυβέρνηση τους νέους κραδασμούς ή πιστεύετε ότι αναμένονται αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό;

- Ο ΕΝΦΙΑ είναι η μεγάλη απάτη που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος των Ελλήνων πολιτών. Τον χαρακτήριζε “δήμευση περιουσιών”, δεσμευόμενος από το βήμα της ΔΕΘ το 2014 ότι θα τον καταργήσει και μόλις ήρθε στην εξουσία τον μονιμοποίησε. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο εξαπάτησε τους συνταξιούχους, στους οποίους αντί για τη 13η σύνταξη που υποσχέθηκε έκοψε και τη 12η. Αυτή ήταν η βασική προεκλογική στρατηγική του “τάζω όλα σε όλους” και μετεκλογικά “τα παίρνω όλα πίσω”. Σήμερα, οι φοροαπαλλαγές για τις οποίες ο κ. Τσίπρας δεσμευόταν έγιναν φοροεπιβαρύνσεις και το Μνημόνιο που θα καταργούσε, έγινε βαρύτερο. Οι πολίτες πλέον έχουν συνειδητοποιήσει τα ψέματα και δεν ξεγελιούνται. Μένει μόνο να δούμε πόσα άλλα ψέματα θα πει φέτος στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός….Αναμφίβολα επέρχονται αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.

* Προέρχεστε από μια περιοχή οι φορείς και οι πολίτες της οποίας αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή στο ενδεχόμενο εκτροπής του Αχελώου. Ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για το έργο και προ ημερών, από τη Λάρισα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, επιβεβαίωσε ότι εκτροπή δεν θα γίνει. Ποια είναι η θέση σας για την εξέλιξη αυτή και πως μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου;

- Το έργο της εκτροπής του Αχελώου βρέθηκε στο επίκεντρο συζητήσεων για πολλά χρόνια και έχει απασχολήσει τόσο τα ελληνικά όσο και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει οριστικά αποφανθεί κατά της εκτροπής, τονίζοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μιας τέτοιας προοπτικής. Ζήτημα εκτροπής του Αχελώου για μένα δεν υφίσταται. Σήμερα, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε όλοι μας είναι να αναζητήσουμε και να υιοθετήσουμε τις καλύτερες εναλλακτικές για τη στήριξη του θεσσαλικού κάμπου, ο οποίος αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας.

Χρειάζεται προσεκτική μελέτη και διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής στην υδατική πολιτική. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει τονίσει την ανάγκη προώθησης του έργου του υδροηλεκτρικού φράγματος Μεσοχώρας, το οποίο δε συσχετίζεται πια με την εκτροπή του Αχελώου. Το φράγμα της Μεσοχώρας, θα παράγει πάνω από το 10% της συνολικά παραγόμενης ενέργειας από Υδροηλεκτρικά Έργα, ενώ με την αποθηκευτική του ικανότητα των 250εκατ.κ.μ., θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιπλημμυρική προστασία των κατάντι περιοχών, την παραγωγή καθαρής πράσινης ενέργειας και τους περιορισμούς εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου. Η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) έχει ήδη υποβληθεί από τον Νοέμβριο του 2014 και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οφείλει να μην χάσει άλλο χρόνο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass