ΜΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Το «fuelGR» σας οδηγεί στο κοντινότερο βενζινάδικο

* Τη χρησιμοποιούν ήδη 50.000 χρήστες σε όλη την Ελλάδα

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2017 22:34

Το ρεζερβουάρ της βενζίνης ...στερεύει. Εσείς βρίσκεστε εκτός πόλης και δεν γνωρίζετε πού υπάρχει βενζινάδικο στη διαδρομή σας.
Μην πανικοβάλλεστε. Το «fuelGR», θα σας βοηθήσει να βρείτε το πιο κοντινό- με απόλυτη χιλιομετρική ακρίβεια- και το πιο φθηνό βενζινάδικο, για να «φουλάρετε»!


Το «fuelGR» είναι μια δωρεάν προσφερόμενη ηλεκτρονική εφαρμογή, σε Android έκδοση, με ελληνική ταυτότητα, καθώς αποτελεί έμπνευση και δημιουργία του κ. Δημήτρη Ντέμου (σχεδίαση, προγραμματισμός) απόφοιτου του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του καθηγητή Εφαρμογών, του ίδιου τμήματος στο ΤΕΙ, κ. Φώτη Κόκκορα (σχεδίαση, database, API).
Το μόνο που θα κάνετε είναι να την «κατεβάσετε» στο κινητό σας τηλέφωνο και να τη συμβουλεύεστε όταν ψάχνετε το πρατήριο με τη φθηνότερη τιμή βενζίνης, ή τη θέση των πρατηρίων των εταιριών που προτιμάτε να εφοδιάζετε το όχημά σας, ή το πιο κοντινό από τη θέση σας βενζινάδικο, σε όλη την Ελλάδα.
Παράλληλα η εφαρμογή έχει τη δυνατότητα καταγραφής δαπανών και παρακολούθησης χιλιομέτρων, όπου κάνει πολύ εύκολη την παρακολούθηση ανεφοδιασμών του οχήματος, την καταγραφή κατανάλωσης καυσίμου και το κόστος χρήσης του οχήματος, με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων.
Σήμερα χρησιμοποιείται από 50.000 χρήστες ενώ έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνονται συνεχώς τα άτομα που την «κατεβάζουν».
Αναλυτικότερα για την «fuelGR», η οποία ήταν διαθέσιμη από το 2015 και σήμερα υπάρχει σε πιο εξελιγμένη μορφή με περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία που βοηθούν τους οδηγούς, ο καθηγητής κ. Φώτης Κόκκορας αναφέρει στην «Ε»: «Η εφαρμογή fuelGR για Android βοηθά τον χρήστη να αποφασίσει έξυπνα από πού θα προμηθευτεί καύσιμα, δείχνοντάς του τα πρατήρια της περιοχής ενδιαφέροντος, τις τιμές στις οποίες πωλούν τα διάφορα καύσιμα, καθώς και τη γνώμη άλλων καταναλωτών γι’ αυτά.
Η έκδοση για Android είναι διαθέσιμη από τον Δεκέμβριο του 2015 και σύμφωνα με τους χρήστες στο Google Play Store είναι η πληρέστερη, ακριβέστερη και πιο εύχρηστη εφαρμογή ελέγχου τιμών καυσίμων και πρατηρίων στην Ελλάδα.
Η βασική ιδέα της εφαρμογής είναι η προβολή των πρατηρίων σε χάρτη με βάση την εγγύτητά τους στη θέση του χρήστη. Ο χρήστης απλά ξεκινά την εφαρμογή και εφόσον υπάρχει πληροφορία θέσης και ανοιχτό internet, λαμβάνει δεδομένα για τα περίπου 50 πλησιέστερα πρατήρια.
Αυτά, ανάλογα με την περιοχή και το ζητούμενο καύσιμο, μπορεί να καλύπτουν από μια περιοχή μερικών χιλιομέτρων (αν o χρήστης βρίσκεται μέσα σε μεγάλο αστικό κέντρο) μέχρι λίγες δεκάδες χιλιόμετρα (αν βρίσκεται σε αραιοκατοικημένες περιοχές).
Αν δεν υπάρχει διαθέσιμη η γεωγραφική θέση του χρήστη (π.χ. λόγω κλειστού GPS) ή αυτός επιθυμεί να ενημερωθεί για άλλη περιοχή, απλά την υποδεικνύει στον χάρτη με παρατεταμένη πίεση ή επιλέγει μια πρωτύτερα αποθηκευμένη θέση (bookmark).
Το τελευταίο επιτρέπει την τυπική χρήση της εφαρμογής με κλειστό GPS για εξοικονόμηση μπαταρίας.
Η εφαρμογή είναι μερικώς λειτουργική ακόμη κι αν δεν υπάρχει σύνδεση internet καθώς αποθηκεύει την τελευταία λήψη δεδομένων και δείχνει αυτά εάν δεν βρει ανοιχτή σύνδεση. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο χαρακτηριστικό για χρήστες χωρίς συμβόλαιο δεδομένων, καθώς επιτρέπει το φόρτωμα δεδομένων για μια περιοχή από το wifi του σπιτιού και την επισκόπησή τους αργότερα, όταν δεν θα υπάρχει σύνδεση (π.χ. σκεφτείτε το σενάριο μιας μακρινής εκδρομής).
Επιπρόσθετα, είναι δυνατό να επισημανθούν πρατήρια ως «Αγαπημένα» για γρήγορη επισκόπηση.
Ο χρήστης μπορεί να παραμετροποιήσει εκτενώς την εφαρμογή ορίζοντας τις εταιρίες καυσίμων που τον ενδιαφέρουν, τον τύπο καυσίμου που επιθυμεί (υποστηρίζονται βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, υγραέριο και φυσικό αέριο), τυχόν προτίμηση σε premium καύσιμα, καθώς και την παλαιότητα τιμών.
Τα δεδομένα λαμβάνονται από το fuelGR API (το back-end της εφαρμογής) που με τη σειρά του λαμβάνει δεδομένα από το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης. Οι ενημερώσεις του back-end είναι συνεχείς (ανά ώρα) και αυτό εξασφαλίζει έγκυρες τιμές σε ποσοστό που πλησιάζει το 100% των πρατηρίων.
Φυσικά η απουσία κάποιων πρατηρίων πρέπει να θεωρείται δεδομένη καθώς κάποιοι επαγγελματίες παραβλέπουν τις εκ του νόμου υποχρεώσεις τους και είτε δεν είναι γραμμένοι καθόλου στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων όπως οφείλουν ή δεν ενημερώνουν με τις τιμές τους τακτικά».
ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ
Ο κ. Κόκκορας υποστηρίζει πως ένα σημαντικό στοιχείο στο fuelGR είναι η ακρίβεια θέσης των πρατηρίων και δηλώνει ότι: «Για πάνω από το 91% των πρατηρίων στην Ελλάδα, η γεωγραφική τους θέση έχει προσδιοριστεί χειροκίνητα από την ομάδα ανάπτυξης της εφαρμογής με αποτέλεσμα το fuelGR να είναι μακράν η ακριβέστερη εφαρμογή σε αυτό το θέμα.
Άμεσο επακόλουθο των σωστών θέσεων πρατηρίων είναι η δυνατότητα προβολής εικόνας για τα πρατήρια μέσω της υπηρεσίας Google StreetView και παροχής κατευθύνσεων για μετάβαση στο πρατήριο, μέσω της σχετικής εφαρμογής του κινητού (Google Maps, ή άλλη).
Είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν και λάθη στις θέσεις των πρατηρίων και γι’αυτό η εφαρμογή επιτρέπει στον χρήστη να υποδείξει στον χάρτη τη σωστή θέση για ένα πρατήριο και να τη στείλει στους δημιουργούς της εφαρμογής για έλεγχο και ενσωμάτωση – έτσι επωφελούνται όλοι οι χρήστες.
Εκτός από την προβολή σε χάρτη, παρέχεται και προβολή σε λίστα, όπου τα πρατήρια μπορεί να ταξινομηθούν με διάφορα κριτήρια, όπως τιμή, απόσταση από τον χρήστη και πληρωτέα τιμή. Στην τελευταία περίπτωση η εφαρμογή αναπροσαρμόζει την τιμή ανά λίτρο λαμβάνοντας υπόψη και τη δηλωμένη από τον χρήστη μέση κατανάλωση του οχήματος και την απόσταση του χρήστη από το πρατήριο (όχι την ακριβή οδική απόσταση αλλά μια εκτίμηση αυτής καθώς η σχετική υπηρεσία της Google δεν διατίθεται δωρεάν για τέτοιο πλήθος κλήσεων). Επιπλέον, σε προβολή λίστας μπορεί να προβληθούν μόνο τα δηλωθέντα ως αγαπημένα ή τα αξιολογηθέντα από τον χρήστη.
Στην πρόσφατη έκδοση 2 της εφαρμογής, προστέθηκε η δυνατότητα αξιολόγησης των πρατηρίων από τους χρήστες με τρεις δείκτες: ποιότητα καυσίμου, εξυπηρέτηση και συνολική υποδομή του πρατηρίου. Τα αποτελέσματα προβάλλονται στις πληροφορίες πρατηρίου ενώ έχουν ληφθεί και μέτρα αντιμετώπισης προσπαθειών χειραγώγησης του μηχανισμού.
Η εφαρμογή είναι ιδιαίτερα μικρή σε μέγεθος και επιπλέον μπορεί να μεταφερθεί και να παραμείνει λειτουργική και στην κάρτα μνήμης για όσους έχουν περιορισμένη ελεύθερη μνήμη».
«ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ» ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
Σύμφωνα με τον κ. Κόκκορα: «Εκτός από το fuelGR για Android η ομώνυμη οικογένεια εφαρμογών περιλαμβάνει τη web έκδοση (για χρήση με browser – https://fuelgr.gr/web/ την winPhone 8 έκδοση και την Windows Desktop έκδοση.
Αυτές οι εκδόσεις ως παλαιότερες, είναι υποδεέστερες σε δυνατότητες σε σχέση με την Android έκδοση. Έκδοση για iOS δεν υπάρχει προς το παρόν – οι χρήστες iPhone μπορούν να χρησιμοποιήσουν την web έκδοση με τον browser του κινητού τους.
Οι εφαρμογές fuelGR (όλες δωρεάν) έχουν συνολικά πάνω από 100 χιλιάδες λήψεις και πάνω από 50 χιλιάδες ενεργούς χρήστες, μεταξύ των οποίων και πολλούς επαγγελματίες που το έχουν κάνει καθημερινό εργαλείο της δουλειάς τους. Αποτελούν παράδειγμα της προστιθέμενης αξίας που υπάρχει στα ανοιχτά και δημόσια δεδομένα που η επιστημονική κοινότητα ζητά συνεχώς από τους κρατικούς φορείς να κάνουν διαθέσιμα με σωστό τρόπο, για αξιοποίηση».  Περισσότερα για το fuelGR θα βρείτε στην ιστοσελίδα της εφαρμογής: https://fuelgr.gr/

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass