ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 18 Νοε 2019 19:00
*ΤΟ «Αξιος» αναφώνησε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ενθρόνιση, στη Λαμία, του νέου μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών, μετά από πρόσκληση του νέου δεσπότη. Ο Λαρισαίος, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, είχε συνεργασία με τον έως πρότινος πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής. Μάλιστα, σε ανάρτησή του για τη γνωριμία τους, ο Μάξιμος έγραψε ότι του «είχε κάνει εντύπωση ο λόγος του Συμεών στο βήμα του Αρείου Πάγου στις 29.06.16 -απ’ όπου μίλησε στους Αθηναίους για τον “άγνωστο Θεό” και ο Παύλος. Ο τότε αρχιμανδρίτης της Αρχιεπισκοπής είχε πει ότι ο Παύλος ήταν Απόστολος των εθνών και όχι των εθνικισμών!». Στην ενθρόνιση -και στο τραπέζι που είθιστε κατόπιν- ήταν παρόντες κι άλλοι Λαρισαίοι, όπως ο π. αντιδήμαρχος Κώστας Καλαμπαλίκης και ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Νικόλαος Ντίτορας, που διακρίνεται στο βάθος. *ΤΟ «Αξιος» αναφώνησε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ενθρόνιση, στη Λαμία, του νέου μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών, μετά από πρόσκληση του νέου δεσπότη. Ο Λαρισαίος, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, είχε συνεργασία με τον έως πρότινος πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής. Μάλιστα, σε ανάρτησή του για τη γνωριμία τους, ο Μάξιμος έγραψε ότι του «είχε κάνει εντύπωση ο λόγος του Συμεών στο βήμα του Αρείου Πάγου στις 29.06.16 -απ’ όπου μίλησε στους Αθηναίους για τον “άγνωστο Θεό” και ο Παύλος. Ο τότε αρχιμανδρίτης της Αρχιεπισκοπής είχε πει ότι ο Παύλος ήταν Απόστολος των εθνών και όχι των εθνικισμών!». Στην ενθρόνιση -και στο τραπέζι που είθιστε κατόπιν- ήταν παρόντες κι άλλοι Λαρισαίοι, όπως ο π. αντιδήμαρχος Κώστας Καλαμπαλίκης και ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Νικόλαος Ντίτορας, που διακρίνεται στο βάθος.

Παρόντες

*ΠΕΡΑΣΕ και η επέτειος του Πολυτεχνείου. Και τελικά αποδεικνύεται πως αυτοί που τιμούν πάντα, συνεχώς, αδιάλειπτα και με συνέπεια τη μνήμη της εξέγερσης των φοιτητών είναι τα... ΜΑΤ. Δεκαετίες τώρα, είναι πάντα εκεί... (Από φέτος και στις ταράτσες σας. Η ΕΛΑΣ του Χρυσοχοΐδη, αλλάζει επίπεδο... Ανεβαίνει...)

 

Λογικές

*ΣΟΒΑΡΑ μιλώντας, η επέτειος του Πολυτεχνείου εξελίχτηκε και φέτος σε όχημα επίλυσης διαφορών μεταξύ Κυβέρνησης και διάφορων αριστερίστικων ομάδων που φαντασιώνονται ότι είμαστε σε καιρούς... επανάστασης. Δυστυχώς, πάει να αρχίσει στην Αθήνα μια ιδιότυπη κόντρα μεταξύ «αναρχικών» και Αστυνομίας, με την οποία στοιχίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ που καταγγέλλει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί την... «αστυνομοκρατία» της... «Δεξιάς» και του Χρυσοχοΐδη.

Κακώς κατά την άποψή μας. Στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβουν ότι είναι πια εν δυνάμει κυβερνητική δύναμη κι όχι γκρουπούσκουλο του 3% να κάνει ανέξοδα εύκολες κριτικές. Το θέαμα ενός Αλέξη Τσίπρα να διαδηλώνει φορώντας το μπουφάν του μηχανόβιου– έστω και συμβολικά- καθ’ οδόν προς την αμερικανική πρεσβεία με την οποία είχε άριστη συνεργασία ως πρωθυπουργός, προκάλεσε χτες πληθώρα ειρωνικών σχολιασμών κι όχι αδίκως.

 

Υποτονικά

*ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, οι αναμενόμενες υποτονικές πορείες για το Πολυτεχνείο. Προτιμότερο. Και φυσιολογικότερο. Η επέτειος απωθείται όλο και πιο πολύ στη σφαίρα του ιστορικού γεγονότος και δεν «φορτίζει» τα πλήθη. Γενικά, με εξαίρεση κάτι καλές μαζώξεις από οπαδούς κατά του Αλέξη Κούγια και για το «Μακεδονικό», η πόλη έχει πάρα πολύ καιρό να προβεί σε μια μαζική ενέργεια. Άλλοι καιροί.

 

Επανάσταση

*ΒΡΕ ποια παγκόσμια κρίση, ποια κλιματική αλλαγή, μεταναστευτικό και άλλες τέτοιες χαζαμάρες; Πήρες χαμπάρι ότι το Instagram μελετά να καταργήσει τα likes για τους χρήστες του; Να κάνει το ίδιο και το FaceBook, να δεις για πότε ξεκινάει η παγκόσμια επανάσταση!

Νον πασαράν!

 

«Λίφτινγκ»

*ΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ «λίφτινγκ» θα υποστεί φέτος το «Πάρκο Ευχών» που διοργανώνει για 3η συνεχή χρονιά ο Δήμος Λαρισαίων στο «Αλκαζάρ». Στην πραγματικότητα το θεματικό αυτό ψυχαγωγικό «Πάρκο» αναζητά μια ταυτότητα, που να το κάνει να ξεχωρίζει από τα πολλά χριστουγεννιάτικα πάρκα που «φυτεύονται» πια ανά την Ελλάδα. Μην κοιτάς τα Τρίκαλα, όπου ο «Μύλος» είναι από μόνος του ικανός να δώσει την ταυτότητα αυτή. Ούτε τον Βόλο, όπου ο Μπέος, «μανούλα» στη νυχτερινή διακόσμηση, έχει φέρει τα Χριστούγεννα μέσα στην ολόφωτη πόλη. Εδώ μιλάς για το «Αλκαζάρ», έναν δύσκολο ανοιχτό χώρο, με κρύο και υγρασία τα βράδια.

Σε κάθε περίπτωση ευχόμαστε όλοι να πετύχει το εγχείρημα και φέτος γιατί η χριστουγεννιάτικη αγορά της Λάρισας έχει απόλυτη ανάγκη από τους επισκέπτες του «Πάρκου».

 

Παντού αντιδράσεις

*ΟΠΟΥ κι αν πάει πια ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης εισπράττει αντιδράσεις και ανησυχία για τυχόν εγκατάσταση προσφύγων – μεταναστών. Κανείς δεν τους θέλει στον τόπο του. Έτσι και τις προάλλες που πήγε σε λαϊκή συνέλευση στη Φαλάνη. Εκεί, άγνωστο πώς, είχε διαδοθεί φήμη για πιθανή εγκατάσταση κοντέινερς στο χωριό, σε οικόπεδο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Αποτέλεσμα, η συνέλευση να πάρει φωτιά με φωνασκίες εναντίον – αλλά και μερικές υπέρ- της έλευσης προσφύγων. Προσπάθησε να εξηγήσει ο δήμαρχος την πολιτική του, αλλά μάλλον δεν ήταν διατεθειμένοι και πολύ να τον ακούσουν...

 

Ψυχολογικά

*ΣΤΗΝ ίδια συνέλευση πάντως, στη Φαλάνη, είχαμε και μερικά νόστιμα. Όπως τη στιγμή που σηκώθηκε δημότης Φαλάνης για να θέσει το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων: «- Κύριε δήμαρχε, ζούμε παράξενες εποχές. Πάει, χάζεψαν και τα σκλιά... Παλιά, δεν ήταν έτσι. Ήταν πιο φιλικά. Τώρα έχουν αγρέψει...». Εμ, χρόνια που ήρθαν, να μην έχουν και τα σκυλιά τα... ψυχολογικά τους;

 

Δεν πείθονται

*Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Αγιάς Αντ. Γκουντάρας πάντως τραβάει μεγαλύτερα ζόρια καθώς δεν μπορεί να πείσει τον κόσμο, ούτε καν τους υποστηρικτές του, ότι «δεν ήξερε» για την εγκατάσταση μεταναστών στα παράλια. Γι’ αυτό και την περασμένη Παρασκευή τα άκουσε έντονα στην έκτακτη συνέλευση που – προς τιμήν του – ο ίδιος συνεκάλεσε στην Αγιά. Η θέση του δε ότι η υποδοχή μεταναστών είναι «πατριωτικό καθήκον» δεν περνάει με τίποτε. Σε ίδια δύσκολη θέση και οι κυβερνητικοί βουλευτές που φρόντισαν να βρουν «ανειλημμένες υποχρεώσεις» για να μην πάνε στην Aγιά όπου μόνο... καυτές πατάτες» τους περίμεναν. Σε κάθε περίπτωση η θέση του κ. Γκουντάρα θα γίνει πάρα πολύ δύσκολη εκεί προς το... καλοκαίρι. Τότε που αρχίζουν οι διακοπές. Και το μεταναστευτικό θα κινδυνεύσει να μπλέξει με το... τουριστικό ζήτημα. (Ωχ!).

 

Ρήγμα

*ΠΟΛΥ έντονα μπήκε πάντως στη συνέλευση του Γκουντάρα το ζήτημα του δεύτερου «χοτ σποτ» στην Καρίτσα, που ήταν να ξεκινήσει από 1ης Νοεμβρίου, αλλά καθυστερεί λόγω αντιδράσεων. Ακόμη και στελέχη της παράταξης Γκουντάρα από την περιοχή, «τον έπιασαν από τον λαιμό» (μεταφορικά μιλώντας) και απειλούν με παραιτήσεις. Μ’ άλλα λόγια το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλο ρήγμα στην παροιμιωδώς αρραγή ομάδα του δημάρχου Αγιάς. Για να δούμε πώς θα το χειριστεί ο έμπειρος –κατά τα άλλα- Μελιβοιώτης.

 

Κυρία υπουργέ

*Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη βρέθηκε προχθές στη Λάρισα και σωστά. Προήδρευσε σύσκεψης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όπου βγήκαν μάλιστα και ειδήσεις. Σωστά. Συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΤΕΕ. Σωστά. Επισκέφθηκε τα γραφεία της ΝΟΔΕ Λάρισας της ΝΔ. Σωστά. Συνοδευόμενη από τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ επισκέφθηκε τον Δήμο Φαρσάλων όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο. Σωστά.

Ενώ λοιπόν η κ. Μενδώνη βρισκόταν ολημερίς προχθές Παρασκευή και το Σάββατο έως το μεσημέρι στη Λάρισα, το ερώτημα είναι γιατί δεν επισκέφθηκε τον Δήμο Λαρισαίων. Αν ζήτησαν ραντεβού με τον Δήμο Λάρισας και τους αρνήθηκαν, τότε ο Δήμος έχει πρόβλημα. Αν όμως δεν πρότειναν στην υπουργό – όποιοι διαμόρφωσαν το πρόγραμμά της – να συναντηθεί με τον Δήμο Λαρισαίων, τότε υπάρχει άλλο θέμα. Στην τοπική ΝΔ ενδεχομένως, αν δηλαδή η ΝΔ μπορούσε να προτείνει ή να επηρεάσει το πρόγραμμα της υπουργού... Απορία: Αν ήταν γαλάζιος ο δήμαρχος Λάρισας για παράδειγμα, θα έλεγαν στην κ. Μενδώνη να τον επισκεφθεί ή όχι; Η παρατήρηση δεν αφορά στις σχέσεις του Δήμου Λαρισαίων με τους εκάστοτε υπουργούς της ΝΔ, αυτό είναι αδιάφορο, άλλωστε ο καθείς εφ ω ετάχθη (πολιτικά). Το θέμα είναι θεσμικό και η Λάρισα έχει ανοικτές διεκδικήσεις με το Αρχαίο Θέατρο, ενώ για πρώτη φορά θα βρίσκονται σε εξέλιξη έργα, παράλληλα σε Αρχαίο Θέατρο, Μπεζεστένι και Γενί Τζαμί όταν επίσης αναζητείται χρηματοδότηση και για το Χαμάμ. Χωρίς να υπολογιστεί το Θέατρο ΟΥΗΛ όπου ξεκίνησαν οι εργασίες και θα ολοκληρωθεί κάποια στιγμή. Περί πολιτικού... πολιτισμού ο λόγος.         

 Β.Κ.

 

Κυκλοφορία

*ΣΤΗΝ ασφαλή κυκλοφορία στην εθνική οδό αφορά πρόταση της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας με αφορμή τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων. Μέτρο που ίσχυε στο παρελθόν - και σωστά – με αφορμή και την επικινδυνότητα τμημάτων της εθνικής όπως η Κοιλάδα των Τεμπών και το πέταλο του Μαλιακού, με αναρίθμητα θανατηφόρα δυστυχήματα. Τότε λοιπόν, ειδικά τα εορταστικά τριήμερα εξόδου, απαγορευόταν η κυκλοφορία των φορτηγών. Σήμερα όμως έχουν κατασκευαστεί σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι και δεν υπάρχει λόγος να ισχύει ακόμη η απαγόρευση. Τι ζητάει η ΕΑΛ επικαλούμενη την κρίση αστυνομικών του ΤΤ Αυτοκινητοδρόμων της ΠΑΘΕ Λάρισας;

Να επικαιροποιηθεί η Υπουργική Απόφαση λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα γιατί το κονβόι φορτηγών στην εθνική «πολλαπλασιάζει τους κινδύνους πρόκλησης ατυχημάτων».

Β.Κ.

 

Μεταγραφή

*ΜΙΛΟΥΝ για υποψήφιο βουλευτή άλλου κόμματος στη Λάρισα, στις πρόσφατες εκλογές διότι από παλιότερες ήδη υπήρξαν προσχωρήσεις, ίσως και υποψήφια βουλευτή. Που θα ανακοινωθεί ως ηχηρή μεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ κατά την επικείμενη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Λάρισα. Θα είναι σημαντική εξέλιξη, το δίχως άλλο. Και πέραν των τοπικών δεδομένων, ενδεικτική του γενικότερου κλίματος.

Ζ.

 

Όλοι σέλφι

*ΠΟΙΟ μέλος της ΝΟΔΕ δεν έβγαλε σέλφι με την υπουργό Πολιτισμού κατά την προχθεσινή επίσκεψη της Λίνας Μενδώνη στα γραφεία της Νομαρχιακής; Μα γι’ αυτό πήγε άλλωστε εκεί, τι άλλο... Κι όλοι της κουλτούρας και του πολιτισμού και της καλλιέργειας, όλοι τους στο f/b μετά.

Ζ.

 

Δέσμευση

* ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ η βουλευτής ΚΙΝΑΛ κ. Ευαγγελία Λιακούλη, στην προχθεσινή εκδήλωση-παρουσίαση της αναστηλωμένης Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ανατολής, ότι το νομικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι μοναχές οδεύει προς επίλυση. Πρόκειται για το θέμα που αντιμετωπίζουν οι μοναχές που είναι άλλης εθνότητας και αναγκάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να βγαίνουν από το μοναστήρι και να ταξιδεύουν στη χώρα τους για να ανανεώσουν τη βίζα τους, ώστε να μπορούν να παραμείνουν στη χώρα. «Το νομικό τμήμα το επεξεργάζεται και σύντομα θα είμαστε σε θέση να το φέρουμε στη Βουλή, ώστε να λυθεί» είπε η κ. Λιακούλη. Μακάρι...

Ν.Π.

 

Γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡιός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass