ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 20 Δεκ 2019 19:00
* ΜΕ τις καλύτερες εντυπώσεις για την πόλη της Λάρισας αναχώρησαν οι συνοδοί των δημάρχων και των στελεχών των ΔΕΥΑ, που βρέθηκαν στη Λάρισα, για τη διήμερη συνέλευση της ΕΔΕΥΑ, που φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΛ. Δεν θα μπορούσε, βέβαια, το πρόγραμμα των επισκέψεών τους να μην περιλαμβάνει το Διαχρονικό Μουσείο, όπου πληροφορίες για τη διαχρονική πορεία της Θεσσαλίας από τα προϊστορικά μέχρι τα οθωμανικά χρόνια τούς έδωσε η Κατερίνα Ζάχου. Κάποιοι απ’ αυτούς δεν έκρυψαν την έκπληξή τους για τον πλούτο των εκθεμάτων και την άρτια έκθεση του Μουσείου!   * ΜΕ τις καλύτερες εντυπώσεις για την πόλη της Λάρισας αναχώρησαν οι συνοδοί των δημάρχων και των στελεχών των ΔΕΥΑ, που βρέθηκαν στη Λάρισα, για τη διήμερη συνέλευση της ΕΔΕΥΑ, που φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΛ. Δεν θα μπορούσε, βέβαια, το πρόγραμμα των επισκέψεών τους να μην περιλαμβάνει το Διαχρονικό Μουσείο, όπου πληροφορίες για τη διαχρονική πορεία της Θεσσαλίας από τα προϊστορικά μέχρι τα οθωμανικά χρόνια τούς έδωσε η Κατερίνα Ζάχου. Κάποιοι απ’ αυτούς δεν έκρυψαν την έκπληξή τους για τον πλούτο των εκθεμάτων και την άρτια έκθεση του Μουσείου!

Δώρο

*ΤΑ πάντα παίζονται στη λεπτομέρεια, μέρες που είναι.

- Αφεντικό; Δώρο θα πάρουμε;

- Νονό δεν έχετε;

***

*- ΑΦΕΝΤΙΚΟ δώρο για τα Χριστούγεννα;

- Μεταξύ μας; Μη σε βάζω σε έξοδα.

Ζ.

 

Επί του Αχελώου

*ΝΑ και ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλία, το Σαββατοκύριακο. Κι έτσι συμπληρώνεται το καρέ με τις μετεκλογικές επισκέψεις των πολιτικών αρχηγών. Στα Τρίκαλα κι ο πρωθυπουργός, ακολουθώντας τον Αλ. Τσίπρα. Και για τον Μύλο των Ξωτικών, ίσως και για τον Αχελώο. Μπας και ξορκίσει τα φαντάσματα.

***

*ΘΑ πάει ο πρωθυπουργός στο Φράγμα της Μεσοχώρας, αν προλάβει φυσικά. Το οποίο έσπρωχναν προς ολοκλήρωση και οι προηγούμενοι, δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, η υπόθεση είναι εξόφθαλμη πια, προωθούσαν την ολοκλήρωση παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις κάποιων λίγων αλλά δικτυωμένων συριζαίων, ολημερίς το έσπρωχναν το βράδυ ξανακολλούσε όμως. Τώρα λογικά θα πάει γρήγορα, αν μη τι άλλο να εκθέσουν και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

***

*ΠΡΟΣΟΧΗ, συστήνει ο Κ. Γκούμας. Το φράγμα Μεσοχώρας και ο Υδροηλεκτρικός σταθμός της Γλύστρας, πιο κάτω, είναι το πρώτο επί του Άνω Αχελώου έργο και πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα ώστε να παράξει ηλεκτρική ενέργεια. Τα έργα όμως που σχετίζονται με τη μεταφορά νερού προς τη Θεσσαλία είναι το ημιτελές φράγμα Συκιάς και η αντίστοιχη σήραγγα. (Εκεί είναι το ζουμί. Κι αυτό περιμένουν ν΄ ακούσουν οι Θεσσαλοί).

Ζ.

 

Τα ξέχασαν;

*ΚΟΝΤΕΨΕ να τσακιστεί ο τυφλός που περπατούσε στον πεζόδρομο της Βενιζέλου σαρώνοντας μπροστά και χαμηλά με το μπαστούνι του. Δεν έπιασε ένα από τα κολωνάκια, τα οποία αναδύονται έτσι στα ξεκούδουνα εν μέση οδώ. Έχει φάει τα μούτρα του κόσμος και κοσμάκης εκεί. Και άντε, τότε τα μαρμάρινα κολονάκια μπήκαν για να επιβάλουν ήπια κυκλοφορία στον δρόμο προς το Θέατρο. Τώρα όμως, που η Βενιζέλου αναμορφώθηκε και οι κυκλοφοριακές συνθήκες άλλαξαν, είναι ανεξήγητο που παραμένουν.

Ζ.

 

Ο ογδοντάρης

*ΟΙ εξηντάρηδες Λαρισαίοι βλάχοι πείραζαν τον υπερήλικα δικό τους, μάλλον για τον εαυτό τους στο μέλλον ήλπιζαν και ρωτούσαν να μάθουν. Κι εκείνος έστριβε το μουστάκι χαλαρός.

-Ε, θείο Τέγα, σε βλέπω είσαι ζωηρός...

-Είμι, είμι, είμι...

-Μα έχεις περάσει τα ογδόντα, γίνεται;

-Γίνιτι, γίνιτι, γίνιτι...

-Μα πώς;

-Α, μι τη μασιά. Για νταϊάκι... (Νταϊάκι =Υποστήριγμα).

Ζ.

 

Γιατί;

Η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας στη δίκη της φιλοναζιστικής Χρυσής Αυγής για απαλλαγή της ηγεσίας και στελεχών της ΧΑ, από τα βαριά αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται, εξέπληξε.

Εξέπληξε αρνητικά δηλαδή. Όταν ξυλοκοπούν μετανάστες, όταν μαχαιρώνουν τον Φύσσα, όταν επιτίθενται σε στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, όταν «αποδίδουν» δικαιοσύνη αναποδογυρίζοντας πάγκους μεροκαματιάρηδων στις λαϊκές αγορές, δεν είναι οργάνωση αυτή; Δεν είναι τάγματα εφόδου αυτά που έκαναν οργανωμένες επιχειρήσεις;

 Τι να σκέφτονται άραγε τα θύματα της Χρυσής Αυγής; Υπάρχει και το κοινό περί δικαίου αίσθημα...

Β.Κ.

 

Πλήρες μάθημα

*ΤΑ πάντα όλα, το Σύμπαν, η Γη, ο Άνθρωπος, στο νέο βιβλίο, το έκτο του Απόστολου Γερόπουλου, «Οδοιπορικό στο Χρόνο».

Σε 250 σελίδες, ο δάσκαλος αναλύει τη δημιουργία του σύμπαντος και τις σχετικές προσεγγίσεις από θρησκευτικής και επιστημονικής άποψης, συνεχίζει με τον σχηματισμό και την εξέλιξη της γης και ολοκληρώνει με την εμφάνιση του ανθρώπου και την εξέλιξή του κυρίως στον ελλαδικό χώρο.

Ένα μάθημα για όλα από τον παλιό πρόεδρο του Κιλελέρ, η χρησιμότητα του οποίου αναγνωρίστηκε από τον νυν δήμαρχο Θαν. Νασιακόπουλο που κάλυψε οικονομικά την έκδοση.

Ζ.

 

Ψήφος

* ΠΩΣ και πώς περιμένουν στη γαλάζια παράταξη το πέρασμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Λάρισα αύριο το μεσημέρι. Ένα πέρασμα που συνδυάζει επίσκεψη στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης αλλά και βόλτα για καφέ στη χριστουγεννιάτικη πλατεία Ταχυδρομείου, όπου θα σφύζει ως γνωστό από κίνηση εκείνες τις ώρες.

Το καφέ που σχεδιάζεται να πάνε τον πρωθυπουργό κρατείται προς το παρόν μυστικό για ευνόητους λόγους, αν και τέτοιες ημέρες και ώρες δεν πέφτει καρφίτσα στα μαγαζιά της πλατείας. Γεγονός που βοηθά τα μέγιστα τους επικοινωνιολόγους του προέδρου...

...Όπως θα βοηθούσε (και τη Λάρισα) αν έκανε και μια βόλτα στο «Πάρκο των Ευχών», αλλά φαίνεται ότι εκείνος ψήφισε φέτος «Μύλο των Ξωτικών».

Δ.Κ.

 

Ρεφρέν

* ΠΟΛΛΑ ειπώθηκαν κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού και κυρίως από την αντιπολίτευση. «Αντιαναπτυξιακός και κοινωνικά άδικος», ήταν το σταθερό μοτίβο στο οποίο κινήθηκαν οι περισσότεροι ομιλητές. Ξεχώρισε όμως ο λόγος της Λίτσας Λιακούλη, που άσκησε κριτική με επιχειρήματα και χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό « ένα ρεφρέν, χωρίς τραγούδι» , ζητώντας από την κυβέρνηση να δημοσιεύσει το συνολικό της σχέδιο για την οικονομία και όχι αποσπασματικά μόνο την ετήσια πρόθεσή της. Έκανε αίσθηση...

***

* ΟΠΩΣ ακριβώς αίσθηση έκανε η επίκαιρη ερώτηση της Λαρισαίας βουλευτή του ΚΙΝΑΛ που κατέθεσε στον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος χάρισε 2,4 εκατ. ευρώ στον Δήμο Σαλαμίνας για χρέη του στην ΕΥΔΑΠ. Ακαριαία η Λίτσα Λιακούλη αντέδρασε, ρωτώντας τον υπουργό, που παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα χαριστούν αλλά 40 εκατ. ευρώ σε διάφορους δήμους, ποιοι δήμοι είναι αυτοί και πόσοι από τον νομό Λάρισας. Στενό μαρκάρισμα...

Δ.Κ.

 

Γιορτάζει

ο π. Ιγνάτιος

* ΗΜΕΡΑ χαρμολύπης η σημερινή για τον πατέρα Ιγνάτιο Μουρτζανό. Χαράς γιατί σήμερα είναι τα ονομαστήριά του, λύπης διότι απουσιάζει ο πνευματικός του πατέρας, ο μακαριστός Μητροπολίτης Ιγνάτιος. Σήμερα οι πιστοί και οι φορείς της πόλης αναμένεται να του ευχηθούν τα καλύτερα και είθε από τα ουράνια ο πνευματικός του πατέρας να τον συνοδεύει, στα βήματα προόδου που θα ακολουθήσει.

Γ.Ρ.

 

Διαρρήξεις

* ΓΙΑ τις διαρρήξεις στα σπίτια τους διαμαρτύρονται κάτοικοι των Πυροβολικών και της Χαραυγής. Σημειώνοντας ότι τις τελευταίες ημέρες και ειδικά τις απογευματινές ώρες, κλέφτες μπαίνουν στα σπίτια τους.

Είτε κλέψουν ό,τι τους γυαλίσει – είτε όχι, δεν είναι και το καλύτερο να βρει κάποιος το σπίτι του ανοιγμένο και τα πράγματά του ψαγμένα. Ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί το φαινόμενο είναι η καλύτερη αστυνόμευση, σε επίπεδο πρόληψης. Της αστυνομίας είναι δουλειά, όχι των πολιτών...

Β.Κ.

 

Ποτέ

* ΠΟΣΟ πίσω μπορεί να είμαστε ως χώρα. Που χρειάστηκε να ασχοληθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός ή ο αρμόδιος υπουργός τέλος πάντων για να ανακοινωθεί ότι από το 2020 θα λειτουργεί ο τριψήφιος αριθμός έκτακτης ανάγκης «112», όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Αλλά σε μια χώρα που ο πολίτης τρέχει ο ίδιος να συγκεντρώσει έγγραφα από υπηρεσία σε υπηρεσία, που οι συντάξεις κάνουν μήνες και χρόνο για να εκδοθούν, έχετε δίκιο, είναι φυσιολογικό να πανηγυρίζουν που θα θέσουν σε λειτουργία έναν τηλεφωνικό αριθμό για όλες τις υπηρεσίες.

Την ΕΛ.ΑΣ., το ΕΚΑΒ, την Πυροσβεστική...

Β.Κ.

 

Επίδομα...

* ΤΕΛΟΣ από αύριο οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης... Έως σήμερα η προθεσμία και όποιος πρόλαβε, πρόλαβε... Μπορεί να είναι βεβαίως παράδοξο οι αιτήσεις να έχουν καταληκτική ημερομηνία και η τροφοδοσία με πετρέλαιο έως τις 31 Δεκεμβρίου, αλλά έτσι είναι...

Γιατί φέτος επιδοτούνταν κατά βάση όσοι δεν είχαν χρήματα να βάλουν πετρέλαιο. Όσοι μερίμνησαν ενδεικτικά να γεμίσουν τις δεξαμενές τους πριν από τις 15 Οκτωβρίου, από τον περασμένο Απρίλιο επί παραδείγματι, δεν παίρνουν επιδότηση! Για τον λόγο αυτό έτρεχαν πολλοί από πρατήριο σε πρατήριο «ζητιανεύοντας» αποδείξεις αγοράς... Πάντως τα χρήματα, που για τους ωφελούμενους Λαρισαίους, όπως είναι γνωστό κυμαίνονται από 144 έως 252 ευρώ θα μπουν εφάπαξ και εξολοκλήρου στους τραπεζικούς λογαριασμούς μέχρι το τέλος του μήνα.

Γ.Ν.

 

Διαγραφές

* ΕΜ κάτι ήξεραν, που «φαγώθηκαν» στο ΚΙΝΑΛ να διαγράψουν τα πέντε στελέχη τους που αποσκίρτησαν από την παράταξη του κόμματος στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Το ειδικό βάρος που κουβαλούσαν ήταν μεγάλο και η απώλεια έγινε αισθητή.

Το γεγονός και μόνο πως οι πέντε «αντάρτες» εξασφάλισαν άνετα την εκλογή τους με το ψηφοδέλτιο των «Προοδευτικών» στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Επιμελητηρίου, με τον Α. Νταγιάννη μάλιστα να εξασφαλίζει την πανελλήνια πρωτιά σε σταυρούς, είναι ενδεικτικό της δυσφορίας που εκδηλώθηκε.

Και το όλο εγχείρημα εξελίχθηκε σε μπούμερανγκ. Γιατί και η αρνητική διαφήμιση, διαφήμιση είναι...

Γ.Ν.

 

Ερμού 1...

* ΔΥΟ χρόνια άντεξε... Σε ένα έθιμο που αποτελούσε στο παρελθόν σημείο αναφοράς των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για την αγορά της πόλης, και που την τελευταία διετία έγινε προσπάθεια να ξαναζωντανέψει, μπαίνουν, τουλάχιστον για φέτος, τίτλοι τέλους...

Η χρόνια και υποβόσκουσα κόντρα της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου με τους εμπόρους του ιστορικού κέντρου, καθιστά αδύνατη την αναβίωσή του.

Τα ευτράπελα που γίνονταν κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης γιορτής, αυτά τα δύο χρόνια δεν άφηναν και πολλά περιθώρια για κάποια επικοινωνία και συνεννόηση. «Το να φύγετε να πάτε αλλού» έγινε επίκαιρο και η γιορτή τελικά θα μεταφερθεί στην Κεντρική πλατεία...

Γ.Ν.

 

Ερμού 2

* ΠΑΝΤΩΣ ο συγκεκριμένος δρόμος το ‘χει στη μοίρα του να προκαλεί έριδες, να πυροδοτεί φιλονικίες και αντιπαραθέσεις.

 Όπως συνέβη προ ημερών, όταν ο Σύλλογος των Εμπόρων του Ιστορικού Κέντρου θέλησε, ενόψει των γιορτών, να προβεί, όπως ισχυρίζεται, σε εργασίες ανακαίνισης και καθαριότητας του πεζοδρόμου. «Υπάλληλος της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου όμως τους ζήτησε να σταματήσουν τις εργασίες». Κουβέντα - κουβέντα, οι τόνοι υψώθηκαν, έγινε φασαρία και εκλήθη η αστυνομία να κατευνάσει τα πνεύματα. Όπερ και εγένετο τελικά.

Με τον πρόεδρο του συλλόγου να μένει εμβρόνητος, άφωνος, αποσβολωμένος και να ικετεύει μια πειστική απάντηση, σε «καυτά» ερωτήματα...

Θα μείνει ημιτελής πλέον, μετά το περιστατικό, η ανακαίνηση της Ερμού; Γιατί τα τελευταία 30 χρόνια καμιά δημοτική αρχή δεν στάθηκε στο πλευρό των συγκεκριμένων εμπόρων; Γιατί υποβαθμίζεται συστηματικά ο δρόμος; Είναι αμάρτημα η καθαριότητα της Ερμού, από τους εμπόρους της όταν δεν το κάνουν οι αρμόδιοι; Γιατί απαξιώνεται η πρότασή τους για διαφανείς θόλους στον πεζόδρομο; Μια απάντηση επιτέλους, 9 χρόνια περιμένει ο πρόεδρος...

Γ.Ν.

 

Αδικίες...

*ΠΡΟΦΑΝΩΣ και το κοινωνικό μέρισμα έχει αδικίες. Από τη στιγμή που αποκλείει ευαίσθητες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, εμπεριέχει το αίσθημα της ανισότητας, της μεροληψίας.

Από τη στιγμή όμως που το κονδύλι του είναι περιορισμένο, καθώς προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, είναι λογικό να μην επαρκεί για όλους.

Ίσως και γι’ αυτό οι απορριπτικές αποφάσεις είναι περισσότερες από τις εγκεκριμένες, έστω και αν πολλοί επειδή το πήραν πέρυσι, θεωρούν πως το δικαιούνται και φέτος. Όμως περιθώρια να αρθούν κάποιες αδικίες υπάρχουν και συνετό είναι να το πράξουν εγκαίρως...

Γ.Ν.

 

---------

PROEDRE PERIODEIA SETH UESALIA XORIS LARISA DEN GINETAI

* -«ΠΡΟΕΔΡΕ περιοδεία στη Θεσσαλία χωρίς Λάρισα δεν γίνεται».

Ο Μάξιμος, μετά την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού, μαζί με τις ευχές για «Καλά Χριστούγεννα», την... είπε ευγενικά στον Πρωθυπουργό.

Τελικά, όπως έγινε γνωστό, θα υπάρξει και πρωθυπουργικό πέρασμα αύριο Σάββατο από την πρωτεύουσα του κάμπου.

 

 

---------

TOY SYMPOLITH KAI SYNADELFOY THS E KAI TON UESALIKON EIPLOGON AXILEA TRAGOYDA

* ΤΟΥ συμπολίτη και συναδέλφου της «Ε» και των «Θεσσαλικών Επιλογών» Αχιλλέα Τραγούδα η φωτογραφία. Η τιμή και αναγνώριση από το περιοδικό «Φωτογράφος» που κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες (τεύχος 264, Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2020). Επιλέχτηκε (μαζί με 35 ακόμα) για την «Γκαλερί των αναγνωστών», μεταξύ 3.880 άλλων. Το θέμα ήταν «Φθινοπωρινό Τοπίο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass