Ψιθυριστά και ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2020 18:36
«Μη μας βλέπετε σε απόσταση, είναι το υγειονομικό πρωτόκολλο λόγω κορονοϊού. Υπό κανονικές συνθήκες προχωράμε μαζί, χέρι-χέρι» υποστήριξε ο Χρήστος Κέλλας στην πρόσφατη εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στον Πηνειό…  Γ.Ρ. «Μη μας βλέπετε σε απόσταση, είναι το υγειονομικό πρωτόκολλο λόγω κορονοϊού. Υπό κανονικές συνθήκες προχωράμε μαζί, χέρι-χέρι» υποστήριξε ο Χρήστος Κέλλας στην πρόσφατη εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στον Πηνειό… Γ.Ρ.

Ενδυματολογικά
*ΤΩΡΑ που ήρθε ο καιρός στα ίσα του, μπορούν και αστειεύονται ευκολότερα οι Λαρισαίοι.
- Στα κόκκινα λέει ο υδράργυρος σήμερα. Λες και μας νοιάζει το τι φοράει ο καθένας.
Ζ.Σ

την αγωνία
*ΠΑΡΑΠΟΝΙΟYΝΤΑΙ στη Λάρισα άλλοι για τις βροχές που κυριάρχησαν ως τώρα, άλλοι ύστερα για το συννεφόκαμα που ακολούθησε, τώρα κάποιοι για τις ζέστες που έρχονται. Είναι και τα παιδιά κι οι οικογένειές τους με το άγχος για τα αποτελέσματα των Πανελληνίων.
Και καθόλου δεν σκέφτονται εκείνους που τραβάνε μεγάλο ζόρι αυτές τις μέρες. Που ψήνονται στον πυρετό της αγωνίας καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει στείλει την μπίλια του ανασχηματισμού να γυρίζει. Και πού θα κάτσει; Θα αποκτήσει η Λάρισα κάποιο μέλος της κυβέρνησης, έστω υφυπουργό... Και ποιος θα είναι; Τουλάχιστον ‘’να μην είναι ο άλλος’’, υπάρχει κι αυτό που είναι επίσης σοβαρό.
Ζ.

Της τα άλλαξε
*- Ο δήμαρχος της έχει αλλάξει τα φώτα της Λάρισας, γεγονός...
Τον κοίταζαν παραξενεμένοι στην παρέα τον κατά βάση υποστηρικτή του Απ. Καλογιάννη, να ασκεί κριτική στον δήμαρχο.
Σε λίγο όμως κατάλαβαν. Καθώς εκείνος μιλούσε με αφορμή τη σύμβαση εκσυγχρονισμού του δημοτικού φωτισμού, που είχε διαβάσει στην εφημερίδα. Μαζί με τις παρεμβάσεις που είχαν προηγηθεί άλλαξαν 10.000 από τα 30.000 λάμπες του Δήμου.
-Νοικοκυρεμένη δουλειά. Και καλύτερο φως και σημαντική εξοικονόμηση.
Ζ.
Επιτρέπεται;
*ΚΑΙ μέσα στην αναταραχή που προκάλεσε το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις, τα αντικρουόμενα επιχειρήματα για δημοκρατία και δημοκρατία, ανάλογα με τις προτεραιότητες που θέτει ο καθείς, να και μια διαδήλωση που η διαχείρισή της θα δυσκόλευε τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη και τους υπόλοιπους ανησυχούντες για τη δημόσια τάξη. Μεγάλη, κάμποσος κόσμος, αρκετές εκατοντάδες, σε δημόσιο δρόμο, άρα χρειάζεται έλεγχος, άδεια, να υπάρχει μια σειρά να μην παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, να μη διαταράσσεται η οικιακή γαλήνη και η οικονομία και άλλα τέτοια. Μόνο που επρόκειτο για τη διαδήλωση εναντίον της εγκατάστασης ανεμογεννητριών ψηλά στις βουνοκορφές των Αγράφων. Πορεία σε δρόμο βουνίσιο, σχεδόν μονοπάτι, πέρα απ’ τα Βραγκιανά, όπου οι διαδηλωτές καταλάμβαναν ολόκληρο το οδόστρωμα. Λογικά, με το νέο καθεστώς σε ισχύ, θα έπρεπε να απαγορευτεί.
Ζ.

Εμπλοκές
*ΟΙ νεαροί Λαρισαίοι ανέλυαν προβληματικές καταστάσεις που αντιμετώπισαν.
- Μου εξηγεί η δικιά μου τον δρόμο για να τη συναντήσω: Σ’ ένα σομόν σπίτι, θα στρίψεις αριστερά, μετά, στο σπίτι με τις μπορδοροδοκόκκινες κουρτίνες δεξιά κι όταν φτάσεις σε μία πολυκατοικία με τα κάγκελα βαμμένα στο χρώμα του πάγου, εγώ θα είμαι απέναντι, στο σπίτι με τις παλ αποχρώσεις. Κατάλαβες;
***
*- ΒΡΕ σεις; Τι έκανε ο άλλος ο πανέξυπνος, η ιδιοφυία; Πήγε στα εγκαίνια ανθοπωλείου με γλάστρα.
***
* ΧΘΕΣ πήγα στον γιατρό αλλά έφυγα.
-Γιατί;
-Ήθελε 50 ευρώ...
-Όχι, εννοώ τι είχες;
-Μόνο 30 ευρώ.
-Ρε, τι πρόβλημα είχες...
-Μου έλειπαν 20 ευρώ.
Ζ.

Ενιαία αλλά...
*ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ και μια διαδήλωση ενωτική στη Λάρισα, αυτή για την υπεράσπιση των διαδηλώσεων.
Μετά από χρόνια στην ίδια ενιαία συγκέντρωση το Εργατικό Κέντρο και η ΑΔΕΔΥ, ήγουν και το ΚΚΕ κι όλοι οι υπόλοιποι μαζί στην Κεντρική πλατεία. Βέβαια κρατήθηκαν κάποιες αποστάσεις, πολιτικά όχι σωματικά.
Ενώ το ΚΚΕ τους πήγε 4-1 στο βήμα, στους ομιλητές της συγκέντρωσης. Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του ΕΚΛ Γιάννης Σκόκας, ενώ προηγουμένως είχαν απευθύνει χαιρετισμούς ο Ρίζος Μαρούδας, ο Άγις Τριγάζης κι ο Πάρις Λιόλιος. Μοναδική φωνή από όλους τους υπόλοιπους, που ως συνήθως δεν ήταν και πολλοί, ο πρόεδρος της τοπικής ΑΔΕΔΥ, Μιχάλης Τζιατζιάς, που χαιρέτισε επίσης. (Και πολύ τους ήταν, θα είπαν οι κουκουέδες που έριξαν λίγο νεράκι στο κρασί τους.)
Ζ.

Τιμή βάμβακος
*ΑΝΟΔΙΚΗ πορεία καταγράφει η χρηματιστηριακή τιμή βάμβακος μετά την άρση των περισσοτέρων lockdown παγκοσμίως και την επανεκκίνηση της αγοράς. Συγκεκριμένα, χθες το απόγευμα η τιμή του “λευκού χρυσού’’ κινούνταν οριακά πάνω από τα 64 cents/libra. Τη συγκεκριμένη τιμή την είχε ξανά λίγες μέρες πριν την έναρξη της καραντίνας που επιβλήθηκε στα περισσότερα κράτη και έκτοτε δεν την ξεπέρασε ξανά μέχρι και σήμερα. Η μεγαλύτερη τιμή του 2020 είχε αγγίξει τα 72 cents/libra.
Γ.Γ.
Διανομή δώρων
*’’ΣΦΥΡΙΞΕ κι έληξε’’. Ευρηματικός ο τίτλος για την κίνηση Μαρινάκη να επιστρέψει τα λεφτά του ‘’πέτσινου’’ δώρου στα ΜΜΕ που ελέγχει. Από κει που δεν το περίμεναν το βρήκαν οι κυβερνώντες, απ’ τον δικό τους άνθρωπο κι αυτό πονάει περισσότερο. Που έφτασε σχεδόν να επαινεί τον εφοπλιστή η ‘’Αυγή’’, εμμέσως αλλά ήταν να γίνει κι αυτό, τα ύστερα του κόσμου... Κι άλλοι να λένε ότι ο Πειραιώτης θύμωσε, παρεξηγήθηκε γιατί το κανάλι του Ιβάν πήρε περισσότερα απ’ το δικό του. Παίζουν και τέτοια. Το Open 450, το Mega 380 χιλιάρικα και δεν είναι το ποσόν βρε αδερφέ, ο εγωισμός είναι, το πρεστίζ που εθίγη.
***
*ΥΠΑΡΧΕΙ και αθηναϊκή εφημερίδα, που πήραν απ’ την καμπάνια μόνο 6.000 ευρώ κι είναι λένε και πολύ ευχαριστημένοι. Μικρή εφημερίδα, με ελάχιστη κυκλοφορία που ωστόσο επιμένει να βγαίνει, πώς τα καταφέρνει άγνωστο, με 6.000 φύλλα κυκλοφορίας, όχι καθημερινά έτσι θα ήταν εκδοτικό συγκρότημα, συνολική κυκλοφορία λένε για το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους. Επί 1 ευρώ το φύλλο, τελικά όσα έβγαλε απ’ τις πωλήσεις της άλλα τόσα έλαβε κι απ’ την κυβέρνηση, αεράτα αυτά. Καθόλου άσχημα.
Ζ.

 

Τα πανηγύρια
ΛΑΪΚΟΙ άνθρωποι και μεροκαματιάρηδες ο Δημήτρης και ο Αποστόλης. Γύρω στα 60, πατεράδες και οι δύο, δουλεύουν στα παζάρια και τα πανηγύρια. Ή μάλλον δούλευαν, γιατί τώρα αργούν και το μέλλον φαίνεται σκοτεινό και άδηλο. Βρέθηκαν στα γραφεία της «Ε» έχοντας ανά χείρας την εφημερίδα με τις εντολές Χαρδαλιά προς δημάρχους, που τους συνιστούσε να μη δίνουν άδειες για τη διάθεση χώρων για πανηγυρικές εκδηλώσεις. Ξεχειλίζοντας από αγανάκτηση για τις απαγορεύσεις που έχουν ως αποτέλεσμα τη ματαίωση τέτοιου είδους δραστηριοτήτων, λόγω του συνωστισμού που παρατηρείται σ’ αυτές.
«Κι εμείς πώς θα ζήσουμε;» το αγωνιώδες ερώτημά τους.
Λιγοστό έως μηδαμινό το «επίδομα» που έλαβαν έως σήμερα, μέσω των μέτρων στήριξης, ακόμη πιο δυσοίωνο προοιωνίζεται το αύριο, με την αναβολή ή κατάργηση αυτού του είδους των εκδηλώσεων, που πέρα από τη διατήρηση της παράδοσης, την ψυχαγωγία των θεατών και την οικονομική ζωντάνια περιοχών και φορέων, δίνει δουλειές και σε εκατοντάδες μικροεπαγγελματίες ανά την Ελλάδα.
Λύσεις και οικονομική στήριξη αναζητούν στον αγώνα που δίνουν. Γιατί πίσω από τα πανηγύρια υπάρχουν και οι άνθρωποι που ζουν από αυτά.

Με ευλυγισία
*ΠΑΡΟΤΙ εύσωμοι, οι Λαρισαίοι εμφάνιζαν πνευματική ευλυγισία στην παρέα.
-Πήρες κιλά;
-Ναι μωρέ, τα είχαν σε προσφορά.
***
*-ΚΑΛΗΜΕΡΑ, θα μου γεμίσετε μερέντα αυτά τα δύο κρουασανάκια;
-Αυτά είναι κανονικές φραντζόλες, κύριε...
-Ε, ναι... Περιμένω, δεν έχω πρόβλημα...
***
*- ΣΤΟΥΣ γονείς μου χρωστάω το ‘’ζην’’, στους δασκάλους μου το ‘’ευ ζην’’ και στο e-food το ‘’δεν με χωράν τα τζην.
Ζ.

Κακιά στροφή
*ΚΙ άλλη εκτροπή αυτοκινήτου στη στροφή της Γεωργιάδου, κάτω απ’ τον Αγιο Αχίλλιο, που μάλλον βάζει το χέρι του και δεν προκύπτουν φονικά τροχαία. Επαναλαμβανόμενο φαινόμενο κι ο Λαρισαίος Στ. Ρ. επισημαίνει ότι «ο λόγος είναι γνωστός, η στροφή είναι απαράδεκτη και από τις δύο κατευθύνσεις, να προσθέσουμε και την απροσεξία των οδηγών και έχουμε το αποτέλεσμα. Να βελτιώσουν οι αρμόδιοι το οδόστρωμα και τη στροφή πριν πέσει κάποιο όχημα ακόμα και στο ποτάμι». Κάτι θα πρέπει να σκέπτονται επ’ αυτού στη Δημαρχία. Προφανώς, το πρόβλημα και το παράπονο, πού αλλού, στον δήμαρχο.
Ζ.
Αντιδρούν
*ΔΕΝ επρόκειτο για μια απλή ψηφοφορία στη Βουλή. Τα απόνερα έφτασαν αμέσως και στη Λάρισα, τρικυμία στο ΚΙΝΑΛ από πάνω ως κάτω, απ’ τη στήριξη του νομοσχεδίου Χρυσοχοΐδη. Τι για ‘’αλλοίωση ταυτότητας’’ ακούστηκε, τι για ‘’ιδεολογική και πολιτική μετάλλαξη’’ γράφτηκε, για ‘’συντηρητισμό και αποστασιοποίηση από τα κινήματα και τους αγώνες’’. Άλλωστε οι παλιοί αλλά και νεότεροι πασοκτζήδες στον δρόμο, στα κινήματα διαμορφώθηκαν πολιτικά. Φαίνεται να της στοιχίζει κάτι παραπάνω της Φ. Γεννηματά και στον κάμπο.
Ζ.
Τενεκέδες
*ΜΕ χιούμορ απαντούν κύκλοι της δημοτικής αρχής Τεμπών στο σχόλιο και τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν χθες στη στήλη, όπου σε παραλία του Δήμου Τεμπών ένας πολίτης Μεσαγγαλιώτης πήρε απερίσκεπτα ίσως την πρωτοβουλία χωρίς να ενημερώσει την Αντιδημαρχία Καθαριότητας, να τοποθετήσει δύο τενεκέδες, προερχόμενοι μάλιστα ο ένας από κατσικίσιο τυρί κι ο άλλος από φέτα, για να ρίχνουν οι λουόμενοι τα χαρτο-πλαστικά σκουπίδια. «Οι δήθεν διαμαρτυρόμενοι τι θέλουν, να τοποθετηθεί και δοχείο προερχόμενο και από αγελαδινό;».
Αυτά με το χιούμορ, αφού «ο Δήμος Τεμπών έχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα καθαριότητας στα παράλια και αυτό το βλέπουν δημότες και επισκέπτες γενικότερα καθημερινά», σημειώνουν.
Κ.Τσ.

Το ρέμα της Κρανιάς
*Η κοίτη ενός μικρού ρέματος που «γλείφει» μια πλευρά του σπιτιού του, είναι το πρόβλημα και η αγωνία του Κώστα Γκιόλβα στην Κρανιά του Κάτω Ολύμπου. Το ρέμα βρίσκεται στο κέντρο του χωριού δίπλα στη «μεγάλη Βρύση» και παρότι αυτό τον καιρό είναι ξερό, αυτός είναι και ο λόγος που είναι επικίνδυνο. Η κοίτη του είναι «πλημμυρισμένη» και βρόμικη από ξερόκλαδα και φερτά υλικά που εύκολα μπορεί να πυρακτωθούν. Παρά τις οχλήσεις του στον Δήμο μέσω της τοπικής κοινότητας να καθαριστεί, δεν εισακούεται...

Άλλαξε γνώμη
*Προχωραει ο Λαρισαίος στον δρόμο σε μια ξένη γειτονιά και ακούει από μια οικοδομή φωνές να καλούν σε βοήθεια. Κοιτάζει και βλέπει κάποιον να προσπαθεί να ρίξει μια γυναίκα κάτω από ένα μπαλκόνι, οπότε πλησιάζει ανήσυχος.
- Τι κάνεις εκεί άνθρωπέ μου; Είσαι καλά; Θα τη σκοτώσεις τη γυναίκα...
- Άσε μας ρε φίλε... Τι ανακατεύεσαι... Η πεθερά μου είναι...
- Η πεθερά σου; Βρε την άτιμη, πώς γαντζώθηκε έτσι στα κάγκελα...
Ζ.

XARAKOP_CIU.jpg

*ΤΗΝ ευκαιρία να διαφημίσει τα παράλια της Λάρισας αξιοποίησε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην τηλεδιάσκεψη που είχε με Πολωνούς αξιωματούχους για το μεταναστευτικό. Καλημερίζοντάς τους είπε ότι «η Ελλάδα αντιμετώπισε έγκαιρα και αποτελεσματικά την υγειονομική κρίση με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες, το ίδιο και η Πολωνία, από την οποία προσβλέπουμε να έλθουν και φέτος τουρίστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων προτιμούν τα παράλια της εκλογικής μου περιφέρειας, της Λάρισας». (Μάζευε κι ας είν’ και ρώγες...)

UAMNOI_HRVVN_CIU.JPG

*ΜΑΛΛΟΝ έφτασε ο καιρός να περάσει ο κουρέας του Δήμου από τη νησίδα της Ηρώων Πολυτεχνείου.
Ζ.

UEODVRIKAKOS_KILELER15_CIU.JPG

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον άκουσε τους προβληματισμούς και τις προτάσεις των δημάρχων της Θεσσαλίας ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος χθες στο Κιλελέρ, μετά την παρουσίαση των θεματικών αξόνων που περιλαμβάνει το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα του υπουργείου, «Αντ. Τρίτσης».
«Ήρθα για να ακούσω…» είπε και δεν διέκοψε κανέναν, όσο και αν «πλάτειασαν» κάποιοι κατά τις τοποθετήσεις τους.
Έδειξε μάλιστα τη διάθεση να συζητήσει αναλυτικότερα ορισμένα από τα θέματα που έθιξαν οι δήμαρχοι και φυσικά απαντήθηκαν όλες οι απορίες τους, την ίδια στιγμή, αφού ο υπουργός προέβλεψε και ήρθε οργανωμένος, με κλιμάκιο τεχνοκρατών του Υπουργείου Εσωτερικών που γνώριζαν κάθε πτυχή του προγράμματος.
Με προσοχή άκουσε ο κ. Θεοδωρικάκος τον δήμαρχο Ζαγοράς, όταν ζήτησε να καταργηθούν οι μεταθέσεις για συνυπηρετήσεις προσωπικού των δήμων, καθώς όπως τόνισε «στους μικρούς δήμους φεύγουν όλοι όσοι προσλαμβάνονται και μένουν χωρίς προσωπικό».
«Το μπαλάκι» στην ΚΕΔΕ «έριξε» απαντώντας ο υπουργός, ζητώντας από τον πρόεδρό της Δημ. Παπαστεργίου να κάνει σχετική πρόταση στην κυβέρνηση.
Γενικά δήμαρχοι μικρών δήμων της Θεσσαλίας επαίνεσαν μεν το πρόγραμμα, καθώς εναποθέτουν πολλές ελπίδες σ’ αυτό, αλλά παράλληλα εξέφρασαν και παράπονα ότι τους παραμελούν!
«Μας συνθλίβει το δίπολο Λάρισα- Βόλος» είπε ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Νασίκας.
Κάποιοι δήμαρχοι σκέφτονται να υποβάλουν έργα και στους έντεκα άξονες του προγράμματος, όπως ο δήμαρχος της Λίμνης Πλαστήρα, ο οποίος έλαβε θετική απάντηση στο σχετικό του ερώτημα.
Για το αν εντάσσεται στο «Αντ. Τρίτσης» χρηματοδότηση εξοπλισμού και συγκεκριμένα για προμήθεια αυτοκινήτων στην κοινωνική δομή «Βοήθεια στο Σπίτι», ρώτησε ο δήμαρχος Τεμπών Γ. Μανώλης.
Τον προσανατόλισαν να αναζητήσει υποέργο…
Την αγροτική οδοποιία και την αστική αναζωογόνηση αφορούσαν τα ερωτήματα του δημάρχου Αγιάς Αντ. Γκουντάρα, εκφράζοντας παράλληλα την απορία αν για τη σύνταξη των προτάσεων μπορεί να συνεργαστεί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Λ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass