Ψυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2020 18:00
*ΚΑΛΗΜΕ-ΡΑ ΤΟΙΧΕ,  καλημέ-ρα... Ι.Μ. *ΚΑΛΗΜΕ-ΡΑ ΤΟΙΧΕ, καλημέ-ρα... Ι.Μ.

Συντονισμένα
*ΕΤΣΙ μάλιστα... Και λίγο συννεφιά να κόβει τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο αλλά και με το που πλησιάζει το Σαββατοκύριακο να προβλέπεται απόλυτη αιθρία μα και άνοδος των θερμοκρασιών. Έτσι πρέπει, να συντονίζεται ο καιρός με τα ανθρώπινα σχέδια.
Ζ.

Αυτοθυσία
*ΕΛΑΒΕ τα δημόσια συγχαρητήρια του σχολείου του, ο 18χρονος Λαρισαίος που το απόγευμα της περασμένης Κυριακής βούτηξε με αυτοθυσία στην ταραγμένη θάλασσα του Αγιοκάμπου, για να φτάσει στα πολύ βαθιά και να σώσει το πιτσιρίκι το οποίο είχε παρασυρθεί από τα ρεύματα πάνω σε στρώμα θαλάσσης. Την ώρα που οι πάντες ήταν ανάστατοι στην παραλία αλλά ένιωθαν αδύναμοι να βοηθήσουν το παιδάκι κι απλώς τηλεφωνούσαν στις αρχές να σπεύσουν, μέσα σε καιρό μπουρινιασμένο και με τον αέρα να σε τραβάει προς τα μέσα, ο νεαρός τόλμησε, πήρε το ρίσκο και με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του βρέθηκε κοντά του, το κράτησε στην επιφάνεια μέχρι να φτάσει η σωτήρια λέμβος. Ένας μικρός ήρωας από μυθιστόρημα ή από ταινία.
***
*ΑΠΟ το σχολείο του ευχήθηκαν καλή επιτυχία στις Πανελλήνιες που μόλις έδωσε και περιμένει κι αυτός σήμερα τα αποτελέσματα. Ο γνωστός Λαρισαίος πάντως σκεφτόταν αν θα μπορούσε να υπάρχει τρόπος να επιβραβεύει η κοινωνία παρόμοιες πράξεις αυτοθυσίας. Κι αν θα έπρεπε να γινόταν να δοθεί στον συγκεκριμένο νεαρό ένα μπόνους στις εξετάσεις ώστε να εξελιχθεί αυτός ακόμη πιο χρήσιμος στο κοινωνικό σύνολο. Ποιος καλύτερος δάσκαλος φερειπείν, από εκείνον που διδάσκει με το παράδειγμά του...
Ζ.
Διπλή γιορτή
*ΕΤΣΙ κι αλλιώς ήταν ολίγον μπέρδεμα, ημέρα Τρίτη και να γιορτάζει η Κυριακή... Κάποιοι φιλότιμοι νεοδημοκράτες έσπευσαν να ευχηθούν και στον πρωθυπουργό.
Της Αγίας Κυριακής, της Μεγαλομάρτυρος, στις 7 Ιουλίου γιορτάζουν η Κυριακή, η Κική, η Κίκα, η Κικίτσα, η Κίτσα, η Κορίνα, η Ντομένικα, η Σάντυ, όχι όμως κι ο Κυριάκος. Το λέει κι ο Κυρ. Βελόπουλος, που αν μη τι άλλο φέρεται και ως πιο θρησκευόμενος. Με βάση το ελληνικό εορτολόγιο το όνομα Κυριάκος γιορτάζει στις 29 Σεπτεμβρίου, είναι ο Όσιος Κυριάκος, ο Αναχωρητής, που τιμάται η μνήμη του. Ωστόσο αφού στις 7 Ιουλίου, πέρυσι το 2019 έγιναν οι εκλογές τις οποίες κέρδισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, δικαιούται να γιορτάζει τη συγκεκριμένη ημέρα, τη σπουδαιότερη της ζωής του κι άρα να τον τιμούν κι οι νεοδημοκράτες. (Φυσικά, άνετα μπορεί να δέχεται ευχές και τον Σεπτέμβριο.)
Ζ.

«Αγκαλιά» με «επικουρικές»
*ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ χθες τα δύο πρωτοσέλιδα, αντικριστά ο πρώτος και ο δεύτερος τίτλος, ούτε συνεννοημένοι να ήταν.
«Τα Νέα»: «Τον αγκάλιασε. Ο Τσίπρας ταυτίστηκε απολύτως με τον Παππά.» Και «Καταβάλλονται αύριο αναδρομικά στις επικουρικές έως 8.259 ευρώ.»
Ο «Ελεύθερος Τύπος»: «Στα ΑΤΜ τα αναδρομικά των επικουρικών. Επιστροφές έως και άνω των 3.000 ευρώ.» Και «Ο Τσίπρας αγκαλιά με Παππά. Επιχείρηση θυματοποίησης για τις αποκαλύψεις.»
Ζ.

Νευράκια
*ΔΕΝ έχουν όλοι πάντοτε καλή διάθεση.
- Έλα βρε, σε είδα χθες αλλά δεν σε πρόλαβα.
- Κι εγώ σε είδα, γι’ αυτό δεν με πρόλαβες.
***
*- ΑΓΙΟΣ προστάτης των νεύρων. Ο Άι Σιχτίρ.
***
*-ΜΟΥ φέρονται άσχημα, ρε συ, στη δουλειά.
-Δηλαδή τι σου κάνουν;
-Μου λένε ότι πρέπει να δουλέψω και τέτοια.
Ζ.

Διάσπαρτοι
*ΜΕ λοκντάουν απειλείται το Βελιγράδι λόγω επέλασης του κορονοϊού και θα είναι εύκολο να φυλαχθεί αφού τους μισούς θα βρουν εκεί. Οι υπόλοιποι Σέρβοι διάσπαρτοι από Πλαταμώνα μέχρι Θάσο. Και στις παραλίες της Χαλκιδικής να κοιτούν οι παραθεριστές επιφυλακτικά όποιους φορούν φανέλες της Παρτιζάν ή του Ερυθρού Αστέρα.
Ζ.

Δεν γλιτώνεις
*ΟΥΤΕ μέντιουμ να ήταν... Ο Αλέξης Παπαχελάς δημοσιεύει ξανά χθες στην «Καθημερινή» άρθρο που είχε γράψει το 2016, την εποχή που εξελισσόταν η υπόθεση των τηλεοπτικών άδειών: Εκεί όμως που την πατάνε διαχρονικά οι πολιτικοί και σε πολύ διαφορετικές χώρες και περιπτώσεις είναι όταν επιχειρούν να ελέγξουν το σκηνικό των μέσων ενημέρωσης για να προστατευτούν από την κριτική. Στις δημοκρατικές χώρες αυτές οι προσπάθειες οδηγούν σχεδόν πάντα σε αποτυχίες, αν όχι σε τραγωδίες.
***
*ΟΙ επιχειρηματίες που δέχονται να παίξουν αυτό το παιχνίδι δεν είναι άγιοι και δεν φημίζονται για τη σταθερότητά τους. Αντιθέτως είναι εξαιρετικά ευέλικτοι και πολύ καλοί στο να διαβάζουν προς τα πού πάει ο πολιτικός αέρας. Σήμερα είναι φίλοι και κολλητοί, αύριο το γυρίζουν στον βωμό νέων φιλιών και σχέσεων. Είναι επίσης αχόρταγοι. Ζητούν κάτι, τους το κάνει ο Χ πολιτικός, και μετά ζητούν απαιτητικά κάτι ακόμη. Αν τους αρνηθεί την πέμπτη χάρη, θυμώνουν και αντιδρούν εξαιρετικά βίαια.
***
*ΣΤΗΝ Ελλάδα είχε αναπτυχθεί εδώ και μερικές δεκαετίες η ενημέρωση της ‘‘προστασίας» ή και του εκβιασμού. Ορισμένοι θαύμαζαν και τη «μαγκιά» όσων πλούτισαν μ’ αυτό τον τρόπο. Ήλπιζε κανείς ότι με την κρίση το τοπίο και η αγορά μπορεί και να καθάριζαν. Δεν το βλέπω να συμβαίνει. Η ανασφάλεια ρυμουλκεί την κυβέρνηση σε σκοτεινές ατραπούς, από τις οποίες δύσκολα βγαίνει κανείς αλώβητος. Άλλο κανόνες καθαροί για όλους, άλλο δημιουργώ το πλαίσιο για μια νέα διαπλοκή. Αφήστε που η πανίσχυρη, αόρατη διαπλοκή έχει επιλέξει να ακολουθήσει τη σοφή συμβουλή εκλιπόντος επιχειρηματία: «Ποτέ δεν μπλέκεις ή αγοράζεις Μέσα, είναι πολύ πιο εύκολο να τα νοικιάσεις.» (Τότε δεν τον διάβασαν ή δεν τον άκουσαν ο Αλ. Τσίπρας κι οι συν αυτώ. Τώρα τι θα κάνει άραγε ο Κυρ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του;)
Ζ.

Επιχειρηματολογία
*ΟΙ εύσωμοι Λαρισαίοι εμπλουτίζουν διαρκώς την επιχειρηματολογία τους.
- Μου λείπει η εποχή που ήμουν παιδί και με τάιζαν για να παχύνω.
***
*- ΘΑ έκρυβα κάποια χρόνια αλλά αυτή την περίοδο προέχουν τα κιλά.
***
*ΤΑ κιλά με έσωσαν κάποτε απ’ την απαγωγή. Δεν μπόρεσαν να με σηκώσουν.
Ζ.

Ένας ο κανών
*Η νεότερη ιστορία μας δείχνει πως όσοι πρωθυπουργοί επιχείρησαν να οδηγήσουν στο ακροατήριο τους πολιτικούς τους αντιπάλους, στο τέλος πλήρωσαν οι ίδιοι τίμημα ακριβό. Πρωτοσέλιδο άρθρο χθες και στην «Εστία» από έναν επίσης εξαιρετικά έμπειρο δημοσιογράφο, τον Μανώλη Κοττάκη. Ο οποίος αφού καταγράφει τις περιπτώσεις Κων. Μητσοτάκη κατά Ανδρέα Παπανδρέου το 1989, Γ. Παπανδρέου κατά Κ. Καραμανλή το 2010 και Αλ. Τσίπρα κατά Α. Σαμαρά το 2018, καταλήγει στο σήμερα: Είναι απολύτως προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα έχει υπ’ όψιν του όλα τα προαναφερθέντα. Του τα έχει πει και ο πατέρας του.
***
*Ο κανών είναι ένας: Η βλάβη που υφίσταται μία κυβέρνηση που εγκαθιστά τον βούρκο στο επίκεντρο του δημόσιου βίου, είναι μεγαλύτερη από το προσδοκώμενο πολιτικό όφελος. Ικανοποιείται προσκαίρως ο σκληρός της πυρήνας, αλλά σε βάθος χρόνου η θυματοποίηση εξυπηρετεί τον αντίπαλο. Γι’ αυτό και ο κύριος Μητσοτάκης δεν έδειξε να ενθουσιάζεται από τις αποκαλύψεις μερίδας του Τύπου, ούτε ακολούθησε τον τόνο συγκεκριμένης συνιστώσας της ΝΔ που επιμένει στη στοχοποίηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνεργατών του, με αίτημα την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο. Το αντίθετο μάλιστα... (Ποιος είπε ότι οι δεξιοί είναι και αδέξιοι;)

Ζ.

Οδός Ιστιαίας
*ΣΕ ...αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι περίοικοι χορταριασμένου οικοπέδου, επί της οδού Ιστιαίας, στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου. Φοβούμενοι μη λαμπαδιάσει ο χώρος και απειληθούν τα γειτονικά σπίτια. Το, μικρό σε έκταση, οικόπεδο είναι αφρόντιστο εδώ και δύο χρόνια, ενώ η επαφή με τον ιδιοκτήτη του δεν είναι εφικτή. Απευθύνονται καιρό τώρα στον Δήμο και περιμένουν...

Λαϊκές
*ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Κούρτης καλεί Θάνο Αδαμόπουλο στις λαϊκές αγορές. Ο γνωστός παλιός συνδικαλιστής των λαϊκών αγορών και για μια εποχή ασχολούμενος και με τα αυτοδιοικητικά, απευθύνει δημόσια πρόσκληση στον αντιδήμαρχο να επισκεφθεί τις λαϊκές αγορές, να δει επιτόπου συγκεκριμένα προβλήματα και να συζητήσει με παραγωγούς και μικροπωλητές για λύσεις. Ο διάλογος είναι πάντα χρήσιμος έστω και αν δεν καταλήγει πάντα σε λύσεις (εκτός και αν είναι αυτοσκοπός). Δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα, λένε στις λαϊκές, είναι και οι άνθρωποι της καθημερινής βιοπάλης. Και ο αντιδήμαρχος δεν θα είχε αντίρρηση να αποδεχθεί την πρόσκληση. Οπότε...       

Δ.Κ.

Γαριτσίου
*ΕΡΓΑΣΙΕΣ ανακατασκευής πεζοδρομίων βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο από τον Δήμο Λαρισαίων σε διάφορα σημεία της πόλης, που κρίνεται ότι χρήζουν άμεσης αποκατάστασης, όπως δήλωσε στην «Ε» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων Γ. Σούλτης.
Ακόμη κι αυτό το έργο όμως συναντά αντιδράσεις πολιτών!
Για του λόγου το αληθές, κάποιοι κάτοικοι της οδού Γαριτσίου, στο Αβέρωφ, διαμαρτύρονται ότι δεν ζήτησαν ανακατασκευή του πεζοδρομίου, αλλά ήθελαν διαπλάτυνση του δρόμου!
Μάλλον όλα γίνονται με μια σειρά...
Λ.Κ.

Υποψήφια απλώς
*ΔΗΜΟΣΙΑ παρέμβαση της Μαρίας Γαλλιού, με άρθρο της χθες στην εφημερίδα, κατά του κυβερνητικού σχεδίου και του σχετικού νομοσχεδίου που περιορίζει δραστικά τις συναθροίσεις πολιτών. «Θα έρθει ένας κόσμος χωρίς διαδηλώσεις, ένα θλιβερός κόσμος...», αναφέρει η Λαρισαία δικηγόρος επιχειρηματολογώντας υπέρ των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Και υπογράφει ως υπ. βουλευτής Λάρισας. Απλώς ως υποψήφια, χωρίς να διευκρινίζει τίνος κόμματος. Πρώην υποψήφια ή μελλοντική. Και δεν χρειαζόταν καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ συνέπιπταν αρχικώς αρκετά στις τοποθετήσεις τους επί του συγκεκριμένου ζητήματος, αντιτιθέμενα και τα δύο κόμματα στη ΝΔ. Μετά όμως από τις «νομοτεχνικές βελτιώσεις» Χρυσοχοΐδη, το ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι υπερψηφίζει το νομοσχέδιο. Κι επομένως η Λαρισαία δεν θα μπορούσε να εκφράζει το πρώην κόμμα της.
Ζ.

Του βουνού
*H συλλεχθείσα ποσότητα του φυτού βάρους περίπου 15 κιλών κατασχέθηκε από το Δασαρχείο. Συνέβη στον Κίσσαβο και επρόκειτο για τσάι του βουνού, που μαζεύτηκε παρανόμως. Άλλο που ο νους αρκετών πήγε αρκετά αλλού, καθώς ο Κίσσαβος για άλλο χορτάρι φημίζεται.
Η συλλογή άγριου τσαγιού, του βουνού και του λόγγου, φυσικά και επιτρέπεται. Όχι όμως για εμπόριο σε μεγάλες ποσότητες, όχι με τα τσουβάλια όπως κάνουν κάποιοι που βγάζουν μεροκάματο καταστρέφοντας ό, τι βρουν μπροστά τους στις πλαγιές του βουνού. Τσάι του βουνού μπορεί να καλλιεργήσει κάποιος στο χωράφι του και να το πουλάει, όχι να μαδάει τη φύση.
Ζ.

«Επληρώθη»
*ΚΑΙ μια διαφορετική, πιο ψύχραιμη προσέγγιση από τον Γ.Π.: Το πρώτο και ίσως μείζον πρόβλημα του ελληνικού μιντιακού τοπίου αναδεικνύεται κατευθείαν από τον ίδιο τον αριθμό των μέσων ενημέρωσης που υπάρχουν στη λίστα Πέτσα. Οι 272 εφημερίδες, 627 ειδησεογραφικοί ιστότοποι, 245 ραδιοφωνικοί και 88 τηλεοπτικοί σταθμοί-και αυτοί οι αριθμοί δεν χαρτογραφούν καν ολόκληρο το τοπίο- είναι νούμερα, αναντίστοιχα μεγάλα για τον πληθυσμό και την έκταση της χώρας...
***
*Η ιδιαιτερότητα των μέσων ενημέρωσης ως επιχειρήσεων είναι απλή, πλην όμως διττή. Από τη μία, είναι οι μόνες μη-κρατικές επιχειρήσεις που όταν παράγουν ελλείμματα, μπορεί να συνεχίσουν να υποστηρίζονται από τους ιδιοκτήτες τους για δεκαετίες. Από την άλλη, είναι οι μόνες επιχειρήσεις που ο κύκλος των εργασιών τους δεν είναι ετήσιος, αλλά πολιτικός. Η δεύτερη αυτή ιδιότητα έχει βαθιές ρίζες. Μπορεί να φτάνουν μέχρι την αντι-καποδιστριακή εφημερίδα «Απόλλων» που εξέφραζε τους κοτζαμπάσηδες της Ύδρας και που ανέστειλε την κυκλοφορία της την επομένη της δολοφονίας του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας καθώς, όπως έγραψε στο τελευταίο πρωτοσέλιδο, «ο σκοπός επληρώθη».
***
*ΟΠΩΣ αυτό το κατακερματισμένο τοπίο αποτελείται από ελλειμματικές, συρρικνωμένες και ειδικής αποστολής επιχειρήσεις, έτσι πρέπει να δούμε και τη «λίστα Πέτσα» ως αυτό που πραγματικά είναι: κρατικές επιδοτήσεις που σκοπό έχουν να παγιώσουν αυτή την κατάσταση, να δώσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αρένα της αγοράς έναντι του αντιπολιτευόμενου Τύπου, να προστατεύσουν τις ασήμαντες επιχειρήσεις από την απόρριψη κοινού και διαφημιστών, να υπερβούν τα στοιχειώδη κριτήρια διαφάνειας του μητρώου διαδικτυακών μέσων και εν τέλει, αντί μιας ενίσχυσης του Τύπου που θα δράττονταν της ευκαιρίας να θεσπίσει αυστηρά δεοντολογικά και επιχειρηματικά κριτήρια, να δοθούν με μία ανταποδοτική χειρονομία στους πρόθυμους συμμάχους της κυβερνώσας παράταξης, παγιώνοντας την κυριαρχία της στην ενημέρωση.
Ζ.

Υπήρχε λόγος
*ΕΝΑ απογευματάκι συζητούσαν χαλαρά ο Θεός με τον Αδάμ.
- Αλήθεια, γιατί έκανες την Εύα τόσο απαλή και τρυφερή;
- Για να την θέλεις.
Σε λίγο ξαναρωτάει ο Αδάμ.
- Γιατί έκανες την Εύα τόσο ελκυστική;
- Για να την θέλεις...
Μετά από λίγο κι άλλη ερώτηση.
- Γιατί όμως έκανες την Εύα τόσο ηλίθια;
- Για να σε θέλει.
Ζ.

SIAMAIA CIU

*ΚΑΙ... σιαμαία πεπόνια παραγωγής Βουναίνων με τον παραγωγό Μπάμπη Γκουτζαμάνη να τροφοδοτεί τις συζητήσεις στο καφενείο για τα φαινόμενα της φύσης

DROMOS CIU

*ΟΤΑΝ κυριαρχούν περιβαλλοντικά κριτήρια. (Εκτός κι αν υπήρχε σκοπιμότητα στην απαλλοτρίωση.)
Ζ.

TENEKEDES CIU1

*H ευρηματικότητα και η πρωτοτυπία σε όλο της το μεγαλείο, εκεί στα Μεσάγγαλα. Δοχεία κατσικίσιου τυριού σε ρόλο κάδων απορριμμάτων στην παραλία. Οι οποίοι μάλιστα τοποθετήθηκαν από τον Δήμο, όπως ανέφερε στην «Ε» λουόμενη.
Απίθανος συνδυασμός: Γκαζοτενεκέδες και γαλάζιες σημαίες!

THLEFONO CIU

*ΑΡΚΕΙ να κάνεις εγκαίρως την κίνηση, αν είναι να πνιγείς...                         

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass