ΣΕ ΑΔΕΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Μίλησαν για τα στερεότυπα αλλά τα άκουσαν… λίγοι

Δημοσίευση: 14 Μαρ 2015 0:18 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:50

 

Του Κ. Γκιάστα

Μπορεί ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας να μίλησε για τα στερεότυπα λόγω φύλου και το ρόλο που παίζουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όμως αυτοί που τα άκουσαν ήταν κυριολεκτικά μετρημένοι στα δάχτυλα καθώς η αίθουσα του «Χατζηγιάννειου» ήταν σχεδόν άδεια. Ένα πραγματικά λυπηρό φαινόμενο καθώς η προσπάθεια υλοποίησης σχεδίου δράσης του Συνδέσμου (και στο πλαίσιο αυτής έγινε η χθεσινή εκδήλωση) συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013-ΥΠΕΣ» στοχεύοντας στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τις έμφυλες διαφοροποιήσεις και τα στερεότυπα πρότυπα συμπεριφοράς που προβάλλουν σήμερα τα ΜΜΕ.

Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του Σ.Δ.Γ. κ. Λιλή Κουράκου η οποία έκανε μια αναφορά στο σύλλογο, στη δράση και την ιστορία του. Μεταξύ άλλων η κ. Κουράκου είπε: «Εμείς σήμερα προσπαθούμε να συνεχίσουμε στο ίδιο πνεύμα. Η ισότητα έχει πετύχει πολλά κυρίως λόγω της καλής επίδοσης των γυναικών σε πολλούς κλάδους. Παρά την πρόοδο υπάρχει σοβαρή οπισθοδρόμηση τα τελευταία χρόνια που μας απασχολεί έντονα.

Αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην κρίση και στην ανεργία. Αυτό κοστίζει περισσότερο σε μια γυναίκα απ ότι σε έναν άνδρα καθώς η γυναίκα χάνει το εισόδημά μας και μένει στο σπίτι. Χάνει την οικονομική της δημιουργία. Όλα είναι βήματα προς τα πίσω.

Το πρόγραμμα αυτό το επιλέξαμε ανάμεσα σε πολλά προγράμματα που είχε στη διάθεσή της η Γ.Γ. ισότητας αλλά επιλέξαμε τα στερεότυπα καθώς κάνουν σοβαρή ζημιά στο θέμα της ισότητας. Γυρίζουν τον κόσμο πίσω.

Έπειτα η κ. Λάουρα Μαράτου – Αλιπράντη Δρ Κοινωνιολογίας, β΄ αντιπρόεδρος του Σ.Δ.Γ. παρουσίασε το Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση των στερεότυπων λόγω φύλου στα Μ.Μ.Ε. Περιληπτικά είπε: «Βασικοί στόχοι της δράσης είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η πληροφόρηση αλλά αυτό που προσπαθούμε είναι να πάμε και σε άλλες ομάδες πληθυσμού. Να πάμε στους νέους επιστήμονες, σε δημοσιογράφους και κυρίως νέους απόφοιτους δημοσιογραφίας. Θέλουμε να αναπτύξουν οι νέοι επιστήμονες μια κριτική ικανότητα απέναντι σε ότι δημοσιεύεται. Προσπαθούμε με διάφορες ενέργειες να το πετύχουμε αυτό. Επίσης στοχεύουμε να κάνουμε έναν οδηγό καλών πρακτικών για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Με πρακτικές που έχουν δοκιμαστεί στο εξωτερικό θα κάνουμε έναν οδηγό σαν κώδικας δεοντολογίας. Μη δείχνεις για παράδειγμα τις γυναίκες ως γλάστρες, μη στέκεσαι πως υπάρχουν σεξιστικές διαφορές είναι κάποιες από τις συμβουλές».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η κ. Χαρά Καραγιαννοπούλου που είναι Λέκτορας Παντείου Πανεπιστημίου, Ειδική Γραμματέας του Σ.Δ.Γ. και ανέπτυξε το θέμα «ΜΜΕ και κατασκευή κοινωνικών προτύπων» ως εξής: «Τα ΜΜΕ δημιουργούν κοινωνικά πρότυπα και αναπαριστάνουν τις κοινωνικές εικόνες. Από τη μια μεριά τα ΜΜΕ λειτουργούν ως καθρέπτης και από την άλλη ο δέκτης το μιμείται. Επομένως με αυτόν τον τρόπο αντιλήψεις που αναπαρίστανται στην οθόνη ή στον τύπο γίνονται μέρος της ταυτότητας του δέκτη. Αποτέλεσμα είναι να αναπαράγονται στερεότυπες αντιλήψεις. Οι παραδοσιακοί ρόλοι που φαίνονται στα ΜΜΕ στην πραγματικότητα συμβάλουν στην δημιουργία των ταυτοτήτων φύλου που σημαίνει υιοθέτηση ρόλων και συμπεριφορών. Συνεχώς έχουμε μια αναπαραγωγή. Αυτό ενέχει κινδύνους όσον αφορά στην ισότητα καθώς εάν τα πρότυπα που προβάλλονται δεν φροντίζουν να υπηρετούν στην αρχή της ισότητας τότε συμβάλλουν στην αναπαραγωγή προτύπων που τα μιμείται ο δέκτης».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Παπαδημόπουλος, η αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης κ. Ψάρρα και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Πουτσιάκας.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass