ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ (ΜΕΛΟΣ ΟΓΕ)

Επίδομα τοκετού μόνο αν γεννήσεις σπίτι σου!

Δημοσίευση: 08 Ιουν 2015 14:32

Την απόλυτη απαξίωση, βιώνουν οι μητέρες σήμερα, όταν νέα εμπόδια υψώνονται με την κατάργηση δικαιωμάτων τους, που κάθε άλλο παρά τη μητρότητα στηρίζουν.

«Κατάργησαν το επίδομα τοκετού και δίνεται μόνο σε όσες γεννούν στο σπίτι!», καταγγέλλουν μεταξύ άλλων, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ), σε συνέντευξη τύπου, που έδωσαν χθες στα γραφεία τους, δηλώνοντας ότι θα συμμετέχουν στο αυριανό πανεργατικό συλλαλητήριο (του ΠΑΜΕ), που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα, στις 8 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία.

Η πρόεδρος της Ένωσης, κ. Κική Καρυώτη, ανάφερε: «Πολλές γυναίκες αποκλείονται από το επίδομα που δίνουν ΙΚΑ και ΟΑΕΔ την περίοδο της άδειας μητρότητας, γιατί δεν έχουν συμπληρώσει 200 μέρες ασφάλισης τα 2 τελευταία χρόνια.

Οι συνταξιούχες γυναίκες παίρνουν μικρότερη σύνταξη, αφού σαν εργαζόμενες έπαιρναν μικρότερους μισθούς.

Ακόμα πιο δραματική κατάσταση βιώνουν οι αυτοαπασχολούμενες, αφού δεν έχουν ούτε στοιχειώδεις παροχές προστασίας της μητρότητας, παίρνουν μικρότερες συντάξεις, αν και εφόσον είχαν ασφάλιση στον ΟΑΕΕ.

Οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που παραμένουν στη θέση τους πλήττουν παράλληλα την υγεία, την περίθαλψη, τις εργαζόμενες στα ΒΑΕ, την προστασία από εργατικό ατύχημα, άλλες κοινωνικές παροχές από τα ταμεία, όπως οι παιδικές κατασκηνώσεις.

Η «θετική» διάκριση της 5ετούς διαφοράς δεν είναι ούτε προνόμιο,ούτε πρόωρη. Οι βιολογικές ανάγκες της εργαζόμενης γυναίκας, η προστασία της μητρότητας επιβάλουν την 5ετή διαφορά, όπως και την απαλλαγή των γυναικών από βαριές και ανθυγιεινές εργασίες. Είναι ανάγκη ακόμα περισσότερο σήμερα που η ανισοτιμία έχει ενταθεί, όταν οι κοινωνικές υπηρεσίες έχουν ιδιωτικοποιηθεί ή εμπορευματοποιηθείκαι οι γυναίκες έχουν φορτωθεί στις πλάτες τους την φροντίδα ηλικιωμένων, αρρώστων κλπ.

Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις που την απαρτίζουν, στο όνομα της ισότητας, περνάνε νόμους και μέτρα εναντίον των γυναικών…».

Την έλλειψη στήριξης, των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς,

κατήγγειλαν επίσης, αναφέροντας ότι: «Οι Κυβερνήσεις και η Τοπική Διοίκηση αντιμετωπίζουν τους βρεφονηπιακούς σταθμούς σαν «υπηρεσίες φύλαξης» και μάλιστα ακριβοπληρωμένες από τους γονείς και όχι ως προσχολική αγωγή, που πρέπει να παρέχεται δωρεάν για τη σωστή ψυχική και σωματική ανάπτυξη του παιδιού και την κοινωνικοποίησή του.

Αντιμετωπίζεται η διαπαιδαγώγηση του παιδιού και ο παιδικός σταθμός ως οικογενειακή υπόθεση-εμπόρευμα με υπηρεσίες, όπως τις αποκαλούν, «προσβάσιμες και προσιτές οικονομικά». Ώστε να πληρώνονται όλα από την τσέπη μας.

Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό καθώς και συνεχείς εναλλαγές εργαζομένων, με τα 9μηνα, 5μηνα ακόμα και 2μηνα, με σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των βρεφών και των νηπίων.

Σοβαρές ελλείψεις στη σίτιση των παιδιών τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα. Απαιτείται η πληρωμή για τροφεία και αναλώσιμα έτσι ώστε το κόστος για μια λαϊκή οικογένεια να είναι δυσβάσταχτο».

Τέλος, διεκδικούν: «Ουσιαστική προστασία της μητρότητας, της υγείας των γυναικών στους χώρους δουλειάς.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

Αποκατάσταση επιδομάτων (τοκετού, μητρότητας κλπ)

Απαγόρευση των απολύσεων εγκύων και άδειες μητρότητας ανάλογες με τις ανάγκες μητέρας και παιδιού.

Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για την οικογένεια.

Αποκλειστικά Κρατικούς – Δημόσιους – Δωρεάν - Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού. Μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό. Να μην κλείσει κανένας παιδικός και βρεφονηπιακός σταθμός. Να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων και να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καταργηθούν τα τροφεία...».

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass