Το άγχος "κολλάει" τη ζυγαριά

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2014 14:53 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:23

Ανασταλτικός παράγοντας για την απώλεια βάρους αποδεικνύεται τελικά το άγχος για τις γυναίκες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Biological Psychiatry.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν μάλιστα ότι, επειδή η μελέτη αφορούσε αποκλειστικά γυναίκες δεν μπορούν να επεκτείνουν τα συμπεράσματά τους και στους άνδρες, επειδή οι τελευταίοι έχουν περισσότερους μυς, πράγμα που επιδρά στον ρυθμό του μεταβολισμού τους.

Η επιστημονική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχιατρικής και Ψυχολογίας Δρ Γιαν Κικολτ Γκλέιζερ, διαπίστωσε ότι το στρες επιβραδύνει τον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα την καύση λιγότερων θερμίδων, άρα τη συσσώρευση περιττών κιλών. Συνεπώς, όταν μια γυναίκα καταναλώνει λιπαρά τρόφιμα μετά από ένα στρεσογόνο περιστατικό, είναι πιθανότερο να πάρει βάρος.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα αφού μελέτησαν 58 γυναίκες, κατά μέσο όρο 53 ετών. Συσχέτισαν τις στρεσογόνες καταστάσεις που βίωναν οι συμμετέχουσες, όπως για παράδειγμα, οικογενειακός καβγάς, εργασιακή πίεση, διαφωνίες με φίλους, αλλά και γενικότερα την ψυχική διάθεση (κατάθλιψη ή άγχος) με τη διατροφή το επόμενο 24ωρο. Επιπλέον καταγράφηκε ο μεταβολισμός των γυναικών επί επτά ώρες μετά την κατανάλωση φαγητού, και έγιναν μετρήσεις του σακχάρου, των τριγλυκεριδίων, της ινσουλίνης και της κορτιζόλης.

Όπως προκέκυψε, οι γυναίκες που είχαν αναφέρει μια ή περισσότερες στρεσογόνες καταστάσεις το προηγούμενο 24ωρο «έκαιγαν» 104 θερμίδες λιγότερες, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν είχαν βιώσει άγχος. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι, εάν διαφοροποίηση αυτή επαναλαμβανόταν καθημερινά τελικά θα συντελούσε σε αύξηση του σωματικού βάρους κατά πέντε κιλά, σε ορίζοντα 12μήνου.

Επιπλέον, όταν το στρες συνυπάρχει με το ιστορικό κατάθλιψης, τότε αυξάνονται και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στον οργανισμό, εδραιωμένος παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου.

Τέλος, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, όταν οι γυναίκες βίωναν άγχος είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης, γεγονός που διευκολύνει τη συσσώρευση λίπους στον οργανισμό, ενώ εμφάνισαν και μικρότερη οξείδωση του λίπους, δηλαδή δεν γινόταν σωστή μετατροπή των μεγάλων μορίων του λίπους σε μικρότερα μόρια, με συνέπεια την επιβράδυνση της καύσης του αποθηκευμένου λίπους.

«Όλα αυτά σημαίνουν πως, με το πέρασμα του χρόνου, το στρες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους. Ξέρουμε από άλλες μελέτες ότι είναι πιθανότερο να τρώμε λάθος φαγητά όταν αγχωνόμαστε και η μελέτη δείχνει ότι, όταν τρώμε αυτά τα λάθος φαγητά, γίνεται πιο πιθανό να αυξηθεί το βάρος μας, επειδή καίμε λιγότερες θερμίδες», σχολιάζει ο Δρ Γκλέιζερ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass