Πιο υπάκουοι οι ασθενείς σε γυναίκα γιατρό

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2014 0:06 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:22

Οι ασθενείς είναι πιο πιθανό να λάβουν σοβαρά υπόψη τις συμβουλές των γυναικών ιατρών από τους άνδρες συναδέλφους τους, σύμφωνα με μια μελέτη. Ειδικότερα, οι συστάσεις σχετικά με τη διατροφή, την άσκηση και την απώλεια βάρους ήταν πολύ πιο πιθανό να ενεργήσουν όταν δίνονται από μια γυναίκα ειδικό.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης με επικεφαλής την δρ. Άν Σεσίλ Σίμπερ πραγματοποίησαν μελέτη στην οποία εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο το φύλο του γιατρού επηρεάζει τη σχέση του με τους ασθενείς του. Οι ερευνητές έθεσαν σε 585 ενήλικες ασθενείς και τους 27 γιατρούς τους, το ίδιο σύνολο ερωτήσεων αμέσως μετά τις επισκέψεις. Οι ερωτήσεις περιλάμβαναν πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με το βάρος, τη σωματική δραστηριότητα και τη διατροφή.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι απόψεις ανάμεσα σε γυναίκες γιατρούς και σε ασθενείς και των δύο φύλων ταυτίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε ό,τι αφορά θέματα διατροφής, άσκησης και απώλειας βάρους. Αντίθετα, βρέθηκε ότι οι άνδρες ασθενείς και οι γιατροί του ίδιου φύλου είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να διαφωνήσουν για θέματα διατροφής και δύο φορές πιο πιθανό για ζητήματα που αφορούν το πλάνο άσκησης.

Στο μόνο σημείο που οι ασθενείς φάνηκε να εμπιστεύονται εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες γιατρούς, ήταν στην παροχή συμβουλών σχετικά με την απώλεια βάρους. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων σε ποσοστό 91%.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Family Practice», έρχονται σε πλήρη αντίθεση με ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα, ότι δηλαδή ένας ασθενής είναι πιο πειθήνιος και ευσυνείδητος όταν έχει απέναντί του γιατρό του ίδιου φύλου. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες γιατροί κάνουν τους ασθενείς να αισθάνονται πιο άνετα να συζητούν τα προσωπικά και ευαίσθητα θέματα τους, συγκριτικά με τους άνδρες συναδέλφους τους.  

Πηγή: news.gr

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass