Γιατί οι ποδιές εργασίας είναι απαραίτητες σε καμαριέρες και καθαρίστριες

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2023 12:04 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Ιουν 2023 13:25

Σε αρκετές χειρωνακτικές δουλειές είναι απαραίτητος ο κατάλληλος επαγγελματικός εξοπλισμός καθώς και τα κατάλληλα επαγγελματικά ρούχα και υποδήματα. Έτσι, οι καμαριέρες μεγάλων και μικρών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων καθώς και οι καθαρίστριες φορούν ποδιές εργασίας για να εκτελέσουν με επιτυχία τα καθήκοντά τους.

Γνωρίζεις γιατί είναι αναγκαίες οι ποδιές για το συγκεκριμένο εργασιακό κλάδο; Αν απάντησες αρνητικά, συνέχισε να διαβάζεις τις γραμμές που ακολουθούν.Σε αυτές, θα μάθεις όλα όσα χρειάζεσαι για τις ποδιές και για την σημασία τους.

«Ποδιά»: Από πού προέρχεται η λέξη και η ιστορία της

Ας ξεκινήσουμε με την ετυμολογία της λέξης «ποδιά». Αυτή η λέξη είναι εξέλιξη της μεσαιωνικής γαλλικής «naperon» και μεταφράζεται ως «μικρό τραπεζομάντηλο». Ως τον 170 αιώνα, για την περιγραφή των προστατευτικών ενδυμάτων πάνω από τα κανονικά ρούχα των ανθρώπων, χρησιμοποιούταν η λέξη «ποδιά». Τα προστατευτικά ενδύματα υπήρχαν από τους πρώτους πολιτισμούς, παρόλο που τότε δεν υπήρχε η λέξη «ποδιά».

Έτσι, η θεά της γονιμότητας στην αρχαία Κρήτη την Χάλκινη Εποχή απεικονιζόταν με ποδιά και οι Ασσύριοι ιερείς μαζί με τους αρχαίους Αιγύπτιους Φαραώ φορούσαν ποδιά για να προστατεύσουν τα ρούχα τους και κάλυπτε το μπροστινό μέρος του σώματος τους. Κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα, στην Ευρώπη, η ποδιά φοριόνταν από τους οπλουργούς, τους κηπουρούς, τους γλύπτες, τους σιδηρουργούς, τους τσαγκάρηδες, τους ιχθυοπώλες, τους τεχνίτες κλπ.

Οι εργαζόμενοι διαφοροποιούνταν ανάλογα με την ποδιά που φορούσαν. Δηλαδή, οι κουρείς στην Αγγλία ονομάζονταν «άντρες με καρό ποδιά», οι τσαγκάρηδες φορούσαν ποδιά μαύρου χρώματος για να προστατεύονται τα ρούχα τους από το μαύρο κερί που έβαζαν στα παπούτσια, η ποδιά των πωλητών κρέατος είχε μπλε ρίγες και οι λιθοξόοι είχαν ποδιές σε λευκό χρώμα. Την περίοδο της Αναγέννησης ξεκίνησαν να δημιουργούνται ποδιές με πιο λεπτό ύφασμα και με κεντήματα.

Σήμερα, οι ποδιές εργασίας φτιάχνονται από βαμβάκι, ένα πολύ ανθεκτικό στο χρόνο, υλικό. Εκτός από βαμβάκι, οι επαγγελματικές ποδιές μπορούν να δημιουργηθούν από πολυεστέρα, ένα συνθετικό ύφασμα αλλά και από άλλα υλικά όπως δέρμα, νάιλον, τζιν κλπ.

Οι ποδιές εργασίας είναι απαραίτητες για να προστατεύουν τους εργαζόμενους

Η ποδιά εργασίας είναι απαραίτητη για τους εργαζόμενους για πολλούς λόγους. Ο πρώτος και σημαντικότερος λόγος είναι πως παρέχει μία προστασία. Οι καμαριέρες και οι καθαρίστριες χρησιμοποιούν πολλές χημικές ουσίες κατά την διάρκεια της εργασίας τους. Έτσι, οι ποδιές εμποδίζουν την σκόνη και τις διάφορες χημικές ουσίες να εισέλθουν στα ρούχα ή στο σώμα τους και να αποτρέψουν τυχόν δερματικές ασθένειες.

Οι επαγγελματικές ποδιές διαθέτουν επαρκή αποθηκευτικό χώρο

Ακόμη, οι καμαριέρες και οι καθαρίστριες φορούν ποδιές γιατί είναι λειτουργικές με πολλές μεγάλες και μικρές τσέπες για να αποθηκεύουν χρήσιμα αξεσουάρ. Για παράδειγμα, σε μία ποδιά εργασίας, μπορούν να αποθηκεύσουν ένα στυλό, ένα σημειωματάριο για να σημειώνουν υπενθυμίσεις, τυχόν ερωτήσεις πελατών που χρειάζεται να απαντηθούν από κάποιο υπεύθυνο του ξενοδοχείου. Ή στις τσέπες της ποδιάς μπορεί να μπει η ταυτότητα εισόδου που έχουν οι εργαζόμενοι για τις περιοχές περιορισμένης πρόσβασης, τα κλειδιά του κτιρίου, το κινητό κλπ.

Οι ποδιές εργασίας είναι απαραίτητες γιατί βελτιώνουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων

Μία κομψή και καθαρή ποδιά εργασίας που φορά η καμαριέρα ή η καθαρίστρια, έχει την δύναμη να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγικότητα της κατά την εκτέλεση των εργασιακών της καθηκόντων καθώς προβάλλεται η αίσθηση του ‘ανήκειν’ και του ομαδικού πνεύματος. Επίσης, αυξάνεται και η αυτοπεποίθηση της εργαζόμενης.

Τέλος, μία ποδιά εργασίας είναι αναγκαία για το προσωπικό καθαρισμού σε μία επιχείρηση γιατί διαφοροποιείται από τους πελάτες αυτής της επιχείρησης. Έτσι, αν ο πελάτης χρειαστεί βοήθεια για οτιδήποτε θα διακρίνει ευκολότερα τον/την εργαζόμενο/η που φοράει ποδιά ώστε να απευθυνθεί σε αυτόν και να τον βοηθήσει. Ταυτόχρονα, βελτιώνεται και το brandname του ξενοδοχείου ή οποιασδήποτε άλλης εταιρείας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι πελάτες εμπιστεύονται περισσότερο τις επιχειρήσεις που το προσωπικό της είναι ντυμένο με επαγγελματικά ενδύματα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass