Η τέχνη των τατουάζ

Δημοσίευση: 16 Μαϊ 2014 11:10 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:42

 

Από την Ιαπωνία της παλαιολιθικής εποχής ως τα ολόσωμα τατουάζ της Γιακούζα και από τις απλές άγκυρες στα μπράτσα των ναυτικών ως καλλιτεχνήματα που θα ζήλευαν καταξιωμένοι ζωγράφοι, το τατουάζ δεν είναι απλώς μόνο θέμα μόδας αλλά μια ολόκληρη κουλτούρα για την οποία το ανθρώπινο σώμα αποτελεί έναν υπέροχο καμβά.

Η τέχνη - για κάποιους, τεχνική για άλλους - του τατουάζ είναι μία από τις αρχαιότερες μορφές τέχνης στην ιστορία της ανθρωπότητας. Άνθρωποι από διάφορους πολιτισμούς σε όλον τον κόσμο «βάφουν» τα σώματά τους εδώ και πάνω από 5.000 χρόνια είτε στο πλαίσιο θρησκευτικών τελετουργικών, είτε ως σύμβολα κοινωνικής θέσης, ή απλά για λόγους αισθητικής.  Πλέον – και ειδικά τα τελευταία χρόνια – τα τατουάζ έχουν γίνει μόδα, που έχει εξαπλωθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Μάλιστα, η παράδοση των τατουάζ πλέον θεωρείται ως μια μορφή υψηλής τέχνης, με πολλούς χώρους και ινστιτούτα σύγχρονης τέχνης να περιλαμβάνουν εκθέσεις με καλλιτεχνικά δημιουργήματα πάνω στο ανθρώπινο δέρμα.

Τα είδη των τατουάζ

Χρωματιστά

Χρησιμοποιώντας διαφόρων χρωμάτων μελάνια, ο tattoo artist δημιουργεί, όπως σε έναν καμβά, οποιοδήποτε σχέδιο συλλάβει η φαντασία του.

Ασπρόμαυρα

Τα σχέδια μπορούν να αποδοθούν περίτεχνα και με μεγάλο βαθμό λεπτομέρειας σε μαύρους και γκρι τόνους, μέσω της χρήσης διαφορετικής έντασης μαύρου χρώματος (shading) καθώς επίσης και διαφορετικών μεγεθών βελόνας.

Old school

Τα old school σχέδια χρησιμοποιούν απλή τεχνοτροπία που περιλαμβάνει μαύρα περιγράμματα, ατόφια βασικά χρώματα (κόκκινο, πράσινο, μπλε, κίτρινο), καθόλου shading (σκιές) ενώ συχνά η φυσική απόχρωση του δέρματος ως λειτουργεί ως μέρος του σχεδίου.

Γεωμετρικά

Πηγή έμπνευσης είναι τα γεωμετρικά σχήματα και ιδιαίτερα εκείνα τα γεωμετρικά σχήματα και μοτίβα που συναντώνται στην φύση, από τη δομή του DNA και τους κρυστάλλους του νερού μέχρι και το σχήμα των γαλαξιών στο σύμπαν, όπως κύκλους, σπιράλ και πολύγωνα.

Tribal

Πλέον από τα πιο δημοφιλή στυλ σήμερα, τα tribal τατουάζ προέρχονται από τις παραδόσεις ιθαγενών φυλών οι οποίες για χιλιάδες χρόνια ασκούσαν την τέχνη της δερματοστιξίας για να εκφράσουν το κοινωνικό status, πνευματικά σύμβολα και αφήγηση επιτευγμάτων και ιστοριών.

Ιαπωνικά

Το ιαπωνικό τατουάζ θεωρείται από τα πιο περίτεχνα και εντυπωσιακά στυλ τατουάζ ενώ οι ιάπωνες artists φημίζονται για τη δεξιοτεχνία τους.

8. Lettering

Συνήθως είναι ρητά και γνωστά αποφθέγματα (quotes) γνωστών και αγνώστων, είτε λέξεις και φράσεις που συνδέονται με αξίες, όπως η αγάπη, η πίστη, η οικογένεια, κλπ.

 

 

Για να γίνει σωστά και κυρίως ακίνδυνα το τατουάζ, ο tattoo artist πρέπει:

- Να αλλάζει πάντα τις αποστειρωμένες λαβές από πελάτη σε πελάτη και μετά οι βελόνες να καταστρέφονται.

- Πριν αρχίσει ο δημιουργός τη δουλειά πρέπει να φοράει πάντα γάντια μιας χρήσης, τα οποία πρέπει να αλλάζει αν ακουμπήσει κάποιο άλλο αντικείμενο.

- Να τοποθετεί τα χρώματα σε κυπελλάκια μιας χρήσης.

- Να καθαρίσει καλά το δέρμα με ξυραφάκι μιας χρήσης και να βάλει βαζελίνη.

- Κατά την διάρκεια που κάνει το tattoo πρέπει να καθαρίζει συνέχεια την επιφάνεια του δέρματος. Το πλαστικό περίβλημα, τα υπολείμματα από τα χρώματα, καθώς και τα κυπελλάκια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στον επόμενο πελάτη.

- Ο χώρος όπου γίνεται το τατουάζ πρέπει να είναι καθαρός.

 

Σωστή περιποίηση:

- Μόλις ολοκληρωθεί η δημιουργία του τατουάζ, πρέπει να επικαλυφθεί με αλοιφή και με γάζα, την οποία μπορείτε να βγάλετε μετά από μερικές ώρες.

- Μόνο τις 2 πρώτες μέρες μπορείς να το πλένεις απαλά με τα δάχτυλά σου.

- Για τις πρώτες δέκα μέρες θα πρέπει να βάζετε αρκετές φορές αλοιφή, έτσι ώστε να είναι πάντα ενυδατωμένο, ενώ δεν πρέπει να το βρέξετε καθόλου.

- Προσπαθήστε να αποφύγετε την έκθεση του τατουάζ στον ήλιο, αλλά και στο νερό της πισίνας για έναν περίπου μήνα.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass