Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ΚΤΕΟ

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2014 11:35 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:45

 

Μπορεί ο τεχνικός έλεγχος του αυτοκινήτου να είναι άρρηκτα συνδεδεμένος µε την ασφάλειά στο δρόµο, η αλήθεια όμως είναι ότι οι περισσότεροι οδηγοί έγιναν ιδιαίτερα συνεπείς τα τελευταία μόλις χρόνια λόγω των αυστηρότερων προστίµων που προβλέπει ο ΚΟΚ για τα οχήµατα που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ.

Τι ελέγχεται στα ΚΤΕΟ;

Πρωτίστως τα µηχανικά µέρη και η κατάσταση του αµαξώµατος (αν υπάρχουν σκουριές ή χτυπήµατα που µπορεί να επηρεάσουν την οδική ασφάλεια του αυτοκινήτου). Τα φωτιστικά σώµατα και η κατεύθυνση της δέσµης των φώτων, το σύστηµα διεύθυνσης, το σύστηµα πέδησης, οι ζώνες ασφαλείας, η κατάσταση των αναρτήσεων κ.ά.

Μεγάλο βάρος δίνεται στα ελαστικά, αν υπάρχουν φθορές ή σκισίµατα, στο βάθος του πέλµατος και στην πίεσή τους. Ελέγχεται οπτικά ο κινητήρας αλλά και ο αριθµός πλαισίου του αυτοκινήτου που πρέπει να είναι ίδιος µε αυτόν που αναγράφεται στην άδεια αυτοκινήτου.

Η διάρκεια του ελέγχου κυμαίνεται από 20 έως 45 λεπτά ανάλογα µε την κατάσταση του αυτοκινήτου.

Τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ παρέχουν ταυτόχρονα µε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων. Σύµφωνα µε το νόµο το δελτίο ΚΤΕΟ ισχύει και ως κάρτα καυσαερίων για έναν χρόνο στα Ι.Χ. Συνεπώς µε τη λήξη του χρειάζεται και επανέκδοση της κάρτας.

Tα δικαιολογητικά  που χρειάζονται για τα επιβατικά, είναι: άδεια κυκλοφορίας, ταυτότητα, δελτίο προηγούµενου ελέγχου (αν έχει εκδοθεί κατά το παρελθόν) και εγκρίσεις τύπου (σε περίπτωση τροποποιήσεων ή µετασκευής του οχήµατος).

Ο πρώτος έλεγχος ορίζεται στα 4 χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης της πρώτης άδειας κυκλοφορίας και έπειτα κάθε 2 χρόνια για τα Ι.Χ.

Το πρόστιµο σε περίπτωση που κάποιος δεν περάσει ΚΤΕΟ ορίζεται στα 400 ευρώ και υπάρχει δυνατότητα µείωσης στα 50 ευρώ με την προσκόµιση δελτίου ΚΤΕΟ εντός 10 ηµερών.

Ο νόµος προβλέπει ότι για τα εκπρόθεσµα επιβατικά αυτοκίνητα έως και 30 ηµέρες το κόστος είναι συν 16 ευρώ (πέρα του παράβολου).  Μετά τις 30 ηµέρες η επιπλέον επιβάρυνση είναι 33 ευρώ και 65 ευρώ για όσους είναι εκπρόθεσµοι άνω των 6 µηνών.

Σύµφωνα µε τη νέα νομοθεσία κανένα αυτοκίνητο δεν µπορεί να ασφαλιστεί αν δεν έχει περάσει από τεχνικό έλεγχο.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

Αν στο όχημα έχουν τοποθετηθεί αντηλιακές μεμβράνες απαιτείται η προσκόμιση του πιστοποιητικού έγκρισης.

Αν στο όχημα έχει τοποθετηθεί μη εργαστηριακή ηλιοροφή θα πρέπει να είναι ενημερωμένη η άδεια κυκλοφορίας.

Αν το όχημα φέρει κοτσαδόρο απαιτείται η Υπεύθυνη Δήλωση ρυμούλκησης.

Αν το όχημα φέρει  μη εγκεκριμένες μπάρες προστασίας εμπρόσθιες και όπισθες (PULL BARS )πρέπει να αφαιρούνται εκτός των περιπτώσεων των εργοστασιακών PULL BARS για τα εξής οχήματα : TOYOTA RAV,LAND ROVER,SUZUKI VITARA,SUZUKI JIMNY.

Αν το όχημα έχει καταθέσει τις πινακίδες του οχήματος στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και δεν έχει σε ισχύ ΚΤΕΟ απαιτείται φωτοαντίγραφο της άδειας θεωρημένη από την Διεύθυνση Μεταφορών Καθώς και η δήλωση ακινησίας και η άρση αυτής.

Αν το όχημα φέρει χρησιμοποιούμενο καύσιμο και υγραέριο και εφόσον έχει ενημερωθεί ή άδεια κυκλοφορίας απαιτείται υπεύθυνη Δήλωση εγκαταστάτη μηχανικού για την καλή λειτουργία της υγραεριοκίνησης με γνήσιο της υπογραφής του(επικυρωμένο και πρωτότυπο από ΚΕΠ) εντός 30 ημερών από την ημερομηνία ελέγχου. Στην περίπτωση Διενέργειας Περιοδικού Τεχνικού Ελέγχου του διασκευασμένου οχήματος σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 6 μηνών δεν απαιτείται η υποβολή της ανωτέρω υπεύθυνης Δήλωσης αρμοδίου Τεχνικού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass