ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΜΠΟΛ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ

Πρωινό: Απαραίτητος σύμμαχος

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2013 15:13 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:22
 
Πρωινό, ένα από τα σημαντικότερα γεύματα του ανθρώπου κι όμως από τα πιο παραμελημένα. Δυστυχώς, έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωινού έχει περιοριστεί αρκετά. Από την άλλη όμως τα άτομα που τρώνε πρωινό δείχνουν να έχουν καλύτερους δείκτες υγείας, όπως χαμηλότερα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης, χαμηλότερο σωματικό βάρος, σωστότερες διατροφικές συνήθειες και πιο ποιοτικό τρόπο ζωής.
 
Επιδημιολογικές έρευνες περασμένων δεκαετιών συνέδεσαν την κατανάλωση πρωινού με χαμηλότερη πρόσληψη λίπους αλλά και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης αίματος. Τα άτομα που δεν έτρωγαν πρωινό είχαν τους υψηλότερους δείκτες λιπιδίων σε αντίθεση με αυτά που έτρωγαν. Το πρωινό με τα πιο ευεργετικά αποτελέσματα ήταν ο συνδυασμός δημητριακών με άπαχο ή χαμηλού λίπους γάλα. Γενικά όμως η κατανάλωση πρωινού συντελούσε σε καλύτερες διατροφικές επιλογές στα γεύματα της ημέρας, ενώ μια επιδημιολογική μελέτη στην Ιαπωνία, συνέδεσε τη μη κατανάλωση πρωινού με περισσότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες όπως ήταν η αυξημένη χοληστερόλη, η έλλειψη άσκησης, η υπέρταση και το κάπνισμα.
Με την πάροδο του χρόνου παρατηρήθηκε ότι δεν ήταν μόνο το πρωινό αυτό καθ’ αυτό που συντελούσε στην υγιή εικόνα των ατόμων που το έπαιρναν, αλλά ότι συγκεκριμένα δημητριακά μπορούσαν να επηρεάσουν ακόμα περισσότερο τα επίπεδα των λιπιδίων. Οι περισσότερες έρευνες πια επιβεβαιώνουν ότι η βρώμη έχει ευεργετική επίδραση στην υπερλιπιδαιμία. Το ενεργό συστατικό μέσω του οποίου δρα η βρώμη τόσο ευεργετικά είναι μια διαλυτή φυτική ίνα που ονομάζεται β-γλυκάνη. Οι διαλυτές ίνες έχει βρεθεί ότι έχουν ευεργετική επίδραση στα επίπεδα των λιπιδίων. Οι βασικές πηγές των διαλυτών φυτικών ινών είναι τα όσπρια, η βρώμη και τα φρούτα. Δύο άλλα είδη δημητριακών που δείχνουν και αυτά να βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης είναι το κριθάρι, το οποίο έχει και αυτό ενεργό συστατικό τη β-γλυκάνη, αλλά και η σίκαλη.
Ως τώρα είναι φανερό ότι το πρωινό είναι απαραίτητο στην υπερλιπιδαιμία για τον πρωταρχικό λόγο ότι βοηθά σε καλύτερες διατροφικές συνήθειες στο υπόλοιπο της ημέρας. Εστιάζοντας στα συστατικά του πρωινού, ένα από τα ιδανικότερα πρωινά για έναν υπελιπιδαιμικό είναι ένα μπολ με κουάκερ (βρώμη) με άπαχο ή χαμηλού λίπους γάλα. Πολλοί όμως δεν το προτιμούν επειδή είναι άγευστο. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα μελιού, ή μικρή ποσότητα ανάλατων ξηρών καρπών και τεμαχισμένων φρέσκων φρούτων.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

SYNETAIRISTIKH TRAPEZA
ΕΔΑ ΘΕΣΣ
ELEFTHERIA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MENOYME SPITI

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1