ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ (ΜΕΛΟΣ ΟΓΕ)

Χτυπήματα στη μητρότητα

Δημοσίευση: 08 Μαϊ 2015 1:03 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:52

Αδικίες και αντιθέσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων γυναικών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καταστρατήγηση κεκτημένων δικαιωμάτων γενικότερα και μια ψευδεπίγραφη ισότητα, βιώνουν οι γυναίκες σήμερα, μια κατάσταση που «χτυπά» με αυτόν τον τρόπο την μητρότητα, κατήγγειλαν χθες σε συνέντευξη τύπου, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ).

«Παρακολουθώντας διαχρονικά την αντιμετώπιση της μητρότητας, είτε με θεωρίες είτε με νομοθετικές ρυθμίσεις, εύκολα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι κάθε άλλο παρά προστατευμένη είναι», υποστήριξε η πρόεδρος της Ένωσης κ. Κική Καρυώτη.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε, στα πλαίσια της καμπάνιας της ΟΓΕ, για την υγεία της γυναίκας και η Ένωση Γυναικών Λάρισας, επικέντρωσε στο θέμα της μητρότητας, που σχετίζεται συνολικότερα με την υγεία, αλλά και με την ευκαιρία της ημέρα της μητέρας, που γιορτάζεται στην ερχόμενη Κυριακή.

Προσπάθειες για απογύμνωση της μητρότητας από την κοινωνική της αξία, κατήγγειλαν τα μέλη της, υποστηρίζοντας ότι: «Δηλαδή να απαλλάσσεται από αυτό το “κόστος” το κράτος και η εργοδοσία, στο βαθμό βέβαια που η κατάσταση του λαϊκού κινήματος το επιτρέπει.

Η έννοια της μητρότητας αποτελεί την αποθέωση της ανθρώπινης ύπαρξης και η διαδικασία της αναπαραγωγής έχει “χαριστεί” από τη φύση κυρίως στη γυναίκα, η οποία φέρει τη χαρά αλλά και την ευθύνη της μητρότητας. Παράλληλα, η γυναίκα ως πολύπλευρη φύση και καλύπτοντας ανάγκες της σχετικές με την ισότητα, την ολοκλήρωση της προσωπικότητας της, τη χειραφέτησή της και την κοινωνική της απελευθέρωση βγαίνει στην αγορά εργασίας. Βασικότατο επίσης παράγοντα για τη δράση αυτή της γυναίκας αποτελεί η ανάγκη κάλυψης οικονομικών αναγκών.

Οι κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες καλείται, ειδικά σήμερα η γυναίκα να προσφέρει την εργασία της ικανοποιώντας ταυτόχρονα όλες τις παραπάνω ανάγκες είναι ιδιαίτερα εχθρικές.

Η υποκρισία της αστικής τάξης περισσεύει . Ας θυμηθούμε, για παράδειγμα,  τα επιδόματα τοκετού ήταν διαφορετικά στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, διαφορετικά στα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία και πολλές γυναίκες, πχ. νοικοκυρές, αυτοαπασχολούμενες, άνεργες, μετανάστριες δεν είχαν αυτό το δικαίωμα. Το ίδιο συνέβαινε με τις άδειες εγκυμοσύνης και τοκετού. Πχ. οι  αυτοαπασχολούμενες δεν είχαν και δεν έχουν.

Και όλα αυτά στο όνομα μιας ισότητας ψευδεπίγραφης, μιας ισότητας στα λόγια…».

Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΕΝΑ

ΠΡΟΣΟΔΟΦΟΡΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

«Η διαδικασία της αναπαραγωγής, έχει γίνει ένα προσοδοφόρο εμπόρευμα», καταγγέλλουν και συμπληρώνουν: «Στη χώρα μας οι περισσότερες μαιευτικές και γυναικολογικές κλινικές και ότι σχετίζεται με αυτές όπως τράπεζες ωαρίων, ομφαλικών κυττάρων κλπ. βρίσκονται στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, καθώς έχουν το μεγαλύτερο κέρδος στο χώρο της υγείας!

Και βέβαια είναι γνωστό ότι η Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή (ΙΥΑ) μεγάλη κατάκτηση της επιστήμης και της τεχνολογίας,  στα χέρια του κεφαλαίου αποτελεί το πιο προσοδοφόρο τομέα των επιχειρηματιών υγείας. Από τα 54 κέντρα που υπάρχουν στην Ελλάδα μόνο τα 10 είναι δημόσια. Σε όλα αυτά προστίθεται  η έλλειψη  κρατικής φροντίδας και υποδομών για το παιδί.

Κάθε γυναίκα και νέο ζευγάρι, δικαιούται να καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες, που σχετίζονται με την αναπαραγωγική διαδικασία, γενικότερης πρόληψης και θεραπείας, προγεννητικού ελέγχου, παρακολούθησης της εγκυμοσύνης, τοκετού, ιατρικώς υποβοηθούμενης γονιμοποίησης, μέσα από το  αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας- πρόνοιας δωρεάν.

Η γυναίκα που πρόκειται να φέρει στον κόσμο ένα παιδί πρέπει να περιβάλλεται από ένα δίκτυ προστασίας αποτελούμενο από:

εξασφαλισμένους όρους υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας με ειδικά μέτρα προστασίας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και της λοχείας. Ουσιαστικά μέτρα απαγόρευσης της απόλυσης για λόγους εγκυμοσύνης.

Πληρωμένη και με τις ασφαλιστικές εισφορές άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Επαναχορήγηση του επιδόματος τοκετού σε όλες τις γυναίκες καθώς και πλήρη δωρεάν προγεννητικό και προληπτικό έλεγχο, διαγνωστικές εξετάσεις και φάρμακα για όλες τις γυναίκες χωρίς εξαιρέσεις.

Δημόσια νηπιαγωγεία και σχολεία με θέσεις και επάρκεια για όλες τις λαϊκές οικογένειες. Ειδικά μέτρα προστασίας για την άγαμη μητέρα.

Δημιουργία σταθμών θηλασμού σε δημόσιους χώρους και υπηρεσίες για τις εργαζόμενες μητέρες με την αντίστοιχη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών και σταθμών θηλασμού σε εργασιακούς χώρους, με πλήρη προστασία της μητρότητας από το κράτος».

Επίσης, στο πλαίσιο της συνέντευξης, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους «στον αγώνα των εργαζόμενων του «Αρωγή», που δίνουν τη μάχη τους για το αυτονόητο: να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους».

 

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass