Μια απάντηση για Ισλάμ και τζιχάντ

Δημοσίευση: 16 Ιαν 2016 0:32

Του Παναγιώτη - Σωκράτη Λουμάκη, γενικού γιατρού στο Κέντρο Υγείας Αγιάς

Στην απάντηση του κ. Στεργιούλη στο άρθρο μου της 6/1/2016 με τίτλο «Ισλάμ και τζιχαντισμός», που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 12/1 έχω να παρατηρήσω τα εξής: Κατ’ αρχάς αναγνωρίζω ότι ο χαρακτηρισμός ως «μυωπικής» της άποψης του ήταν οξύτερος του δέοντος και έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Σφάλμα μου.

Το άρθρο μου δεν ήταν επικριτικό των θέσεων του «για την ανάγκη πνευματικής μας θωράκισης με τις αρχές και αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας». Είμαι και εγώ συνειδητός Ορθόδοξος Χριστιανός, όπως γνωρίζει. Η άποψη μου ήταν ότι η αναβίωση του τζιχαντισμού οφείλεται περισσότερο σε λόγους που σχετίζονται με την ιστορία των Αραβικών λαών, δηλαδή την εγκληματική πολιτική των «Χριστιανικών» κρατών εις βάρος τους, και τον ψυχολογικό αντίκτυπο αυτής της πολιτικής, παρά με την προτροπή του Κορανίου για ιερό πόλεμο κατά των απίστων, που είχε καταστεί ανενεργή από αιώνων.

Την αντικειμενική γνώση και άποψη σε ένα ιστορικό ή άλλο θέμα δεν την προσδίδουν οι τυπικοί ακαδημαϊκοί τίτλοι, αλλά η ενδελεχής μελέτη και εντρύφηση σε αυτό. Άλλωστε ούτε ο ίδιος είναι ιστορικός, αλλά θεολόγος. Αυτό δεν μας αφαιρεί το δικαίωμα να εκφέρουμε άποψη σε θέμα εκτός του γνωστικού αντικειμένου μας, αρκεί να την τεκμηριώνουμε επαρκώς.

Θα συνιστούσα στον κ. Στεργιούλη να ξαναδιαβάσει προσεκτικά το άρθρο μου. Θα διαπιστώσει ότι δυνητικά επικίνδυνη χαρακτηρίζω την επικράτηση της άποψης ότι το πρόβλημα του τζιχαντισμού θα επιλυθεί μέσω της άγριας στρατιωτικής καταστολής του από τη Δύση. Για να το επεξηγήσω λίγο, εάν, στα πλαίσια αυτής της άποψης, η Ελλάδα συμμετάσχει σε κοινό εκστρατευτικό σώμα στη Μέση Ανατολή και οι τζιχαντιστές αντιδράσουν με τρομοκρατική ενέργεια στο έδαφος μας, στο πλαίσιο αντιποίνων, δεν θα έχουν ευθύνη αυτοί που συνετέλεσαν να διαδοθεί η συγκεκριμένη αντίληψη; Και τί άλλο παρά προτροπή για στρατιωτική δράση αποτελεί το εδάφιο του άρθρου του «παλαιότερα οι τζιχαντιστές δεν τολμούσαν να εφαρμόσουν κατά των Χριστιανών ακραίες και απάνθρωπες ενέργειες, γιατί υπήρχε η απειλή από τη χριστιανική Δύση. Ενώ τώρα, φαίνεται πως δεν υπάρχει ανάλογη σοβαρή αντίσταση»;

Το φαινόμενο του τζιχαντισμού βραχυπρόθεσμα θα περιορισθεί και μακροπρόθεσμα θα επιλυθεί εάν αναπτυχθεί ένας ειλικρινής διάλογος μεταξύ Χριστιανισμού και Ισλαμισμού, με αμοιβαία διάθεση αλληλοκατανόησης, διάλογο που ευνοεί και ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, τον οποίο ο κ. Στεργιούλης επικαλείται, προς όφελος της παγκόσμιας ειρήνης.

Τέλος, επειδή η αναζωπύρωση του τζιχαντισμού αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της ειρήνης της γεωγραφικής «γειτονιάς» μας, αλλά και της παγκόσμιας, και επειδή η λανθασμένη ερμηνεία και αντιμετώπιση του θα περιπλέξει περαιτέρω το πρόβλημα, παρακαλώ την «Ελευθερία» να αναδημοσιεύσει σε επόμενο φύλλο της, πρόσφατο άρθρο Αμερικανού βετεράνου του πολέμου στο Ιράκ με τίτλο «Πώς βοήθησα να γεννηθεί το ISIS» (http://tvxs.gr/news/kosmos/pos-boithisa-na-gennithei-o-isis).

Θα βοηθήσει το αναγνωστικό κοινό να συνειδητοποιήσει ποιό είναι το αίτιο της ριζοσπαστικοποίησης σημαντικής μερίδας, μέχρι πρότινος μετριοπαθούς, των λαών της Μέσης Ανατολής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass