Επιστολές στην «Ε»

Τα κομμένα κλαδιά στην παραλιακή ζώνη

Δημοσίευση: 07 Δεκ 2016 5:40

Αγαπητή Ελευθερία,

Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύσατε στην εφημερίδα σας μια ανταπόκριση του συνεργάτη σας στην Αγιά κ. Γουργιώτη που αφορούσε τα διάφορα απορρίμματα, τα οποία συσσωρεύονται σε αρκετά σημεία στα παράλια της περιοχής Αγιοκάμπου και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στο άρθρο ο κ. Γουργιώτης ανέφερε τις ενέργειες και τις απόψεις του Δήμου Αγιάς για το συγκεκριμένο μεγάλο πρόβλημα.

Σημειώσατε λοιπόν πως έχει το θέμα: Οι κάτοικοι της περιοχής τοποθετούν δίπλα στους κάδους απορριμμάτων κομμένα κλαδιά και διάφορα ογκώδη υλικά, πιστεύοντας ότι η υπηρεσία καθαριότητος του Δήμου θα τα μαζέψει. Ο Δήμος αντί να τα μαζέψει, δημιούργησε το λεγόμενο «πράσινο σημείο» σε κάποια περιοχή, έχοντας την απαίτηση οι κάτοικοι να τα μεταφέρουν εκεί, εξ ιδίων. Με τι μέσον, του είναι παντελώς αδιάφορο. Εκεί στον Δήμο νομίζουν προφανώς ότι όλοι έχουν φορτηγάκι ή, τέλος πάντων, κάποιο ρυμουλκούμενο καρότσι για να τα φορτώσουν και να τα μεταφέρουν. Έτσι λοιπόν τα συγκεκριμένα απορρίμματα έμειναν όλο το καλοκαίρι αμάζευτα, εγκυμονώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία και αυξήθηκαν σε όγκο και ποσότητα ακόμη και σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Σε ερώτησή μου προς τον αρμόδιο προϊστάμενο καθαριότητος του Δήμου Αγιάς, «γιατί αυτή η εγκατάλειψη;» έλαβα την απαράδεκτη απάντηση ότι: «ο Δήμος Αγιάς δεν διαθέτει προσωπικό, δεν διαθέτει τα κατάλληλα τεχνικά μέσα και το σπουδαιότερο, κατά τον ίδιο, δεν διαθέτει χρήματα να πληρώσει ιδιώτη για την αποκομιδή των απορριμμάτων». «Δεν μαζεύω τίποτα, ούτε θα μαζέψω στο μέλλον, διότι διώκομαι από τον κ. Εισαγγελέα γιατί τα μάζευα με ιδιωτικά μέσα ευγενώς προσφερόμενα και γι’ αυτόν τον λόγο η δημοτική αντιπολίτευση έκανε εις βάρος μου καταγγελία στον κ. Εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε δίωξη εις βάρος μου και εις βάρος του κ. Δημάρχου. Για να ευρεθούν τα απαραίτητα χρήματα για την εργασία αυτή, αρκεί να επιβάλλω σε κάθε καταναλωτή νερού 0,20 λεπτά του ευρώ, έτσι ώστε να μπορώ να νοικιάσω οχήματα και να πληρώσω τα απαραίτητα ημερομίσθια».

Όμως, κύριοι, ίσως να μη γνωρίζετε ότι ο αγαπητός κατά τα άλλα Δήμος Αγιάς εισπράττει κάθε χρόνο από κάθε ιδιοκτήτη οικοδομής της περιοχής Αγιοκάμπου 85 ευρώ, πληρωτέα τοις μετρητοίς στο ταμείο του Δήμου για τέλη καθαριότητος και ηλεκτροφωτισμού, σύμφωνα με τον Ν.1828/89 άρθρο 25. Έτσι λοιπόν, αν υποτεθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν περισσότερες από 3.000 κατοικίες, το χρηματικό ποσό που εισπράττει ο Δήμος είναι περισσότερο από 255.000 ευρώ, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο. Φυσικά οι κατοικίες είναι πολύ περισσότερες, άρα και τα εισπραττόμενα χρήματα πολύ περισσότερα. Το προαναφερθέν τέλος είναι μόνο για το άδειασμα των κάδων απορριμμάτων; Μα το 99% των κατοίκων της περιοχής παράγουν απορρίμματα 3 μήνες, από 01/06/έως 30/08 κάθε χρόνο. Από εκεί και πέρα ουδέν. Τα απορριμματοφόρα κατά την νεκρή περίοδο 9 μηνών συλλέγουν απορρίμματα από την συγκεκριμένη περιοχή κάθε 10 ημέρες, ίσως και αραιότερα. Δηλαδή οι καλοκαιρινοί κάτοικοι πληρώνουν πανάκριβα γι’ αυτήν την υπηρεσία που τους παρέχει ο Δήμος, χωρίς την απαραίτητη ανταπόδοση. Οι φωτογραφίες που επισυνάπτω και οι οποίες τραβήχτηκαν στις 21/11/2016, αποδεικνύουν το μέγεθος και το απαράδεκτο του προβλήματος. Ζούμε σε μια ευνομούμενη πολιτεία! Ας μου επιτρέψετε να αμφιβάλω.

Χρήστος Τσαούσης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass