Αδύνατη η πολιτική επιβίωση Σαμαρά

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2015 11:15 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:39

Από τον Γιώργο Δελαστίκ
Έσκασαν στα γέλια όλοι οι Έλληνες, μόλις άκουσαν τον πρόεδρο της ΝΔ και κατά κράτος ηττηθέντα στις βουλευτικές εκλογές τέως πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να δηλώνει στη μαραθώνια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του: "Εγώ δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη, σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για τη χώρα"! Με άλλα λόγια, δεν φεύγει με τίποτα ο Αντώνης Σαμαράς από πρόεδρος της ΝΔ! Είναι το μοναδικό αξίωμα που του έχει απομείνει και δεν το εγκαταλείπει με τίποτα, αν δεν τον ανατρέψουν.
"Όλοι οι αρχηγοί μετά από ήττες παραιτούνταν. Ούτε κακοί πρωθυπουργοί ήταν ούτε κακοί αρχηγοί", δήλωσε πολύ σωστά η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον εκδιωχθέντα από τον ελληνικό λαό τέως πρωθυπουργό. "Αλλά ήξεραν μια απλή αλήθεια - ότι η προσπάθεια δικαίωσης του δικού τους έργου υπονομεύει την προοπτική της επόμενης ημέρας", πρόσθεσε, ζητώντας φυσικά τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, στο οποίο βεβαίως θα καθαιρείτο δημοκρατικά από πρόεδρος της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς.
ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!
"Σκέφθηκα το έκτακτο συνέδριο. Αυτό όμως θα το εμφάνιζαν και θα το μετέτρεπαν σε σύμπτωμα μέγιστης εσωστρέφειας για την παράταξή μας. Θα εκμεταλλεύονταν και την παραμικρή δήλωση οποιουδήποτε στελέχους για να δείξουν την παράταξη ως σπαρασσόμενη σε κρίσιμες ώρες", δήλωσε εισαγωγικά ο Αντώνης Σαμαράς, αρνούμενος κατηγορηματικά να αποδεχθεί τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου της ΝΔ, διευκολύνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τους εσωκομματικούς αντιπάλους του να τον "φάνε".
"Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη σύγκληση του έκτακτου συνεδρίου, αλλά τέτοιο δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνω. Εάν γίνει συνέδριο, θα υπάρχουν προσωπικές διαδρομές", πρόσθεσε υποκριτικά. "Θέλω να τελειώνουμε με την όποια εσωστρέφεια σήμερα. Όχι να την αφήσουμε να υφέρπει, γιατί θα κάνουμε το μεγαλύτερο δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ", συνέχισε.
Φυσικά, "μεγαλύτερο δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ" δεν υπάρχει στην πραγματικότητα από την παραμονή του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ! Αυτή είναι η αλήθεια, όσο και αν ο τέως πρωθυπουργός υποστηρίζει το αντίθετο!
"ΔΩΡΟ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ" Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ
Με ηγέτη τον Αντώνη Σαμαρά, η ΝΔ έχει λάβει μέρος σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις. Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2012, του Ιουνίου 2012 και του Ιανουαρίου 2015 και στις ευρωεκλογές του 2014.
Το αποτέλεσμα της ηγετικής προσφοράς του Αντ. Σαμαρά υπήρξε κυριολεκτικά καταστροφικό για τη συντηρητική παράταξη της Δεξιάς. Και στις τρεις βουλευτικές εκλογές η ΝΔ σημείωσε τα τρία χειρότερα αποτελέσματα της ιστορίας της! Τα τρία χειρότερα!
Αλλά και στις ευρωεκλογές του 2014 σημείωσε το χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας της επί 35 χρόνια σε ευρωεκλογές! Το απόλυτο ρεκόρ των χειρότερων αποτελεσμάτων της ιστορίας της ΝΔ ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον Αντώνη Σαμαρά! Κανένας άλλος ηγέτης της ΝΔ δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί του διεκδικώντας την "επίτευξη"... χειρότερων αποτελεσμάτων! Είναι ασύλληπτος!
Υπό την ηγεσία Σαμαρά η ΝΔ πήρε 18,85% τον Μάιο του 2012 και 29,66% τον Ιούνιο του 2012, πέφτοντας στο 27,81% τον Ιανουάριο του 2015. Μέχρι να αναλάβει την ηγεσία της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς, η χειρότερη εκλογική επίδοση της ΝΔ ήταν το 33,48% το 2009 του Κώστα Καραμανλή, όταν είχε σαρωθεί από τον Γιώργο Παπανδρέου.
Όσον αφορά δε στις ευρωεκλογές του 2014, όταν με προεδρία Σαμαρά η ΝΔ πήρε μόνο 22,71%, πρέπει να σημειώσουμε ότι το χειρότερο ποσοστό της στις ευρωεκλογές το είχε πάρει το... 1981, τότε που ο Γεώργιος Ράλλης είχε σαρωθεί κυριολεκτικά από τον Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς οι εκλογές για τους πρώτους Έλληνες ευρωβουλευτές είχαν γίνει ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές που είχαν φέρει στην εξουσία τον Ανδρέα με 48,07%.
Ακόμη και τότε όμως η ΝΔ είχε πάρει ...εννέα (!) εκατοστιαίες μονάδες περισσότερες από όσες πήρε με ηγέτη τον Σαμαρά - τώρα πήρε 22,71% ενώ τότε είχε πάρει 31,34%!
"ΟΥΤΕ ΔΥΟ ΜΟΝΑΔΕΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ"
Έχοντας συγκεντρώσει όλα τα χειρότερα αποτελέσματα της ιστορίας της ΝΔ, ο τέως πρωθυπουργός επιχειρεί να βγάλει ως συμπέρασμα τη "σταθερότητα" της εκλογικής απήχησης της ΝΔ, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα αυτά μεταξύ τους!
Στη γραμμή αυτή κινήθηκε και πάλι ο Αντώνης Σαμαράς, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η ΝΔ έχασε μόνο 1,85% σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, ασχέτως του γεγονότος ότι έμεινε πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά ...8,5 εκατοστιαίες μονάδες!!!
Δεν έχει δηλαδή σημασία κατά τον τέως πρωθυπουργό η εκλογική συντριβή της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτός είναι ικανοποιημένος με τη "σταθερότητα" της ΝΔ στα... "εκλογικά Τάρταρα", αφού δεν έχασε ούτε καν δύο εκατοστιαίες μονάδες!
Μάλιστα, η λαλίστατη υποστηρίκτριά του Σοφία Βούλτεψη, η διατελέσασα ευδοκίμως και ως κυβερνητική εκπρόσωπος, παρέσχε ένα εκπληκτικό επιχείρημα αντίκρουσης της Ντόρας Μπακογιάννη που είπε ότι "όλοι οι αρχηγοί της παράταξης, μετά από ήττες παραιτούνταν". Ούτε ο Κώστας Καραμανλής το 2000 ούτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1985 παραιτήθηκαν μετά τις ήττες τους, ισχυρίστηκε σωστά η Σοφία Βούλτεψη, "κολλώντας στα μούτρα" της Ντόρας την περίπτωση του πατέρα της, όπως νόμιζε.
Πιο αποτυχημένα παραδείγματα ήταν αδύνατον να βρει η τέως κυβερνητική εκπρόσωπος, ομολογουμένως.
Εν πρώτοις, το 2000 ο Κώστας Καραμανλής έχασε τις βουλευτικές εκλογές, όχι βέβαια με 8,5 μονάδες διαφορά, αλλά μόνο με μία όλη κι όλη εκατοστιαία μονάδα διαφορά. Είχε πάρει 43,79% το ΠΑΣΟΚ και 42,74% η ΝΔ. Γι' αυτό άλλωστε και στις αμέσως επόμενες εκλογές ο Κώστας Καραμανλής έγινε πρωθυπουργός, κερδίζοντας το 2004 τον Γιώργο Παπανδρέου με 45,36% της ΝΔ έναντι 40,55% του ΠΑΣΟΚ. Απολύτως καμία σχέση, λοιπόν, με τον Αντώνη Σαμαρά.
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Ανοησία ενδοκομματικής κατανάλωσης για αδαείς υπήρξε η αναφορά της Σοφίας Βούλτεψη και στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε αναλάβει αρχηγός της ΝΔ περίπου έναν χρόνο πριν από τις εκλογές του 1985.
Σε εκείνες τις βουλευτικές εκλογές του 1985, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου είχε όντως επικρατήσει άνετα της ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με 5 εκατοστιαίες μονάδες διαφορά. Για την ακρίβεια το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει 45,82% και η ΝΔ 40,84%.
Αυτό που παρέλειψε όμως να υπογραμμίσει η Σοφία Βούλτεψη είναι ότι η συρρίκνωση της διαφοράς της ήττας στις 5 εκατοστιαίες μονάδες συνιστούσε... τεράστια επιτυχία του Κ. Μητσοτάκη! Όχι, δεν το λέμε καθόλου ειρωνικά. Το εννοούμε πλήρως και κυριολεκτικά.
Ο λόγος είναι απλούστατος. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, εκείνες του 1981, το ΠΑΣΟΚ είχε ομολογουμένως "διαλύσει" τη ΝΔ κερδίζοντάς την με πάνω από 12 εκατοστιαίες μονάδες διαφορά - άρα η συρρίκνωση της διαφοράς σε λιγότερο από το μισό συνιστούσε βεβαίως επιτυχία και όχι αποτυχία. Το ΠΑΣΟΚ 48,07% και η ΝΔ 35,87% ανήκε πλέον στο παρελθόν.
Γι' αυτό άλλωστε και ο Κ. Μητσοτάκης μέσα από τις τριπλές εκλογές που έγιναν σε διάστημα εννέα μηνών (Ιούνιος 1989, Νοέμβριος 1989, Μάρτιος 1990) έγινε κι αυτός πρωθυπουργός. Σημείωσε μάλιστα το υψηλότερο ποσοστό της ιστορίας της ΝΔ σε ομαλές συνθήκες με 46,89%, δεύτερο μετά το 54,37% του Νοεμβρίου του 1974 του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όταν όλοι οι χουντικοί κατείχαν ακόμη σχεδόν όλους τους αρμούς εξουσίας στο κράτος, τον στρατό και την αστυνομία.
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ
"Θα ανακοινώσω Εθνική Συνδιάσκεψη προκειμένου να υπάρξει ένας ευρύτατος διάλογος στη βάση για την επικαιροποίηση της ιδεολογικής μας ταυτότητας" διακήρυξε ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος σε ένα σώμα που δεν αποφασίζει τίποτα, άρα δεν τον απειλεί.
"Τα περί Εθνικής Συνδιάσκεψης δεν έχουν έννοια. Η Εθνική Συνδιάσκεψη δεν προβλέπεται από το καταστατικό ως αυτοτελές όργανο του κόμματος και δεν έχει την παραμικρή αποφασιστική αρμοδιότητα", δήλωσε ο Νίκος Δένδιας. "Στην επόμενη Βουλή δεν θα απαιτείται να απασχολούμε την αίθουσα της Γερουσίας, θα επαρκεί πολύ μικρότερη αίθουσα", πρόσθεσε, υπονοώντας δραματική συρρίκνωση της ΝΔ.
Χολή έχυσε εναντίον του πρώην υπουργού ο πρόεδρος της ΝΔ: "Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον Νίκο Δένδια που μου έλεγε ότι πρέπει να ξεκουραστώ. Τώρα κατάλαβα τι εννοούσε!", δήλωσε ο τέως πρωθυπουργός.
Περίπου 20 βουλευτές της ΝΔ από τους 50 που μίλησαν σε σύνολο 76 που έχει πλέον, ζήτησαν να γίνει συνέδριο. Ανάμεσά τους η Ντόρα, ο Δένδιας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο καραμανλικός Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος (ο οποίος μάλιστα κάλεσε την ηγεσία της ΝΔ να μην στηρίζει τις ελπίδες της σε "αριστερές παρενθέσεις"), η Άννα Καραμανλή, η Ελίζα Βόζενμπεργκ (ευρωβουλευτής), ο Θ. Δαβάκης, ο Κωστής Χατζηδάκης και άλλοι.
Αντιθέτως, υπέρ της παραμονής Σαμαρά στην εξουσία τάχθηκαν ο Μάκης Βορίδης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο "μεταγραφείς" από τη ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου, ο Μάκης Γιακουμάτος, η Σοφία Βούλτεψη, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γ. Βρούτσης, ο Μ. Βαρβιτσιώτης, η Μισέλ Ασημακοπούλου και άλλοι.
Η ΗΤΤΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΠΙΝΕΤΑΙ
Ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά και θα ήταν πανευτυχής, αν ο Αντώνης Σαμαράς παρέμενε επί μακρόν πρόεδρος της ΝΔ.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα αισθανόταν σιγουριά πως όσα λάθη και συμβιβασμούς αν έκανε προκαλώντας την αντίθεση κοινωνικών ομάδων που ψήφισαν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, θα παρέμενε οπωσδήποτε πρωθυπουργός, γιατί ελάχιστοι είναι οι Έλληνες που θα προτιμούσαν να ξαναφέρουν στην εξουσία τον Αντώνη Σαμαρά αντί γι' αυτόν!
Αυτό αποδεικνύει και το παράδειγμα του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος από πρωθυπουργός του 44% δεν κατάφερε ούτε καν αν μπει στη Βουλή σε αυτές τις εκλογές, παίρνοντας μόνο 2,5%!
Η ουσία είναι όμως ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μακροημερεύσει στην προεδρία της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς. Δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει ένα κόμμα εξουσίας όπως η ΝΔ με οκτώμισι εκατοστιαίες μονάδες διαφορά και να παραμείνει επί πολύ ο ηττημένος αρχηγός της στη θέση του. Τελεία και παύλα. Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει δίκιο.-

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass